Xtreamer JoyZ: exotické čtyřjádro [recenze]

Poslední modely od Xtreameru nás moc nezaujaly. Spraví high-end JoyZ pošramocenou reputaci?

Volání, komunikace, web

   
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam kontaktů a vytváření nového záznamu

Základem hlasové komunikace je telefonní seznam, tj. aplikace Lidé. Při vytváření kontaktu může vytvořit čistě lokální záznam, který bude nesynchronizovaný, nebo si lze vybrat účet, ke kterému bude kontakt navázán. Kontakty jsou samozřejmě vícepoložkové, ke jménu lze přidat několik čísel, e-mailů, adresu, několik událostí, které se zanesou do kalendáře (pokud vytváříte synchronizovaný kontakt), webové stránky, chat UID a další. Souhrnný seznam kontaktů se nachází v prostřední záložce, levá záložka je vyhrazena pro skupiny kontaktů, pravá zase pro oblíbené kontakty, se kterými komunikujete nejčastěji.

Číselník má integrován slovník T9, takže umožňuje rychlé hledání současně podle čísel nebo písmen. Jednotlivé alfanumerické klávesy tak mohou značit posloupnost písmen nebo cifer v telefonním číslu. Záložka hovory nabízí protokoly uplynulých volání, mezi oblíbenými pak narazíme na nejčastěji volaná či vyhledávaná čísla. Samotné hovory lze v Xtreamer JoyZ i nahrávat, od nahrávek ve formátu *.amr však nečekejte žádnou přehnanou kvalitu, základní konverzaci lze ale poměrně slušně rozumět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Číselník, ignalizace příchozí volání, aktivní hovor s nahráváním a jeho uložení do souboru po ukončení volání

K mobilnímu internetu se můžete připojit přes GPRS, EDGE, UMTS (s 21Mbps HSDPA a 5,76Mbps HSUPA) nebo přes Wi-Fi, zde si ale dejte pozor na poměrně malou citlivost příjmu vzhledem k jiným přístrojům, základním internetovým prohlížečem je Google Chrome. Datový tethering je možný přes USB nebo bezdrátově přes Wi-Fi, v rámci komunikace s lokálními periferiemi nechybí ani Bluetooth. Datový kabel slouží k nabíjení a pro přenos dat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Internetový prohlížeč Google Chrome a Google Mapy

Zařízení se k PC automaticky připojuje v režimu ladění dat, který s sebou nese i nutnost instalace ovladačů, ty se mi však nikde nepodařilo najít a defaultní ovladače od Googlu nestačily. Jediné řešení tak vidím v podobě nahrávání dat na kartu přes čtečku karet v PC. O základní GPS navigaci se postarají realtime stahované Google Mapy, samozřejmě si pak můžete stáhnout a dokoupit i offline navigační systém.  

Multimédia, fotoaparát

V telefonu nalezneme integrovaný 13Mpix snímač, který si poradí s automatickým ostřením i s natáčením 1080p videí. Základní fotografickou aplikací je Snap Camera, zpočátku se v ní ale budete trochu hledat. Nastavení se nachází v levém rohu obrazovky a je velmi nepřehledné, protože podržením některých položek aktivujete volby bez jakéhokoliv textového popisku. Hardwarová spoušť fotoaparátu je dvoupolohová, namáčknutím dojde k zaostření obrazu, domáčknutím se pak vytvoří snímek.

Klepněte pro větší obrázek
Uživatelská nastavení fotoaparátu se skrývají v tomto osmiúhelníku

Ostřit můžete i dotykem prstu na daný bod na displeji. Kamerování spouštíte vyhrazeným tlačítkem nebo jednou z kláves regulace hlasitosti. Je třeba dodat, že fotografických scén a možných voleb je nepřeberné množství, oceňuji např. rychlé vypnutí zvuků fotoaparátu. Přisvětlovací diodu lze použít při focení i natáčení videa, dokáže osvítit scénu do vzdálenosti několika metrů, zázraky od ní ale nečekejte. Volbou z horní lišty můžete diodu rychle rozsvítit na místo běžné baterky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie v plném rozlišení nafocené Xtreamerem Joyz, venkovní snímky bylo třeba zbavit EXIF informací, protože se neustále zobrazovaly otočené o 180 stupňů

