YotaPhone: uspěchaný návrat černobílé [recenze]

YotaPhone dává vzpomenout na doby, kdy „monochromatický“ nebylo sprosté slovo. Jak se smartphone se dvěma displeji povedl?
Kapitoly článku

Sekundární e-ink displej

Sekundární displej v takovémto rozměru je na smartphonu záležitost nevídaná. Záležitost o to zajímavější, že se jedná o elektronický inkoust, tedy displej, který spotřebovává energii pouze při překreslování. Samotné zobrazování je „zadarmo“ a zajímavé je, že obraz zůstane i po úplném vybití baterie.

Seznam unikátů tím nekončí. Displej je prohnutý a je kryt prvním prohnutým odolným sklem Gorilla Glass. To je navíc matné, čímž se výrobce také náležitě chlubí. V této kapitole si ukážeme, k čemu je sekundární EPD displej (4,3", rozlišení 360 × 640 obrazových bodů) dobrý, co vše na něm umí YotaPhone dělat, jak se aplikace pro tento displej určené ovládají a chovají a zhodnotíme, zda má tento koncept vůbec smysl.

Ovládání a nastavení

Existují sice čtečky knih, které lze ovládat dotykem na jejich e-ink displeji, ale to není případ YotaPhonu. Zde se e-ink displej ovládá pomocí dotykové plochy, která se nachází pod ním, při spodním okraji telefonu vpravo od hlavního fotoaparátu. Dotyková plocha zvládá několik gest: swipe na obě strany pro přechod vpřed/vzad, dlouhé podržení pro výběr a dvojklik pro přepínání mezi dvěma posledními aplikacemi.

Klepněte pro větší obrázek
Jak na ovládání e-ink displeje? Gest je pár a v malíčku je budete mít za pár minut (obr: presskit YotaPhone).

S e-ink displejem se pojí také gesto na čelní straně přístroje, kdy tažením dvěma prsty od horní strany displeje zrcadlíte obsah primárního displeje na ten sekundární. Bohužel, pokud jste si navykli stahovat přepínače v roletce dvěma prsty, toto gesto zde moc dobře fungovat nebude. Zrcadlení by mělo pracovat pouze na tažení dvěma prsty, které jsou od sebe navzájem vzdáleny, zatímco přepínače na tažení dvou dotýkajících se prstů, v naprosté většině případů ale docílíte obojím pouze zrcadlení na zadní displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení zadního displeje je jednoduché a přehledné, lze v něm zapnout například privátní režim notifikací.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mezi aplikacemi na zadním displeji přepínáte dlouhým stiskem na dotykové ploše • Zrcadlení primárního displeje na sekundárním má rozličné využití.

Notifikace

První využití zadního displeje jsou notifikace. Kromě stavové lišty, která obsahuje čas, aktuální počasí, stav baterie a piktogram zapnutého budíku, umí sekundární displej zobrazovat také notifikace, a to veškeré, které by se vám mohly objevit v notifikační liště na čelním displeji. Hodně jsem tedy pokládal telefon hlavním displejem dolů a ten sekundární používal namísto notifikační diody.

Notifikace jsou zobrazeny ve dvojím stavu. Při dojití jsou rozepsané na dva řádky, po čase se smrsknou do podoby piktogramů při spodním okraji pouze s číselnými indikátory. Tažením doprava opět vyvoláte dvouřádkové zobrazení notifikací, tažením doleva postupně jednu po druhé odstraňujete (jako z notifikační lišty).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
To, co vám bude zobrazovat notifikace na e-ink displeji, nastavíte do poslední aplikace.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Notifikace v rozepsané podobě se po čase schovají v podobě čísel k srobným pikrogramům. Některé aplikace ale mají notifikaci přes celý displej.

