ZTE Blade G: dvě jádra pod čtyři tisíce [recenze]

Zčeřit stojaté vody levných Androidů zkusí čínský drak se 4,5" displejem. Chvástá se „dvoujádrem“, výkonu však na rozdávání nemá.
Kapitoly článku

Starší komponenty = slabší výkon

Velká neznámá je v případě čínských výrobců vždy výkonnostní složka jejich telefonů. Na papíře vše může vypadat velmi dobře, ale realita je často jiná. Často totiž využívají levnějších komponentů a skutečný výkon tak výrazně pokulhává za osvědčenými výrobci procesorů apod. ZTE Blade G má pod kapotou dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Play s označením MSM8225 a taktem 1,2 GHz. Jedná se však o starší Cortex-A5 jádra a tak je jasné, že výkon nebude závratný. Krom toho nabídne také grafický čip Adreno 203 a RAM paměť o velikosti 512 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky jednotlivých benchmarkových testů, zleva AnTuTu, Quandrant Standart, Vellamo.

O skutečném výkonu napoví mnohé skóre v benchmarku AnTuTu, které nedosahuje ani 7 tisíc. Jistě, benchmarkové testy mnohdy nejsou tolik směrodatné, ovšem velmi často napoví, jak se bude telefon chovat. Stejné je to i zde. Na začátku recenze jsem se zmínil o náladovosti systému, což nyní vysvětlím. V jeden moment totiž telefon běhá velmi svižně, o chvíli později už ale čekáte několik vteřin na jednoduchý úkon. Při práci v systému je na denním pořádku také lehké sekání a jen málo efektů je zcela plynulých. Za vše mluví již kostrbatá animace při odemykání telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Využitelná paměť je zhruba poloviční, než jakou udává výrobce.

Mírně optimističtější je pohled na úložné schopnosti telefonu. Vnitřní paměť dosahuje pouhých 4 GB, z nichž skutečně dostupných je navíc jen 2,2 GB. Naštěstí ale telefon podporuje paměťové karty typu microSD a to až do velikosti 32 GB. K tomu lze samozřejmě využít nespočtu cloudových úložišť, když v Google Play snadno najdete klienty těch nejznámějších jako Dropbox, Box, Google Drive nebo Skydrive.

Jen pár drobností

Mnohé uživatelé potěší, že ZTE příliš nezasahoval do systému Android 4.1.2 Jelly Bean, na kterém telefon běží. Mezi nejviditelnější změny patří vlastní odemykání obrazovky, vlastní vzhled ikonek, několik aplikací a widgetů. S odemykáním telefonu můžete mít při prvním použití mírné problémy. Odemknutí tahem po displeji se totiž nekoná, místo toho se vám rozevře nabídka rychlého spuštění vybraných aplikací. Chcete-li se dostat na domovskou obrazovku systému, musíte stisknout zámek ve středu displeje a chvíli vydržet. Vibrační odezva vás pak upozorní na odemknutí systému.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Full Share a nastavení předvoleb pro zamykací obrazovku.

Ten může mít až 9 pohotovostních ploch a na každé z nich můžete mít tolik ikon a widgetů, kolik uznáte za vhodné. Ikonky aplikací se barevnější a zaoblenější než u čistého Androidu. Těsně nad ovládacími tlačítky je pak lišta se stálou nabídkou předem vybraných aplikací, které ale můžete změnit. Bohužel vám nadstavba neumožní tvořit složky. Při pokusu o její vytvoření systém vyhodí chybu a občas se dokonce celý telefon restartuje. V roletkové nabídce potěší přítomnost přepínačů jednotlivých adaptérů hned na první stránce.

Vlastní aplikace výrobce byste téměř spočítali na prstech jedné ruky, což osobně považuji za kladný jev. Z toho mála se zde objevuje Aktualizace softwaru, která má za úkol sledovat a případně nabídnout softwarový update. Nelze však příliš očekávat, že se telefon kdy jakého dalšího updatu dočká. Další aplikací je Full Share, což by měl být klient pro sdílení hudby a videí s jinými zařízeními. Její funkčnost se mi však nepodařilo odzkoušet. Vhod ale jistě přijde předinstalovaný správce souborů nebo jednoduché stopky a časovač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nabídce aplikací je použita mřížka 4 × 5 a díky tomu se zbytečně neplýtvá místem.

Editování od základu

ZTE dodalo také software TouchPal pro ovládání a přizpůsobení klávesnice. Ta se chlubí zejména zadávací metodou Swype, jenž vám umožní psát tahem po klávesnici. Hodit se jistě bude při vytváření nebo editování dokumentů prostřednictvím aplikace Kingsoft Office. Vybrané dokumenty lze samozřejmě také pouze prohlížet. Využít lze i jednoduchého klienta pro zálohování systému Zálohování a obnovení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
TouchPal podporuje téměř všechny světové jazyky.

Celá grafická nadstavba nijak neubírá na funkčnosti systému a většina nastavení a funkcí se od čistého Androidu neliší ani vzhledem. Bohužel vše kazí horší odezvy systému a jeho špatná plynulost. Telefon jsem používal jen pár dní a již bylo cítit (byť mírné) postupné další zpomalování. Nechci tak ani domýšlet, jak to vypadá po několikaměsíčním používání. Nebude-li se navíc telefon líbit váš příkaz, jednoduše se restartuje.

Témata článku: ZTE, , , , , ZTE Blade, ZTE Blade G, Výkonnostní složka, Xvid, Přizpůsobení klávesnice, Nízká hlasitost, Váš kontakt, Špatná kvalita, Výrazný prvek, Velká neznámá, Špatný zvuk, Kulatý tvar, Nedostatečný výkon, SMT, Tisíc, Dobíjecí kabel, Skutečný výkon, Bublinka, Tis, TouchPal,