Barevná věrnost snímků se nám zdála velmi dobrá, snímač si však často nedokáže na automatiku poradit s přechody světla a stínu a snímky poté přepaluje. Venkovní fotografie jsou většinou ostré, snímky v interiérech pak značně zašuměné až rozmazané, při focení čistě bílé stěny v interiéru je patrný střed snímku zabarvený do růžova. Na druhou stranu se mi povedeně jevily snímky pořízené na makrorežim. O samotné prohlížení fotografií se stará aplikace Snap, snímky mohou být řazeny podle složek, lokality, datumu pořízení nebo dle označených osob. Po kliknutí na logo v levém spodním rohu je možné fotografie upravit, lze jim dodat efekt, orámování, ořez a také korigovat barvy.

Nahrávaná videa vypadají na první pohled dobře, nahrávání se však občas na vteřinu sekne, což se, jak je vidět na testovacím videu, projeví i u finálního souboru. Vyhrazený videopřehrávač v základní nabídce chybí, k videím se tak musíte doklikat přes správce souborů. Telefon spustí jen soubory *.mp4, s konvenčními *.avi soubory si neporadí. Hudební vyžití obstarává přehrávač Hudba Play, který si poradí i s různými nastaveními ekvalizéru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudba Play a možnosti ekvalizéru, interface přehrávače a možnost ovládání přehrávání z lockscreenu

Bohužel výstup je v dodávaných obyčejných peckových sluchátkách velmi slabý, maximální hlasitost je posazena velmi nízko a výstup je značně „plechový“ s ořezanými basy a výškami. Pokud budete telefon nosit v kapse, zahnutý konektor se bude často pohybovat do stran, což má za následek nepříjemné chrastění v peckách. Hlasitost hudby je možno upravovat při zamknutém displeji, stejně jako přecházet mezi skladbami z ovladače v horní výsuvné liště. Situaci neczachrání ani zašuměné FM rádio, které nemá moc silný příjem. Pro jeho poslech je samozřejmě třeba mít sluchátka připojená.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
FM rádio zahraje jen s připojenými sluchátky, prohlížečka a editor obrázků v jednom, aplikace YouTube 

Xtreamer JoyZ zvládne i náročnější 3D akční herní tituly, zhruba po 30minutovém hraní ale spodní část telefonu zatápí natolik, že zde téměř není možné udržet ruku. To je však dnes vlastností řady smartphonů vyšších tříd.

Závěr

Xtreamer JoyZ se předvedl jako zdatný konkurent Samsungu Galaxy S III, sráží jej ale několik zásadních nedostatků. Na jedná straně máme zařízení za necelých 8 tisíc Kč, které překvapí hardwarovými specifikacemi i výkonem, na druhou stranu nás nepotěšil nekvalitní fotoaparát a zvukový výstup, starší verze Androidu a řada nedodělků. Začít můžeme u nekompletní češtiny přes chybějící ovladače pro připojení k počítači až k horší citlivosti na Wi-Fi signál.

Pokud by se telefon cíleně nestavěl proti Galaxy S III, možná by si své místo na trhu našel, v tomto případě ale dochází k cenové válce obou přístrojů. Pokud bychom porovnávali oficiální distribuce, dojdeme až ke čtyřtisícovému rozdílu, což už by za zvážení levnějšího JoyZ stálo. Šedá distribuce ale stahuje ceny dolů a zákazníci často neuvážlivě riskují a kupují jen čistě podle ceny. Za dané konstelace se Xtreameru podařilo ze své vlajkové lodi vyždímat maximum, na českém trhu to ale bude mít hodně těžké.

Témata článku: , , , Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Populární aplikace, EXIF, Přední plocha, Možný problém, Nejnovější systém, E-mailová adresa, Pár takových, Čelní plocha, Apex, Trezor, Předpřipravený smajlík, Exot, Kombinace černé, Pohotovostní displej, Integrované hledání, Základní internet, Mailová adresa, Základní výbava, DCIM, Správný tvar,