Xiaomi Redmi 3: cenová bomba [recenze]

Mezigeneračně nový model řady Redmi sice zdražil, ale stále přináší velmi dobrý poměr ceny a výbavy. Navíc má atraktivní kovové tělo.
Kapitoly článku

1. Design: Kovový, ale lehký

Líbí se nám, že se výrobci začínají více soustředit na kvalitu materiálů. Nový Redmi 3, ale například i Lumia 650 od Microsoftu dokazují, že kov se pomalu přesouvá i do nižších cenových tříd. Jistěže že nejde o nerezovou ocel, ale levnější a lehkou slitinu hliníku. Menší výrobní náklady se ale odrazily v něčem pozitivním, a to je nižší hmotnost. 144 gramů je na kovový pětipalcový smartphone slušná hodnota.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekDíky tenkým okrajem displeje si mobil zachoval přijatelné rozměry

Takový skromnější luxus se nijak neprojevuje na pevnosti konstrukce. Mobil můžeme vesele mačkat a namáhat, jednotlivé části neprojevují žádnou vůli. I v dlani novinka rychle zdomácněla, zasloužily se o to zaoblené okraje zadní strany a také přijatelné rozměry. Za co od nás Xiaomi zaslouží pochvalu, je vzorování zadního krytu. Telefon díky tomu vystupuje z davu a je dobře rozpoznatelný mezi jinak podobně vyhlížejícími čínskými konkurenty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekHardwarová tlačítka umístil výrobce na pravou hranu, senzory jsou pod displejem a neubírají tak cenné palce z úhlopříčky

Mýlka ale může nastat ve vlastní stáji. Xiaomi Redmi 3 si mnoho zájemců plete s dražším Redmi Note 3. Důležitý rozdíl najdeme na zadní straně, levnější model totiž přišel o senzor otisků prstů. Jeho důležitost záleží na tom, zda jste si už na pohodlný styl odemykání zvykli nebo ne. Nám přeci jen trochu chyběl.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lemování ukrývá i nenápadné klávesy pro regulaci hlasitosti a zámek displeje. Nahmatávají se hůř, protože jsou od okolního povrchu odlišeny pouze minimálně.

Smartphone má napevno osazenou baterii, není tedy důvod k tomu, aby se dal zadní kryt odstranit bez servisního zásahu. Zásuvka pro dvojici SIM karet se tak přesunula na levou stranu. Kdo nepotřebuje využívat funkci dualSIM, ten se díky hybridnímu slotu může těšit z podpory microSD karet. Bohužel obě vymoženosti najednou si neužijeme.

Známka za design: 8 z 10


2. Displej: Nadstandard ve své třídě

Redmi 3 sází asi na masově nejoblíbenější úhlopříčku 5 palců. Telefon lze pohodlně ovládat jednou rukou a stěžovat se nelze ani na nižší HD rozlišení. IPS LCD panel nabídne stále slušnou hustotu bodů 294 ppi a navíc má menší nároky na baterii. Technické specifikace nezmiňují nějakou speciální ochranu před poškozením, ale se škrábanci jsme se po dobu testování smartphonu nesetkali.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tlačítkům pod displejem schází podsvícení

Displej má dobré a věrné podání barev. U smartphonů s cenovkou okolo 4 tisíc se často setkáváme s modrým nebo zeleným nádechem, Redmi 3 barvy nijak nezkresluje, ale ani nepřehání. Maximální intenzita podsvícení postačí na práci s displejem na přímém slunci. Hodila by se ale oleofobní vrstva, protože krycí sklo panelu se docela hodně umazává. Druhá menší výtka směřuje k chybějícímu podsvícení senzorových tlačítek.

Známka za displej: 7 z 10


3. Hardware: Na míru masovému uživateli

Hardwarová výbava novinky není přehlídkou toho nejlepšího, ale vzhledem k zacílení smartphonu na masové publikum to není ani potřeba. Při běžné práci navíc rozhodně nepocítíte nedostatek výkonu. Osvědčené osmijádro Qualcomm Snapdragon 616 a 2 GB paměti RAM stačí na plynulý chod prostředí i většiny aplikací. V české distribuci seženeme verzi se 16 GB vnitřního úložiště, z nějž je v praxi dostupných zhruba 11 GB.

AnTuTu:

  • 36 155

Velmi potěšující je hodnota kapacity vestavěné baterie 4 100 mAh. Vzhledem k velikosti a tloušťce zařízení (8,5 mm) jde o příjemné překvapení a akumulátor nezklame ani v praxi. Xiaomi Redmi 3 je spolehlivým dvoudenním smartphonem, pokud jej tedy ustavičně neždímáte prohlížením internetu nebo zábavou na sociálních sítích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Řešení hybridního slotu

Tradičním problémem smartphonů Xiaomi je chybějící podpora nižších frekvenčních LTE pásem. Pro Česko je klíčová frekvence 800 MHz, na které běží většina vysílačů. Jak ale často a s oblibou opakujeme, není to problém Xiaomi, protože firma své smartphony pro Evropu nevyrábí. A tak tuhle informaci berte jen jako konstatování známého faktu, na kterém se zatím nic nemění. Nedostalo se také na technologii NFC, naopak je přítomen infraport.

