ZTE Blade G: dvě jádra pod čtyři tisíce [recenze]

Zčeřit stojaté vody levných Androidů zkusí čínský drak se 4,5" displejem. Chvástá se „dvoujádrem“, výkonu však na rozdávání nemá.
Kapitoly článku

Drží, drží a drží

Co lze vyzdvihnout, tak je určitě výdrž telefonu. Baterie s kapacitou 2 000 mAh dokáže vcelku velký displej zásobovat energií opravdu dlouho. Po prvotním zaběhnutí se při běžném používání telefonu bez problémů dostanete ke dvěma celým dnům výdrže. Omezíte-li či dokonce vypnete veškeré datové přenosy, Wi-Fi apod., přičemž i telefon budete využívat minimálně, stoupne výdrž i ke 3-4 dnům (možná i více). To je na dnešní poměry velmi slušný výkon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menší zátěž vede až ke 3 dnů výdrže na jedno nabití.

Když přišla řeč na telefonování, tak zde se projevuje nedostatek, který provází jak přední, tak i zadní hlasitý reproduktor. Oba mají problém s vyšší hlasitostí. Nemám na myslí pouze nižší kvalitu přenášeného zvuku, ale také právě jeho hlasitost. Na hlučnějších místech může být telefonování velmi problematické, když budete mít velký problém slyšet druhou stranu. Kvalita mikrofonu je však lepší, protože druhá strana si na kvalitu zvuku nestěžovala.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář ani poznámky příliš funkcí nenabídnou.

Adresář je jednoduchý a přehledný. Lze v něm synchronizovat vaše kontakty ze sociálních sítí nebo přidávat další informace. V případě, že na váš kontakt máte telefonní číslo, zobrazí se vám v základním přehledu u jména tohoto kontaktu malé sluchátko. To reprezentuje softwarovou zkratku a po jeho stisknutí začne telefon ihned vytáčet přiřazené číslo. Předinstalovaný klient pro SMS zprávy pak mnoho nastavení nemá a styl konverzace je vyveden klasicky v bublinkách.

Kancelář i navigace

Co se týká elektronické pošty, nechybí zde samozřejmě samostatný klient pro Gmail, ani další klient pro ostatní účty. Při nastavování účtu na Seznamu je již tradičně třeba upravit porty v protokolech POP3 a SMTP. Následně však funguje automatická synchronizace nebo třídění dle několika způsobů. Součástí systému jsou i jednoduché poznámky, ve kterých lze pouze napsat poznámku a uložit, větší úpravy textu nečekejte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Součástí systému je i předinstalovaný záznamník zvuku a aplikace, která promění LED blesk v baterku.

Telefon lze využít také jako navigaci, protože ve svém nitru má i lokáční GPS čip. K internetu se připojíte bezdrátově pomocí Wi-Fi (802.11 b/g/n). Když nebude k dispozici Wi-Fi, potěší podpora vysokorychlostních dat (HSDPA až 7,2 Mbit/s, HSUPA až 5,76 Mbit/s). Soubory můžete zasílat skrze Bluetooth v4.0 s A2DP. NFC čip pro bezkontaktní platby zde ale nečekejte.

Na HD filmy zapomeňte

V oblasti multimédií se žádná převratná revoluce nekoná. Hudbu lze spravovat buď skrze „googlovskou“ aplikaci Hudba Play nebo přes předinstalovanou aplikaci Hudba. Ta umožňuje řazení skladeb dle běžných kritérií (dle interpreta, stylu, data atd.) Design aplikace je znovu inspirován kulatými tvary. Ve videopřehrávači přehrajete i soubory ve formátu AVI a zvládá také DivX a Xvid. Bohužel pokud chcete přehrát titulky, které nejsou součástí videa, odejdete s nepořízenou.

Pro náročnější videoformáty jako MKV apod. budete muset sáhnout po externích přehrávačích. Následně však zjistíte, že telefon nemá dostatečný výkon HD filmy přehrát, respektive jejich přehrávání se velmi nepříjemně seká. Nedostatečný výkon se projeví i u náročnějších her, kdy se znovu dostaví sekání obrazu. Oblíbené tituly jako Angry Birds však telefon zvládne bez problémů.

Fotit se s ním dá

Na zádech umístěný fotoaparát se chlubí rozlišením 5 Mpix. K tomu můžeme připočíst LED blesk, automatické ostření a máme poměrně dobrý základ ke slušnějším fotografiím v této cenové relaci. Prostředí fotoaparátu je jednoduché, ale přehledné a nic potřebného nechybí. Telefon dokáže pořizovat panoramatické i HDR snímky. Při dobrém osvětlení mají fotografie poměrně zdařilé podání barev, avšak problémy má fotoaparát s detailnějším propracováním snímků. Na pořízených fotkách je jasně patrné, že vzdálenější objekty již mnoho detailů zcela postrádají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ranních a večerních fotek si příliš neužijete.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky v interiéru.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ostření na blízko není problém, na delší vzdálenost je to o poznání horší.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky z exteriéru.

Video lze zachycovat pouze v rozlišení 640 × 480 a je tak jasné, že kvalita zde bude chybět. Vidozáznam je roztřesený a o pořádném zastření zde nemůže být ani řeč. K tomu se přidá velmi špatný zvukový výstup a výsledkem je to, že natáčet kamerou budete opravdu minimálně. Ostatně na schopnosti videokamery se můžete podívat níže.

Ztracen v moři

Závěrem lze shrnout, že ZTE Blade G je další z řady velmi levných Androidů, které se velmi podobají svým horším výkonem a optimalizací systému. Tento model se snaží odlišit větším displejem a myslím si, že se mu to může podařit. Jeho fotoaparát je srovnatelný s konkurencí, avšak má také přisvětlovací diodu, což zde určitě není standardem. Vybaveností tak patří k nadprůměru toho, co se dá za cenovku kolem 4 tisíc Kč sehnat. Blade G však působí poměrně lacině (zejména přední strana) a nezachrání to ani povedená zadní strana. K jeho tíži bude také fakt, že v naší republice není ZTE až tolik aktivní, jako v zemích jiných a tento model tak není příliš známý mezi širokou veřejností.

Nelze ani očekávat, že se jím budou chlubit jednotlivý operátoři. Odolávat bude muset také rozrůstajícímu se zástupu levných telefonů s Windows Phone 8, které jsou na rozdíl od levných Androidů velmi rychlé a intuitivní. Nehledě na to, že jejich softwarová podpora bude ještě několik let trvat, zatímco ZTE Blade G se další aktualizace systému již zřejmě nedočká.

Témata článku: ZTE, , , , , ZTE Blade, ZTE Blade G, Dobíjecí kabel, Softwarová podpora, Xvid, SMT, Nízká hlasitost, TouchPal, Váš kontakt, Špatný zvuk, Opačná strana, Velká neznámá, Kulatý tvar, Tisíc, Výrazný prvek, SMTP, Bublinka, Tis, Obyčejný plast, Externí přehrávač,