Pozadí e-ink displeje

Na zadním displeji lze také nastavit pozadí. A je jedno, zda-li použijete některé z desítky dodaných výrobcem, nebo vymyslíte vlastní. Jako pozadí lze použít libovolnou fotku z galerie, nebo třeba i screenshot, které si následně oříznete na vámi požadovanou velikost. Je potřeba rozlišovat pozadí, což je obrázek, nad kterým se vám bude zobrazovat horní stavová lišta a všechny notifikace, a obsah, který dostanete na zadní displej gestem dvěma prsty popsaným výše. Ty se zobrazují jako obrázky v samostatné aplikaci, která se jmenuje Twin Swipe Shots.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr dodaných pozadí je pestrý a stavová roletka je bílá/černá tak, aby k obrázku ladila.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pozadí si nastavíte cokoliv. Od obrázků dodaných výrobcem po vlastní fotografie.

Čtečka knih

Bylo by nesmyslné, mít na telefonu e-ink displej, a nemoci ho použít jako elektronickou čtečku knih. V této funkcionalitě vidím jeden z mála opravdových přínosů. Mezi stránkami přecházíte gesty na spodní dotykové ploše, pro změnu velikosti písma atd. už ale musíte zapnout displej primární. Zde není třeba nic vysvětlovat, nic složitého zde ani nenajdeme.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velikost písma budete muset nastavit na primárním displeji, pro zbytek už stačí ten sekundární.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Elektronický inkoust se u většiny lidí rovná elektronické čtečce knih. U YotaPhonu tomu není jinak, i když je to jen jedna z funkcí. Jedna z těch použitelných.

Na YotaPhonu přečtete všechny hlavní e-book formáty, až na Kindle. Aplikaci od Amazonu samozřejmě na Android nainstalujete, ale dozadu byste si museli posilat každou stránku zvlášť. Kindle sekundární displej YotaPhonu nepodporuje, a tak mezi stránkami nelze přecházet swipováním na dotykové ploše.

Odpočítávání

Další aplikací pro zadní displej je jednoduchý odpočet. Pojmenujete si událost, přiřadíte jí dodaný nebo vlastní obrázek, nastavíte si datum nebo počet dní, které do události zbývají, tlačítkem v pravém horním rohu aplikaci aktualizujete na zadním displeji a je hotovo. Problém je, že když si nastavíte odpočtů několik, na zadním displeji mezi nimi nelze přepínat. Aplikace Counter umí zobrazit pouze jeden odpočet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení časovače: různé obrázky (i vlastní), počet dní, název pro odpočet.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Smysl takovéhoto odpočtu, který umí odpočítávat navíc pouze po dnech, mi zůstává utajen. Zřejmě bylo třeba prezentovat rozličné využití.

Internet Hub

Jak už název aplikace napovídá, jedná se o feed novinek z vašich sociálních sítí a dalších sledovaných zdrojů. Pomocí gest pod zadním displejem můžete scrollovat nahoru a dolů, případně zobrazit delší příspěvek, nic víc na zadním displeji opět neuděláte. Podporovány jsou Twitter, Facebook a nespočet dalších zdrojů informací, včetně RSS čtečky Feedly. Problém je jen ten, že většina informačních kanálů o sportu a dalších oblastech zájmu je z ruského prostředí, tedy azbukou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení pro feed novinek ze sociálních sítí. Bohužel, v nastavení nejde změnit jazyk zdrojů z azbuky na něco přijatelnějšího.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Feed novinek z Feedly, Facebooku nebo Twitteru hned po ránu? YotaPhone vám ho nabídne sám, pokud mu to dovolíte. S dalšími zprávami je ale problém - jsou v azbuce.

Poznámky a úkoly

Jednoduchý zápisník, kterým si na zadní stranu promítnete text, nebo seznam položek/úkolů. V poznámce lze přecházet gesty, pokud má více stránek, v seznamu úkolů lze označovat položky jako splněné. Opět, dle mého názoru dobře využitelná funkce spolu s e-ink displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadat poznámku nebo nákup je otázkou pár vteřin. Pak už jen hurá na zadní displej.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud chodíte nakupovat, ale zapomínáte co, a papírek v ruce vám nepříjde hoden vaší osoby, YotaPhone má geekovské řešení.

