YouTube for Mobile: všechna videa z mobilu

Dočkali jsme se, YouTube vypustilo oficiální betu aplikace pro sledování videa z mobilu. Zatím pouze pro pár vyvolených.

Webový portál YouTube zná dnes snad každý. Denně tam přibývají tisíce videí, uživatelé komentují, hodnotí a baví se. Kdo by se nechtěl podívat na nějaké video třeba cestou do práce v autobuse? Takových zájemců by určitě nebylo málo, i lidé z YouTube to ví a tak si konečně můžete stáhnout aplikaci pro své mobilní telefony.

Kdo by podotýkal, že tady mobilní YouTube již bylo, nemá až tak docela pravdu. Webový portál upravený pro mobily nabízel pouze pár videí upravených do formátu 3GPP, které jste si mohli stáhnout a následně přehrát. U aplikace YouTube for Mobile je to ale jinak. V ní totiž naleznete videa úplně všechna a ta, která ne, se tam objeví do pár hodin.

Instalace aplikace má probíhat jednoduše. Podle oficiálního návodu stačí do webového prohlížeče v telefonu zadat adresu m.youtube.com/app a ten by vám měl nabídnout stažení aplikace. Smutná zpráva je, že ji lze nainstalovat jen do několika málo přístrojů, konkrétně do Nokií N73, N95, E65, 6110 Navigator a 6120 a Sony Ericssonů K800i a W880i. Já jsem aplikaci testoval na Nokii N73 a překvapila mě nemilá věc: YouTube hlásilo, že pro můj telefon aplikace není. Začal jsem se pídit po řešení a po chvíli jsem ho našel: pokud do mobilu zadáte přímou adresu souboru .jar (www.google.com/m/download/youtube/apps/v1.0.1/en/minitube-101-n60_en.jar), Java aplikace se stáhne do mobilu bez problémů. Ještě jednodušší je stáhnout si aplikaci do počítače a odtud ji teprve nainstalovat. Tento odkaz ale vede na instalační soubor pro Nokii N95, není tedy zaručeno, že bude fungovat i na jiných telefonech. Mě na N73 jel a předpokládám, že půjde i na všech ostatních Symbianech; budeme rádi, pokud se o svoje zkušenosti podělíte v diskusi pod článkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mělo by stačit zadat adresu • Ale musíme zadat soubor ručně • V aplikacích • Povolení přístupu do sítě • Varování

Po nainstalování se objeví ikonka v menu a stačí aplikaci spustit. Ta se samozřejmě chce připojit k internetu, pokud jí to povolíte, ukáže vám podmínky a varuje, že YouTube může zvýšit přenos dat. To je rozhodně pravda, během pár minut není problém přenést několik megabajtů a tak se na YouTube připojujte radši pouze přes WiFi, nebo s neomezeným datovým tarifem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní obrazovka • Přihlašování • Můj účet • Menu • Populární videa

Uvítá vás obrazovka Home, na které vidíte aktuální video a tři tlačítka (Hledání, Populární videa a Můj účet). Na levé funkční klávese je menu. Po kliknutí na něj se zobrazí položky s klávesovými zkratkami: 1 Search, 2 Home, 3 My Account, 5 Popular Videos, 7 Related Videos, 8 Upload a # Flag, pod nimi ještě odhlášení, nápovědu a ukončení aplikace. Protože je aplikace Javová, veškeré informace se vkládají pomocí prostředí telefonu, nelekněte se, až na vás na chvíli vyskočí vaše běžné grafické téma.

Za zmínku stojí přihlášení se na svůj YouTube účet. Po zadání jména a hesla vidíte svoje oblíbená videa, playlisty, hlídané uživatele (subscriptions), vaše vlastní a přijatá videa. Díky tomu, že se přihlásíte, můžete použít i možnost osm - Upload. Po několikanásobném potvrzení, že aplikace může do paměti telefonu, můžete na YouTube nahrát jakékoliv video, které v telefonu máte. To se na webu objeví do pár minut a na mobilu si ho budete moci prohlédnout také, ale budete muset čekat o něco déle. Navíc je zde možnost Preview - ukáže vám, jak video na YouTube bude asi vypadat. Popular a Related Videos snad nemusím vysvětlovat - telefon prostě ukáže seznam nejprohlíženějších, nejlépe hodnocených, aktuálních nebo naposledy zobrazených videí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejpřehrávanější videa • Moje videa • Špatně nastavené streamování v RealPlayeru • Nahrávání • A přehrávání

Videa se zobrazují podobně jako na titulní straně webu v počítači. Procházíte mezi náhledy, pod nimi se zobrazují popisy, délka, počet zobrazení a hodnocení. Animace se k mému překvapení vůbec netrhá. Až najdete to správné video, stačí potvrdit, náhled se efektně zvětší a video se začne stahovat do vašeho telefonu. Pokud se dozvíte něco o chybě, je potřeba mít správně nastavené streamování v RealPlayeru. Obvykle by mělo stačit nastavit výchozí přístupový bod a znovu spustit aplikaci. Okno přehrávání vypadá podobně jako na webu, doleva/doprava přetáčíte, nahoru/dolů regulujete hlasitost (tu můžete tlačítkem 0 úplně ztišit). Velice mne zklamalo, že není možné video spustit ve fullscreenu. Doufejme, že se tento neduh opraví společně s přidáním možnosti hodnotit a komentovat videa. Klávesovou zkratkou 7 vyvoláte videa podobná tomu, co právě sledujete. Křížkem (#) můžete nahlásit závadné video.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zapauzováno • Konec videa • Nápověda • Chceme uploadovat: musíme povolit přístup • Vybrání videa

Přehrávání videí jsem zkoušel přes 3G síť operátora O2 v Praze. U delších záznamů se telefon na chvíli zastaví, přehrávání pak pokračuje dál. Co se týče kvality videa, ta byla naprosto stejná jako na PC, stejně tak i zvuk. Jen se občas načekáte, než se načtou náhledy videí. Pokud jsem v telefonu podporu UMTS vypnul, video se pochopitelně načítalo o chvíli déle a častěji se zastavovalo. Někdy dokonce tak, že server vyhodil chybovou hlášku. Kvalita se sice neztratila, ale na koukání přes GPRS to není úplně ideální.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka • A uploadujeme • Upload se povedl • Hledání: všechna videa Nokia • A výsledek vyhledávání

Vzhledem k tomu, že aplikace je pořád jen betaverzí, pár chybiček (zobrazení přes celý displej, komentáře a hodnocení) můžeme odpustit. I tak musíme YouTube pochválit - aplikace je rychlá, streaming na mobil použitelný a navíc můžete video kdykoliv nahrát rovnou z telefonu (a to i přes rychlé sítě trvá docela dlouho). Rozhodně to stojí za vyzkoušení.

Diskuze (31) Další článek: Google Earth vylepšil databáze a pokrytí

Témata článku: , , Výsledek vyhledávání, Smutná zpráva, F +, Koukání, Mobil, MOBI