Zkušenosti s BlackBerry

Marek Lutonský popisuje své zkušenosti s používáním telefonů a služeb Blackberry v sítích českých operátorů.

Všeobecně se ví, že světovou jedničkou v oblasti mobilních operačních systémů je Symbian. Svými
46 % (dle nejnovějšího průzkumu firmy Canalys) drtí své konkurenty více než dvounásobným náskokem. Ale hádejte, kdo je na druhém místě s jednadvaceti procenty. Myslíte na Windows Mobile, na Apple, nebo dokonce na Palm? Nic takového, druhé místo na světě si drží společnost Research in Motion (RIM), známá jako výrobce zařízení a technologie BlackBerry.

Někomu to může připadat divné, vždyť o BlackBerry není v našich podmínkách téměř slyšet. Tak kde mohlo sebrat tak velký podíl na trhu? V severní Americe, kde je jednoznačnou jedničkou. Více než polovina chytrých telefonů (přesně 52 %) tam nese logo s ostružinou. Přestože se ostatní výrobci stále dotahují, analytici odhadují, že RIM si prvenství udrží minimálně ještě dalších pět let.

Co na tom vidí?

Zajímalo mě, v čem spočívá úspěch BlackBerry. Co tato zařízení a přidružené služby nabízejí, že s takovou převahou porážejí ostatní. Nejlépe se to dá zjistit praktickým testem, proto jsme se s operátorem Telefónica O2 domluvili na dlouhodobém testovaní BlackBerry. Jeho výsledkem je vedle internetového blogu blackberry.blog.mobilmania.cz také tento článek.

Proč jsme se nedomluvili přímo s RIM, ale šli za mobilním operátorem? Jejich prostřednictvím se totiž produkty telefony a služby BlackBerry prodávají. Bez přidružených služeb, které operátoři nabízejí, samotný přístroj ztrácí své největší kouzlo. Stane se z něj potom obyčejný mobil.

Proč tedy lidé používají BlackBerry místo jiných telefonů? Příčinou je nejpoužívanější internetová komunikační služba – e-mail. BlackBerry je to nejlepší, co si pro práci s elektronickou poštou v terénu můžete pořídit. Hlavní je zejména okamžité doručování. Jakmile do schránky dostanete zprávu, hned si ji můžete na BlackBerry přečíst a reagovat. Když se k tomu přidá vyladěný e-mailový klient a živá synchronizace databází kancelářských aplikací, výsledkem je vynikající pracovní nástroj.

BlackBerry před rokem získalo silnou, ale neplánovanou marketingovou podporu. Nadšeným uživatelem tohoto telefonu je totiž i současný americký prezident Barack Obama. V úřadu ale narazil, protože telefon BlackBerry nevyhovoval přísným bezpečnostním předpisům. Předchozím prezidentům to nevadilo: Bill Clinton poslal během funkčního období dva e-maily, George Bush údajně pouze jeden. Obama se ale elektronické pošty v mobilu nechtěl vzdát, nakonec proto dostal speciální komunikační přístroj schválený národním bezpečnostním úřadem.

Na ceny se raději zeptejte sami

BlackBerry v České republice nabízejí všichni tři operátoři. V nabídce mají shodně dva modely, následující ceny ale berte s rezervou, protože se dají snadno snížit úvazkem na dobu určitou. BlackBerry je navíc určeno hlavně firemním uživatelům, kde se ceny do značné míry řeší individuálním vyjednáváním.