Kalendář

Přenesení událostí kalendáře na zadní displej je dle mého dobrá funkce, ale jen napůl. Jedná se totiž pouze o pasivní zobrazení, přecházení mezi jednotlivými dny. V aplikaci určené pro zadní displej sice zobrazíte různé náhledy, vytvoříte nebo editujete událost, na zadním displeji je ale náhled pouze denní, a nikoliv na detaily události. Namísto příručního diáře se tato funkce hodí, stejně ale budete zapínat spíše primární kalendář.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář je sice nepřehledný, ale to je jen aplikace pro zadní displej. Škoda, že nepodporuje více druhů zobrazení právě na sekundárním displeji.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář umí zobrazit pouze denní náhled a posouvat se vpřed nebo vzad. Do dvou vteřin stejně zapnete primární displej a spustíte kalendář tam.

Výuka a mapy

Posledními dvěma aplikacemi, které jsou v telefonu pro e-ink displej nainstalovány, jsou výuka a mapy. První jmenovaná slouží k procvičování slovíček nebo frází, k dispozici je pět základních jazyků. Aplikace nabídne slovo nebo frázi, vy jej následně zkusíte zodpovědět, gestem si zobrazíte správnou odpověď a následně aplikaci sdělíte, zda jste byli úspěšní či nikoliv. Dle toho aplikace optimalizuje nabízení jednotlivých položek. Mapy jsou zajímavější aplikace. Nejedná se o Google mapy, ale o speciální aplikaci MapsWithMe. Ta je při přiblížení vysoce podrobná a poměrně aktuální, co se týče změn. Hodí se, pokud jste na neznámém místě a chcete si uložit nějaký výřez mapy. Bohužel, už se neumí za pomocí gest posouvat, případně posouvat automaticky podle vaší polohy, ale můžete ji alespoň přibližovat a oddalovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro výuku jazyku trochu postrádá smysl, zato mapy jsou velmi dobře využitelné.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výuka bude v našich končinách k ničemu, leda byste se chtěli učit např. z angličtiny do ruštiny • To mapy využití mají, jsou aktuální a poměrně detailní, včetně zastávek a bodů zájmu.

E-ink je super. Někdy

YotaPhone chce být originální, a to se mu daří. Bez jakéhokoliv ovlivnění zbytkem telefonu říkám, že sekundární displej je velké plus a má svoje využití. Především jako čtečka elektronických knih, jako poznámkovník/úkolovník nebo i jako mapa pro rychlou orientaci. Další aplikace, jako je kalendář, feed novinek nebo odpočet ve mně vyvolávají pocit, že zde jsou jen proto, aby tu bylo více aplikací. Jejich využití na e-ink displeji je sporné, především kvůli značně ponížené ovladatelnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotíte? YotaPhone vám řekne, abyste se usmáli. Při hudbě zobrazí interpreta, přehrávač už ale ovládat nejde. Pokud se telefon vybije, zobrazí prázdnou baterii s výzvou k připojení nabíječky.

Byl bych raději, kdyby YotaPhone obsahoval pouze pár aplikací/funkcí, které na zadním displeji zobrazíte. Ty, které nepotřebují složité ovládání a dostatečné je pro ně pouze posunutí vpřed či vzad. Plus přenesení obsahu primárního displeje na ten sekundární, v případě zobrazení letenky, QR kódů atd. To má rozhodně smysl a užitek je neodiskutovatelný. Zbytek aplikací totiž stejně po pár vteřinách raději zapnete na primárním displeji, k čemuž by vás sekundární displej neměl nutit. Pokud nutí, taková aplikace na e-ink displej dle mého nepatří.

Témata článku: Yotaphone, , , , , Yotaphone 2, Yotaphone C9660, Subway, Dobrá funkce, Exaktní údaj, Zálusk, Špičkový telefon, Průměrný smartphone, Procvičování, Dlouhé držení, Snímek pořízený, LTE GPS, Dvojité tapnutí, Porod, Skutečný obraz, Kulatý kabel, Zadní displej, Počet dní, Testovací fotografie, Přecházení,