Za zrušenou aukci padlo trestní oznámení

Nekompetentnost, strach, nebo korupce. Jsou to skutečné důvody pro krok šéfa ČTÚ Pavla Dvořáka? Zrušení aukce na základě trestního oznámení prověří policie.

Za zrušení aukce o volné telekomunikační frekvence si předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák vysloužil nejen negativní ohlasy médií, ale už i trestní oznámení. Jeho kompletní text máme k dispozici, najdete jej ve druhé kapitole tohoto článku. Trestní oznámení podal Martin Dvořák, zní na podezření ze spáchání trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Martin Dvořák oznámení podal jako řadový občan a říká, že nereprezentuje žádnou organizaci: „Trestní oznámení podávám z pozice člověka, který se dlouhodobě pohybuje v telekomunikacích a čas od času neschopnost ČTÚ přesáhne určitou mez, která vyžaduje reakci.“

Martin Dvořák považuje zrušení aukce za neopodstatněné, zdůvodnění za nedostatečné a vypočítává, jaké škody vznikají státu a jeho občanům. Krok Pavla Dvořáka znamená oddálení vstupu 4. operátora a tedy vznik efektivní konkurence o jeden rok, což je stav, který vyhovuje stávající trojici operátorů. Stát pak přišel o nezanedbatelný příjem do státního rozpočtu.

Rozpory v rozhodnutí zrušit aukci

Martin Dvořák také vypočítává rozpory, které v sobě nesou výroky šéfa ČTÚ.

  • Není známa analýza promítnutí vysokých cen z aukce do koncových cen spotřebitelům. Naopak existují zahraniční analýzy hovořící o naprostém opaku.
  • V čem spočívá "patová situace", když soutěžitelé pokračovali dobrovolně dále v aukci?
  • Pokud hlavním cílem aukce byla rychlá dostupnost moderních mobilních datových služeb, tak proč ji dále oddálil až o jeden rok tím, že aukci zrušíme?
  • Pokud 20 mld. Kč za frekvence bylo "příliš", tak Pavel Dvořák nepřímo určil rozsah "správné" ceny na 7,4 až 12-15 mld. Kč. Proč se tedy vůbec zabývat opakováním aukce, když by stačila např. jednodušší obálková metoda?

Podle Martina Dvořáka jsou skutečnými důvody pro rozhodnutí nekompetentnost či nedbalost Pavla Dvořáka, obava z možnosti soudního napadnutí chybně nastavené aukce mobilními operátory, nebo také korupce.

Od oznámení o zrušení aukce uplynuly už dva týdny a v podstatě se nic nestalo, Pavel Dvořák dále vede ČTÚ a dále může ovlivňovat budoucnost českých telekomunikací. Martin Dvořák svým trestním oznámením udělil první skutečný impuls, motivaci a pochybení Pavla Dvořáka prověří orgány činné v trestním řízení. Pro vládu a ČTÚ má Martin Dvořák pouze doporučení: odvolat Pavla Dvořáka, jeho post co nejdříve přeobsadit kompetentním odborníkem a zasadit se o co nejrychlejší spuštění nové aukce s podmínkami reflektujícími připomínky ze strany odborné veřejnosti a podnikatelů v telekomunikacích.

„Celá aukce je připravená diskriminačně směrem k novému operátorovi vzhledem k již existujícím přídělům frekvencí 3G a 2G, které se pro 4G dají také využít. Druhá věc je, že pouhý restart aukce v krátké době by znemožnil, aby se kromě PPF přihlásil i další subjekt. Míč je teď na straně pana ministra Kuby.“ ...uzavírá Martin Dvořák.

Diskuze (13) Další článek: Do prodeje jde Huawei Ascend W1 a Y300, víme za kolik

Témata článku: , , , Korupce, Pad, Moderní mobil, Skutečný důvod, Oznámení, Rychlá dostupnost, Negativní ohlas