Známka za hardware: 6 z 10


4. Software: Svižné MIUI

Redmi 3 používá stejně jako všechny ostatní smartphony Xiaomi nadstavbu MIUI. Tu výrobce přivedl už do verze 7.1 a i když je postavena na starším Androidu 5.1 Lollipop, v praxi to ničemu nevadí. Naopak, většina uživatelů ocení, že je systém stále neotravuje s dotazy na povolení práv pro jednotlivé aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí může mít podobu klasických ploch nebo zjednodušené nabídky

Hlavní výhodou je ale svižnost prostředí. Málokterý smartphone v této cenové hladině se může pochlubit tak okamžitou odezvou. Samozřejmě prostředí neobsahuje v základu češtinu, protože šedý dovoz do Evropy výrobce nezajímá. A tak si buď vystačíte s angličtinou, anebo můžete použít ROM komunity miuios.cz, která se o lokalizaci všech zařízení Xiaomi poctivě stará. Někteří tuzemští distributoři dodávají smartphone s českou ROM.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dálkový ovladač, centrum hlášení chyb a správce zařízení

Prostředí obsahuje řadu napevno instalovaných aplikací, které se v praxi mohou hodit. Mezi ikonami řazenými klasicky rovnou na plochách najdete kompas, čtečku kódů, FM rádio nebo dálkové ovládání prostřednictvím infraportu. V původní čínské verzi ROM můžete narazit naopak i na spoustu nepoužitelného balastu, jako jsou odkazy do různých čínských e-shopů nebo k tamním sociálním aplikacím.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Některé čínské aplikace v prostředí asi úplně nevyužijete

Známka za software: 8 z 10


5. Fotoaparát: Ani zázrak, ani zklamání

Od tak levného smartphonu jsme nečekali velké zázraky při focení. Svou lepší průměrností proto Redmi 3 spíše potěší než zklame. 13megapixelový snímač se světelností f/2.0 nabízí automatické zaostřování i jednoduchý LED blesk, poradí si s HDR režimem a problém mu nedělá ani detekce obličeje.

Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu má jednoduché a přehledné rozhraní

Výsledky jsou naprosto v pořádku, pokud nemáte vysoké nároky. A ty s takto osekaným rozpočtem na smartphone ani mít nemůžete. Jak to bývá u většiny i dražších telefonů, kvalita snímků klesá s mizejícím okolním světlem. Ocenili bychom o něco živější barvy, ale jinak jsme spokojeni.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prvně v nadhledu, pak zaostřeno na blízko a nakonec do dálky.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka HDR. Prvně bez, pak s.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Něco z uměle osvětleného interiéru.

Podobně je na tom video, které mobil zvládá až ve FullHD rozlišení při frekvenci 30 snímků za sekundu. Nezapomíná se ani na selfíčkáře – pětimegapixelová přední kamera disponuje světelností f/2.2 a také si poradí s FullHD videem.

Ukázkové video:

Známka za fotoaparát: 6 z 10


Hodnocení: Dá o fous víc, než za co platíte

Přívlastek „levný čínský smartphone“ nezní zrovna lákavě. Pravdou ale je, že v cenové hladině do pěti tisíc korun bychom obtížně vybírali lepší a vyváženější model. Redmi 3 nás potěšil vyladěným systémem, kvalitní konstrukcí a také výdrží baterie. Na mouchy, které mu pokročilejší uživatelé odpustí, by si však ti méně zdatní měli dát pozor. Máme na mysli zejména chybějícího Play Store či slovenskou lokalizaci.

Klepněte pro větší obrázek

Negativním jevem trhu bez oficiálního zastoupení značky je pochopitelně velké cenové rozpětí, v němž operují různí překupníci a přeprodávači, kteří pochopitelně vědí o kvalitách značky Xiaomi a ceny šponují i na základě zájmu zákazníků. Za rozumnou cenu u Xiaomi Redmi 3 považujeme rozpětí 4 500 až 5 000 Kč. Pokud si troufáte risknout nákup z Číny (a prakticky se tak vzdáte záruky), můžete mít smartphone po přepočtu zhruba za 4 tisíce korun.

Vzhledem k masové kategorii střední třídy má Redmi 3 mnoho konkurentů. Ať už je to silný Samsung se svým modelem Galaxy J5, nebo třeba Huawei s loňským úspěšným modelem P8 Lite. Čeští zákazníci si také oblíbili značku Lenovo, zde mohou dát přednost například loňskému modelu P70. Vždy to ale bude něco za něco – konkurence nemá celokovové tělo, první dva jmenované modely zase obsahují výrazně menší baterii. A sice už to zní jako ohraná deska – ale Xiaomi zase nemá kompletní LTE.

Celkové hodnocení: 70 %

Verdikt:

Povedený čínský smartphone útočí především cenou, která se na našem trhu pohybuje okolo 4 500 Kč. Nabídne za to kovové tělo, baterii se štědrou kapacitou, slušný fotoaparát a vyladěné prostředí MIUI postavené na Androidu.

Plusy:

  • kvalitní kovová konstrukce
  • přijatelné rozměry i hmotnost
  • vyladěný systém, plynulý chod
  • 4 100mAh baterie

Minusy:

  • nefunguje současně dualSIM a microSD
  • chybí podpora 800MHz frekvence pro LTE
  • tlačítka pod displejem nemají podsvícení

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , Microsoft Lumia 650, Microsoft Lumia 650 Dual SIM, Samsung Galaxy J5, Samsung Galaxy J5 (2016), Xiaomi Redmi, Xiaomi Redmi 3, Xiaomi Redmi 4, Xiaomi Redmi Note, Xiaomi Redmi Note 3, Xiaomi Redmi Note 3 „Czech ed.“, Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Slušný fotoaparát, Chybějící podsvícení, Tradiční problém, #Xiaomi,