Telefónica O2

  • ·BlackBerry 8900: 10 495 Kč
  • ·BlackBerry Bold 9000: 12 695 Kč

Vodafone (v rámci Vodafone řešení OneNet):

  • BlackBerry Curve 8310: individuálně
  • BlackBerry Pearl 8100: individuálně

T-Mobile

  • BlackBerry Bold 9000: 11 999 Kč
  • BlackBerry 8900: 8 999 Kč

I když lze BlackBerry používat jako obyčejný mobilní telefon, kouzlo získá až s přídavnými službami. Za ně se ale také platí. Zůstanu u O2, jehož služby a přístroj BlackBerry Bold 9000 jsme testovali. Lze vybírat ze tří variant a u nich někdy i z několika tarifů:

  • BlackBerry Internet Service (BIS)
  • BlackBerry Hosted Exchange
  • BlackBerry Enterprise Server (BES)

BIS je jednoduché přeposílání e-mailů na mobil, nejsou podporovány tak široké možnosti a zabezpečení jako u BES, který ale zase vyžaduje instalaci speciálního serveru BlackBerry do firemní sítě. Prostřední varianta je potom BES, kdy server provozuje O2 a zákazník si ho pronajímá.

S cenami je to opět komplikované, stejně jako u jiných nabídek pro firmy. Když ale zůstanu u nejjednoduššího BlackBerry Internet Service, měsíčně se za něj platí 251 Kč bez DPH. Chcete-li pracovat s e-maily i v zahraničí, zaplatíte 899 Kč bez DPH za 20 megabajtů měsíčně, případně 1 499 Kč bez DPH za neomezený datový tarif. Ten lze ale použít pouze pro e-maily, běžný datový provos je účtován sazbami za GPRS roaming.

Služby BlackBerry je možné teoreticky využívat i s mobilními přístroji jiných značek – Nokia, Sony Ericsson. Je zde ale nutná podpora mobilního operátora, vždy si proto ověřte, zda ten váš tuto možnost nabízí.

Něco k telefonu

Tento článek si nehraje na recenzi, popisuji své zkušenosti. Nebudu proto podrobně popisovat testovaný BlackBerry 9000 Bold, zmíním ale vlastnosti, které mě zaujaly. Celkově byl dojem velmi pozitivní, Bold mi napoprvé padnul do ruky.

Bytelný přístroj s luxusní „koženou“ zadní stranou není žádný střízlík, musí se do něj vejít rozměrný displej a QWERTZ klávesnice. Ano, opravdu je na konci „Z“, rozložení klávesnice odpovídá naší národní normě. Bold je také docela tlustý, do soutěže krásy bych ho určitě nenominoval.

BlackBerry 9000 Bold má úžasnou klávesnici – nejlepší, jakou jsem na mobilním telefonu používal. Za půl roku jsem na ní napsal hodně přes sto tisíc znaků. Neměl jsem problém s e-maily, poznámkami, psal jsem na ní dokonce i články. Jediným problémem byly háčky a čárky. Je to americký stroj, který nebere ohled na česká diakritická znaménka, a přestože se dají napsat, není to pohodlné. Raději se smiřte s psaním cesky.

Tlačítka mi zpočátku připadala hůře oddělená než třeba u Nokií řady E, na které jsem byl zvyklý. Stačilo ale jen pár dnů, a potom jsem už jednoznačně nahmatal seříznutý roh každého tlačítka. U BlackBerry je k překonání kláves potřeba trochu větší síla než u zmiňovaných Nokií. Stisknutí je ale potom jednoznačné, nikdy nezůstávám v nejistotě, zda jsem písmeno napsal nebo ne. Při psaní mám BlackBerry položené v prstech pravé ruky. Píšu výhradně palci, přičemž každý z nich obsluhuje svoji polovinu klávesnice.

Všechna písmena anglické abecedy se dají napsat stisknutím jednoho tlačítka. Tuto výsadu má potom ještě několik speciálních znaků, pro ostatní je potřeba napřed stisknout přeřazovač. Bohužel také pro čárku nebo tečku. Velká písmena se píšou stisknutím Shiftu.

Rozmístění bloku s číslicemi v levé části klávesnice nepovažuji za šťastné. Pro aktivaci číslic je totiž nutné stisknout přeřazovač, který je také na levé straně, a na to jsou už prsty často příliš silné.

