ZTE Blade II: druhá vlaštovka jaro nedělá [recenze]

Blade II je druhou generací loňského objevu od ZTE. Vylepšil jeho vlastnosti, nebo se na chybách a nedodělcích nezapracovalo?
Kapitoly článku

Napřed vibruji, pak hovořím

Telefonování s Bladem II probíhá celkem jednoduše. Pro přijetí nebo odmítnutí hovoru posunete červený či zelený posuvník po předem signalizované dráze. Při přijetí hovoru telefon krátce zavibruje na znamení započetí hovoru a teprve potom můžete mluvit. Dřív mikrofon není aktivní. Druhá strana nás při hovoru slyšela dobře, my jsme však v hlučnějším prostředí už tak dobrý příjem neměli. Možnosti interakce s telefonem po přijetí hovoru jsou dobře rozmístěny, navíc s velkými tlačítky. Telefonní seznam se nese v duchu všemožných detailů a počtu kontaktů, kolik je vám libo. Řazení do skupin nebo mezi oblíbených vám potom v hromadě kontaktů udělá pořádek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrazovka volání disponuje dostatečným počtem interakcí

Zpracování celé aplikace zpráv i klávesnice je příkladné. Zprávy se řadí v barevně odlišených bublinách do konverzací a zobrazí se vám i (někdy značně expresivní) emotikony. Zadávání textu probíhá na klávesnici, která by mohla být trochu vyšší, klidně i na úkor našeptáváni slov. Využít můžete i hlasového zadávání, nebo psaní pomocí tahů nazvané TouchPal. Přesnost obou způsobů je nad očekávání dobrá, přesto jsem raději využíval klávesnice, která navíc chytře měnila znaky na rychlých klávesách podle prostředí. V režimu na výšku vidíte počet znaků zbývajících do další zprávy, v režimu na šířku už bohužel ne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je celkem pohodlná, potěší hlasové zadávání či psaní tahem nazvané TouchPal

V jednoduchosti je síla. Tímto heslem se řídí aplikace pro váš e-mail, stejně tak aplikace pro Gmail. Konfigurace obou je jednoduchá a při synchronizaci přijaté e-maily vidíte hned ve stavové liště. Z dalších kancelářských aplikací v Bladu II najdete budík, kalendář se všemi druhy náhledů a synchronizací, kalkulačku, stopky, poznámky, apliaci pro záznam zvuku a šikovné správce stahování a souborů. K prohlížení dokumentů slouží aplikace Documents To Go, k jejíž plné funkčnosti a možnosti editace však budete muset otevřít virtuální pěněženku s 290 korunami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z organizačních funkcí najdeme vše potřebné
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blade II umí i hlasově vyhledávat. Documents To Go jsou přítomny jen v režimu pro čtení

Na focení si zastavte čas

Jak již bylo zmíněno na začátku, přední kamerka má VGA a zadní fotoaparát 5 Mpx rozlišení, což znamená maximum 2 592 × 1 944 bodů. Čočka hlavního fotoaparátu je kryta sklíčkem, které je lehce zapuštěno proti krytu telefonu, snadné poškrábání tedy nehrozí. Vedle čočky se usadila přisvětlovací dioda, což v této cenové kategorii rozhodně nebývá zvykem. I když telefon nezaostří dle vašeho dotyku na displej, autofokus ostří na jedničku – ale pouze na střed. Pochválit musím piktogramy otáčející se ve směru držení telefonu. Naopak nepříjemně působí nutnost nastavovat blesk ručně, ostatní lze nastavit na automatiku. Když jsem fotil s LED diodou noční snímky, potěšil mě její dosah. Druhý den jsem nechápal, proč jsou všechny další fotky tak špatně barevně laděné. Jednoduše proto, že si telefon nastavení pamatuje – fotil jsem s bleskem potom i za světla.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve dne fotí Blade II dobře, i když ztrácí ve věrnosti barev. Noční snímky přece jenom hodně šumí

Zoomovat musíte vyvoláním posuvníku na displeji. První, který se objeví, zajišťuje kompenzaci expozice. Také jde zoomovat dvojklikem na displej, ale to jen mezi minimální a maximální hodnotou. Pokud vám nevyhovuje softwarová spoušť, použijete tlačítko snížení hlasitosti. Natáčet video lze maximálně ve VGA rozlišení, přesto na mě subjektivně působí lépe, než VGA videa jiných smartphonů. Při focení mě vždy tížila myšlenka, že neprojdu-li si nastavené parametry (zejména blesk) předem a snímek se nepovede, druhou šanci na zachycení dané scény už možná nedostanu.

Ukázkové video:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu je jednoduché, galerie by si měla vzít příklad. Zbytečně se snaží vypadat.

