Xperia Ray: nejmenší gigahertzový smartphone

Sony Ericsson Xperia Ray je malý, lehký a sympatický smartphone s Androidem, elegantním designem a výbornou výbavou.

Nokia není jediným výrobcem, který na veletrhu Communic Asia 2011 v Singapuru představil své novinky - dnes se přidal i Sony Ericsson. První z novinek je další Xperia, tentokrát s přídomkem "ray", což je v překladu ostrý paprsek nebo úzký pruh světla, a název tedy charakterizuje design telefonu, který má některé hrany ostré a je tlustý pouze 9,4 milimetrů. S hmotností 100 gramů se navíc řadí mezi ty úplně nejlehčí dotykové smartphony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej má v souladu s nízkými rozměry telefonu 111 × 53 × 9,4 mm pouze 3,3" úhlopříčku, přesto mu zůstává vysoké rozlišení FWVGA (854 × 480 bodů) osvědčené z ostatních Xperií. Displej používá technologii zvanou Mobile Bravia Engine, jde tedy o typ TFT LCD s LED podsvícením. Dotyková vrstva displeje je kapacitní a pochopitelně rozpozná více dotyků zároveň.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon využívá operační systém Android v poslední verzi 2.3 (Gingerbread), pro který bude určeno 512 MB operační paměti RAM. Telefon bude pohánět stejný procesor jako u ostatních letošních Xperií, tedy Qualcomm MSM8255 s jedním jádrem Scorpion taktovaným na 1 GHz. O zpracování grafiky se postará čip Adreno 205, který si poradí se záznamem i přehráváním videa o rozlišení 1 280 × 720 bodů. Ve výbavě však chybí konektor HDMI pro připojení k velké obrazovce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na zadní straně přístroje se nalézá čočka osmimegapixelového fotoaparátu, u které nechybí přisvětlovací dioda a možnost automatického ostření. Telefon však nemá na boku tlačítko spoušti fotoaparátu a ostřit se tak bude dotykem displeje (Touch Focus). Fotky a videa bude možné uložit do vnitřní 300MB paměti nebo na kartu microSDHC. K mobilu bude přibalená jedna o kapacitě 4 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Xperia Ray dokáže komunikovat ve dvou pásmech 3G a čtyřech pásmech GSM. Díky baterii o kapacitě 1 500 mAh vydrží na příjmu až 440 hodin, při hovoru 7 hodin. Ve výbavě nechybí konektory 3,5mm jack, microUSB ani antény pro GPS a Wi-Fi včetně funkce Wi-Fi hotspot. Všechny barevné varianty telefonu budou mít černou přední stranu a záda budou černá, zlatá, bílá nebo růžová. Smartphone se začne prodávat letos ve třetím čtvrtletí, cena zatím není stanovená.

Sony Ericsson ST18i Xperia Ray (Urushi)
Sony Ericsson Xperia rayXperia ray je telefon s Androidem 2.3, gigahertzovým procesorem Qualcomm MSM8255 a FWVGA displejem. Výrobce to vše dokázal vtěsnat do elegantního balení s nízkými rozměry a hmotností pouhých 100 gramů.rozměry a hmotnost: 111 × 53 × 9,4 mm, 100 g
displej: 3,3'', TFT LCD, 480 × 854, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (86|43 kb/s), EDGE (237|118 kb/s), HSPA (7,2|5,8 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 300 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 500 mAh, procesor: Scorpion 1 000 MHz
hardware: GPS, akcelerometr
operační systém: Android 2.3
fotoaparát: 8Mpx (3 264 × 2 448), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
77%
hardware
N/A*
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: ještě se neprodává
* Telefon jsme zatím netestovali. Nejbližší testovaný příbuzný je Sony Ericsson Xperia neo.
Diskuze (46) Další článek: Sony Ericsson má dvě nové Xperie a levný messenger

Témata článku: , , , Sony Ericsson Xperia neo, Sony Ericsson Xperia ray, Smartphone, Úzký pruh, Ray, SMA, Giga,