Ještě jednou: s BlackBerry 900 Bold získáte nejlepší klávesnici, jakou v současném mobilním telefonu můžete mít. U několika odstavců nebudete muset vůbec řešit, zda počkat na počítač, prsty ale nezdřevění ani u delších textů.

A hlavně vydrží

BlackBerry 9000 Bold je zajímavý svým hlavním ovládacím prvkem. Je to malá kulička-trackball, jejímž kutálením se uživatel pohybuje v nabídkách a volí různé prvky na displeji. Je to nezvyklé, ale návykové ovládání. V nabídkách je kulička bleskurychlá, výhrady mám ale k ovládání celoplošných aplikací, jako třeba webové prohlížeče. V nich bych se někdy ukoulel k smrti. Krásná mléčně zabarvená kulička navíc s měsíci koulení získávala nažloutlý nádech.

Při používání jsem ocenil dvě tlačítka na bocích přístroje, kterým lze přiřadit aplikace pro rychlé spuštění. Skvělé je také pouzdro. Dokáže poznat, že do něj zasouváte přístroj, a hned zamkne klávesnici proti náhodnému stisknutí.

Nemohu zapomenout na nadprůměrnou výdrž baterie. Záleží samozřejmě na způsobu používání, ale snadno se dostanete třeba na čtyři dny na jedno nabití. Protože jsem s přístrojem netelefonoval, používal ho jen na e-maily a data, někdy jsem nabíjel až po týdnu. Takový iPhone při stejném způsobu využití vysaju za jeden den.

Trošku otevřený operační systém

Nebudu psát o jednotlivých funkcích, proprietární operační systém BlackBerry si ale zaslouží krátké představení. Podporuje multitasking, je velmi rychlý a díky podpoře Javy lze do něj instalovat i programy jiných výrobců. Člověk se jen musí smířit s tím, že jich zdaleka není tolik jako pro Symbian, Windows Mobile nebo iPhone. Je to ale pracovní nástroj, většina aplikací důležitých pro kancelářské použití je uvnitř přímo od RIM a zbytek se dá najít, stáhnout nebo koupit.

Nainstaloval jsem si a používal tyto aplikace, všechny jsou zdarma:

  • Opera Mini: javový prohlížeč mi vyhovoval víc než vestavěná aplikace BlackBerry, je rychlejší.
  • Mobipocket Reader: na displeji BlackBerry jsem přečetl desítky knih.
  • ÜberTwitter: skvělý klient pro Twitter.
  • Facebook: originální aplikace pro přístup k Facebooku, v poslední verzi se hodně zlepšila.
  • Gmail: tento klient se hodí pro správu účtu, práci se složkami, přístup ke starším zprávám.

Prostředí BlackBerry je jednoduché., na prvním místě je funkčnost a až na druhém atraktivita. Tak dlouhé textové nabídky by si konkurenti dnes už asi nedovolili. Díky nim je ale BlackBerry skvěle a rychle ovladatelný a současně zůstávají zachovány široké možnosti přizpůsobení. Kromě rychlého přístupu pomocí trackballu fungují i klávesové zkratky. Prostředí s uživatelem může komunikovat česky, lokalizace mi ale nevyhovovala, používal jsem raději angličtinu.

Kvůli těsnému spojení výrobce BlackBerry s mobilními operátory je to trochu komplikovanější s aktualizacemi firmwaru. Jednotlivé verze se totiž připravují přímo pro operátory, takže firmware pro americký AT&T zřejmě nebude funkční v přístroji od českých operátorů.

Další článek: Nokia představila nejlevnější navigační mobil na světě

Témata článku: Blackberry, , Apple iPhone 4GB, Blackberry Bold 9000, Blackberry Curve 8310, Blackberry Pearl 8100, Okamžité doručování, Originální aplikace, Komunikační služba, Krátké představení, BlackBerry Pearl, Návykové ovládání, Prostřední varianta, George Bush, Kulička, Zkušenost, Black, Náhodné stisknutí, Nejnovější průzkum, Americký prezident, Firemní uživatel