Ostatní multimédia překvapí. V Bladu II najdeme rovnou dva hudební přehrávače. Jeden je z Androidu 2.3, druhý z Androidu 4.0 (i když druhou jmenovanou verzi systému v telefonu nenajdeme). Oba dva spolehlivě plní svoji funkci a třídí vaši hudební kolekci podle obvyklých parametrů. Samotný zvuk už však tolik nepotěší. Přiložená random-sluchátka hrají mdle, stejně tak hlasitý reproduktor nepodává žádné excelentní výsledky, a to ani co se hlasitosti týče. I po připojení kvalitních uzavřených sluchátek byl zvukový přednes nevýrazný a postrádal výšky. Videopřehrávač v základu zvládne jen základní formáty MP4/H.264/H.263, raději proto sáhněte do Google Play po lepší alternativě. Rádio se sluchátky potom jen naladí a uloží stanice, na víc rozhodně nemá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač Androidu 2.3 (vlevo) a Androidu 4 (vpravo). Narozdíl od rádia mají oba shodně co nabídnout.

Citlivý nos

ZTE Blade II není žádný top model, proto od něj nečekejte nemožné. V základech ale poslouží dobře. Přítomen je klasický microUSB konektor, stejně tak Bluetooth ve verzi 2.1 s A2DP, Wi-Fi standartdů b/g/n či integrovaný GPS čip, kterému skrze a-GPS rozhodně pomůžete. Někdy to však ani není potřeba. Ve vestavěných Google Mapách často naleznete pozici podle sítě operátora v řádech vteřin. V husté městské zástavbě nebo členitém terénu to ale bude v řádech minut, zde vám a-GPS rozhodně pomůže. Citlivost na signál je u všech modulů bezproblémová, v těchto chvílích vždycky blahořečíme plastovým skořápkám na těle telefonu. Takové NFC už ale uvnitř nehledejte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spolehlivé Google mapy dobře odvedou všechnu práci. • Aplikace pro YouTube je jedinou aplikací navíc.

Blade II zvládá jak GPRS, EDGE a UMTS, tak HSDPA s maximem 7,2 Mb/s. A právě zde se vám bude hodit funkce sdílení internetu. Z aplikací v telefonu najdete maximálně YouTube, cokoli jiného včetně všech sociálních sítí musíte stahovat z Google Play. Ne že by to nešlo, ale alespoň Google+ by ve smartphonu s Androidem chybět nemělo. S vestavěným prohlížečem jsem žádné problémy nezaznamenal, jako základ na prohlížení stačí. Práci s okny a záložkami též zvládne dobře, pokud jste tedy zrovna nezapomněli „Zničit vše“. Potom se může stát, že se vám načítání stránky prostě zasekne. Pro rychlé vyhledávání na Googlu slouží ikonka v menu, widget se známou řádkou na domovské obrazovce nenaleznete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vestavěný prhlížeč zalamuje text bezproblémově, jak v režimu na výšku, tak na šířku.

Koupit, či nekoupit?

Nebylo pro mne vůbec jednoduché zhodnotit druhou generaci modelu Blade od ZTE. Snažil jsem se postavit do situace člověka, který se rozhodl, že chce smartphone do 4 000 Kč a vybral si právě Blade II. Pokud se mu vyhnou konstrukční problémy popsané v začátku recenze, dostane za svoje peníze slušnou porci muziky. Dostane telefon s dobrou výdrží, slušným fotoaparátem a displejem a bonusy v podobě sdílení internetu, notifikační diody či možnosti multitaskingu. Pravděpodobně však bude „růst“ ze špatné optimalizace výkonu telefonu, malé paměti a toho, že si ráno před prací nestihne dobít telefon. Navíc si bude muset pořídit microSD kartu, což mírně zvýší investici.

Klepněte pro větší obrázek

Konkurence pro Blade II? Samozřejmě čínský rival Huawei Ascend G300. Subjektivně je Huawei stále o krůček napřed, jeho telefony vypadají solidněji a je u nich menší výskyt náhodných chyb, jako je třeba nedoléhání baterie na kontakt vinou odbyté konstrukce. V podobné cenové hladině se pohybuje ještě nová Xperia Tipo od Sony. Levnější je LG Optimus L3 nebo třeba bratříček ze stáje ZTE Tania. Ten už ale ovládá platforma Windows Phone. Naopak trochu dražší je symbianová Nokia 603. V kategorii nejlevnějších smartphonů začíná být našlapáno a rozhodování bývá složitější než u vrcholných modelů. Chcete-li ale úplnou tečku za recenzí, za ty peníze ZTE Blade II stojí.

Témata článku: ZTE, , , , Huawei Ascend G300, LG Optimus, LG Optimus L3, Nokia 603, Sony Xperia tipo, Sony Xperia tipo dual, ZTE Blade, ZTE Blade II, ZTE Tania, Dobrý zvuk, Případný zájemce, Integrované GPS, Mpx rozlíšení, Následující recenze, Mini SIM, Přezdívka, Dobrý příjem, Jaro, Načítání stránky, Rychlé vyhledávání, Celá série,