Základní zákon mikrosvěta platí. Hmota i antihmota se chová stejně

V Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) se zdařil dosud nejpřesnější test základního zákona fyzikálního mikrosvěta, takzvané symetrie CPT. Praví, že neexistuje rozdíl mezi chováním hmoty a antihmoty.

 Měření probíhala na detektoru experimentu Alice (na snímku) a podíleli se na něm i čeští fyzici z Fyzikálního ústavu AV ČR, Ústavu jaderné fyziky AV ČR a ČVUT v Praze. Test CPT symetrie vycházel z měření rozdílu hmotností jader a antijader.

Klepněte pro větší obrázek
Alice (obr.: CERN)

„Pozorování byť jen velmi slabého narušení symetrie by mohlo mít dalekosáhlé důsledky – mimo jiné i pro platnost Einsteinovy speciální teorie relativity,“ vysvětlil význam výsledku experimentu Michal Šumbera z Ústavu jaderné fyziky AVČR.
Měření jsou podle něj oproti dosavadním desetkrát až stokrát přesnější.

„Experiment potvrdil platnost CPT symetrie s bezprecedentní přesností,“ dodal Šumbera. Práci, podle níž tedy ve srážkách dvou jader olova na urychlovači LHC v CERN vzniká srovnatelné množství hmoty i antihmoty, publikoval časopis Nature Physics.

Zrcadlení

Symetrie CPT předpokládá existenci „antivesmíru“, tedy zrcadlového obrazu našeho světa. Hmota je pak nahrazena antihmotou (C), poloha objektů je zrcadlovým odrazem objektů našeho vesmíru (P) a objekty se pohybují pozpátku v čase (T). Ježto „antivesmír“ musí být symetrickou kopií našeho vesmíru, musí v něm platit i tytéž fyzikální zákony.

 

 

Diskuze (9) Další článek: Alcatel OT Go: odolný smartphone a barevné hodinky

Témata článku: , Ant, Symetrie, ČVUT v Praze, Mikro, Srážka, Zak, Plát, Zákon, ANT +, PLA, Alice, Mikrosvět, Základ, Teorie relativity