Zkusili jsme Android TV na televizi Sony [CES]

Android všichni dobře známe. Jak se ale změnil, abychom s ním mohli pracovat pohodlně, na dálku a pouze s malým ovladačem?

V červnu se Android rozdělil do šesti odnoží. Jednou z nich je Android TV – zjednodušený Android uzpůsobený pro ovládání jednoduchým dálkovým ovladačem. Přitom si ale zachovává mnoho výhod Androidu, který známe ze smartphonů a tabletů. Dlouho jsme nevěděli, jak vlastně bude Android TV vypadat, jak se s ním bude pracovat, ale teď je tu leden, první představené produkty a kolega David Polesný pro nás jeden takový natočil v akci – Android TV značky Sony.

Je trochu překvapivé, že právě společnost Sony sáhla po Androidu – platformě, která do obýváků přinese (mimo jiné) hromadu kvalitních her, mnohé z nich zdarma. Nebude to do budoucna znamenat problém pro PlayStation? Jistě, kvalita her zatím mluví pro PlayStation, ale ani to nemusí trvat věčně, cena je silný argument a také je zde ten psychologický moment „v televizi už hry máme, proč tedy kupovat další (byť lepší)?“

Důvod hledejme ve vztahu obou společností – Sony vyrábělo televize s Google TV a byl to propadák. Možná tak Japonci dostali Android TV první jako omluvu a poděkování za věrnost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na CESu Sony ukázala, jak nový systém bude fungovat. Zabudovaný mikrofon na touchpadem vybaveném dálkovém ovladači umožňuje vyhledávání obsahu, zadávání dotazů a ovládání funkcí pomocí hlasové technologie Voice Control. Podporována bude čeština i slovenština. V televizi je také zabudovaná technologie Google Cast Ready dosud známá pouze z ChromeCastu, takže lze jednoduše posílat obsah z chytrého telefonu nebo tabletu na velkou obrazovku.

Chcete víc?

Televize Sony s Android TV by se měly na jaře objevit i na českém trhu. Jestli vás téma chytrých televizí (a Android TV zvláště) zajímá, rozhodně se dívejte na Týden Mobilně 264 (vyjde v sobotu 10. ledna 2014). Tomáš Holčík zmapuje aktuální situaci a přidá pár velmi zajímavých postřehů.

Klepněte pro větší obrázek
Už i český web Sony ví o čerstvě představených Android TV. Je možné (a pravděpodobné), že ne všechny modely se dostanou zrovna na náš trh, ale je hezké vidět, že se počítá i s naší malou zemičkou.
Diskuze (14) Další článek: Samsung chystá hodinky s kruhovým displejem. Uvede je na MWC

Témata článku: Google, Sony, , , , Bravia, Son, Slovenština, #Android, Představený android, Zabudovaný mikrofon, TV +, Zjednodušený android, Silný argument,