XiaomiForSale.com už běží. Bublina splaskla

XiaomiForSale.com spustil svůj evropský byznys. Ceny jsou skvělé, ale ceny nejsou všechno. Podmínky nákupu budí řadu otázek.

Jsou to téměř dva týdny od tiskové konference, na které byl oznámen vznik evropského e-shopu s produkty značky Xiaomi. Po dva týdny nás XiaomiForSale.com lákal na velmi atraktivní ceny. Zástupci firmy se snažili navodit dojem, že jejich byznys je něco víc, než ostatní e-shopy, které k nám Xiaomi individuálně dováží.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabídka je široká, ceny skutečně lákavé, ALE…
PS: ne, televize opravdu nestojí 299 eur (viz první řádek v popisu)

Před pár minutami se XiaomiForSale.com konečně rozeběhl, probírám se podmínkami a napadá mě jediné: Bublina splaskla. V bodech:

  • Na zakoupené zboží platí roční záruka.
  • Prodejcem je „TOPP TEN CO., Guangdong, China“, nikoliv nový panevropský distributor.
  • Podmínky se řídí hongkongským právem, případné spory bude řešit soud v Hongkongu.
  • Cena na webu je jedna, prodejce uvádí, že obsahuje poplatky a taxy. Ale DPH se v jednotlivých zemích EU liší, takže skutečnou cenu vám e-shop nabídne až mailem. Pokud ji chcete přijmout, v odpovědním mailu objednávku potvrdíte. Na jiném místě prodejce tvrdí, že je uvedená cena konečná.
  • Cena neobsahuje poštovné. Posílat by se mělo z Německa, poplatky do jednotlivých zemí se pravděpodobně budou lišit, na výběr je několik dopravců.
  • Zapomeňte na vrácení zboží do dvou týdnů bez udání důvodu. Podmínky možnost vrácení zboží připouští, ale není zřejmé, za jakých podmínek a když se s prodejcem domluvíte, ponechá si 15 % z ceny nákupu.

Netvrdím, že všechny tyto body automaticky znamenají něco špatného. Bude záležet, jak s nimi nový prodejce bude nakládat v praxi a jaké si tak vybuduje renomé. Co však po informacích z uplynulých dvou týdnů říkám otevřeně: Čekal jsem víc.

Klepněte pro větší obrázek
Česko je jednou ze dvou zemí, které mají na webu uvedenou adresu servisního střediska. Kupodivu to není firma, ale jednotlivec.

Jediné, co je jednoznačně špatně, je roční záruka. Jiní prodejci, kteří Xiaomi v Česku prodávají, slibují dvouletou záruku – to aby se nepotkali s českým řádem a nezájmem zákazníků. Z vašich ohlasů víme, že praxe ve druhém roce záruky v některých případech pokulhává, ale XiomiForSale se o dva roky ani nesnaží.

Perlička závěrem

Prodejce se chlubí skladem přímo v EU. Neříká kde, ale budiž, nejde o zásadní informaci. Pod fotkou skladu je uvedeno, že jde o ilustraci – budiž, sklad jako sklad. Zaujal mě uvedený zdroj – Google přece není zdroj fotek, ale jejich vyhledávač. I díky tomu je snadné dohledat, že skutečným zdrojem je Shutterstock.com – komerční fotobanka, ke které má vydavatelství Mladá Fronta shodou náhod přístup.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Něco vygooglit, stáhnout a domalovat loga Xiaomi. Bude se obchod XiaomiForSale.com chovat ke svým zákazníkům stejně, jako se zachoval k autorovi této fotky?

Postřehy z diskuze

  • Doprava do ČR stojí 3 eura, s dobírkou 3,80 eura.
  • Zřejmě bude možné přikoupit delší záruku, uvedený příklad však hlásí „out of stock“ (vyprodáno).

Reakce MIUIos.cz

Přikládám reakci Jana Bartla, zástupce komunity MIUIos.cz, na některé sporné body uvedené výše.

  • pouze roční záruka

Každý asijský obchodník prodává zboží standardně s roční zárukou. Stejně tak je tomu i u XiaomiForSale.com. U vybraných produktů je již nyní možnost zakoupení rozšíření záruky na 2 roky (například u RedMi2 je cena rozšíření 1 €, u Mi Note 20 €). Klíčovým benefitem oproti ostatním asijským obchodům je možnost vyřízení záručních náležitostí v Evropě, pro české zákazníky dokonce skutečnost, že jeden ze servisních bodů je přímo v ČR. Jedná se o subjekt, který jsme doporučili sami a za kterým jako MIUI komunita stojíme.

  • nevyjasněná pravidla ohledně reklamací

Řešení reklamací je zajištěno v Evropě, jedno ze servisních center je přímo v ČR. XiaomiForSale.com poskytuje lokálně jak záruční, tak i pozáruční servis. Na stránkách XiaomiForSale.com je konkrétní kontakt pro řešení servisních záležitostí, který komunikuje v českém jazyce.

  • zřejmě poněkud nákladné vracení zboží ve 14denní lhůtě

14denní lhůtu pro vrácení zboží, pokud je nám známo, žádný asijský obchod nenabízí. Pokud byste se tak s prodejcem domluvili, musíte poslat zboží zpět do Asie, což je časově i finančně velmi nákladná záležitost. Všichni zákazníci musí vzít v úvahu, že nakupují od asijského prodejce, který nabízí benefit evropského skladu a evropského servisu. Zákazník má zkrátka možnost alternativního nákupu. Všichni, kteří volali po levnějších cenách Xiaomi s odvoláním na čínské ceny, mají nyní alternativní možnost nákupu za ceny, které vynechávají řadu článků obchodního řetězce. Zákazník má stále možnost nákupu zboží za vyšší ceny v klasické lokální obchodní síti.

  • má již televize a další výrobky CE certifikát, když před 14 dny se o tom teprve teoreticky uvažovalo?

Televizor prozatím CE certifikaci nemá. Opět v této souvislosti musíme konstatovat, že nákup probíhá z Asie. Jak jsme avizovali na tiskové konferenci, plánujeme ve spolupráci s XiaomiForSale.com postupné zajištění certifikátů i na ostatní zařízení (mimo mobilních telefonů), která tento e-shop bude evropským zákazníkům nabízet.

  • proč stojí například televizor téměř dvojnásobnou cenu, než se  udává oficiálně? (1100 USD versus 640 USD)

Televizor je velmi specifickým artiklem a jeho doprava do Evropy je velmi nákladná. To v souvislosti s dalšími nutnými poplatky neumožňuje prozatím dosáhnout tak zajímavé ceny, jak by se předpokládalo. Zároveň nelze očekávat tak vysoké objednávky televizorů, které by umožňovaly dosáhnout pro Evropu tak zajímavých nákupních cen. Pokud zájem o 4K televizor bude v Evropě růst, předpokládáme, že cena dopravy pro více kusů a tím i celková konečná cena televizoru rapidně klesne. V porovnání s jinými čínskými e-shopy je nákup televizoru (i jiných produktů, a to vč. dopravy) na XiaomiForSale.com stále daleko výhodnější.

  • nejednoznačné ceny

Ceny na e-shopu jsou uvedeny konečné, včetně všech poplatků, jak uvádí obchod. Cena dopravy telefonu je velmi nízká, např. u RedMi 2 je cena dopravy do ČR 3€, což je víc než přijatelné a cena je dokonce nižší než většina tuzemských obchodů. XiaomiForSale.com má sklady v Evropě - veškeré zboží tudíž prošlo celním řízením vč. zaplacení DPH dle evropské legislativy. E-shop zaznamenal hned v prvních hodinách od spuštění desítky objednávek a velmi pozitivní ohlas, a to z více zemí například z Polska.

Co se týče cenové politiky okolo nabídek „PRE ORDER“, jedná se o zcela běžnou praxi čínských obchodníků – e-shopů.

Diskuze (123) Další článek: Pebble Time: legenda pokračuje s barvami

Témata článku: Xiaomi, , , Xiaomi Mi Note, Xiaomi Redmi 2, Xiaomi Redmi 2 8GB, Zakoupené zboží, Vracení, Zajímavý nákup, Konečná cena, Uvedená cena, SMART Home, Evropský zákazník, Čínský obchod, #Xiaomi, Ostatní zařízení, Roční záruka, Guangdong, MIP, Bublina, Ultra hd, Pozitivní ohlas, Fronta, Vybraný produkt, Nákladná záležitost,