Zyxel Prestige 2000W v2: jak se volá přes Wi-Fi? (test)

Internetový telefon Zyxel Prestige 2000W v2 zpřetrhal všechny kabely a dovolí telefonovat levněji a bezdrátově. Jaký je jeden z prvních Wi-Fi telefonů dostupných na našem trhu?
Kapitoly článku

Jde to i bez drátů, milý Marconi!

Konfigurace a nastavení VoIP telefonu není příliš složitá a lze ji provést buď prostřednictvím poměrně jednoduchého a přehledného webového rozhraní, nebo použitím klávesnice telefonu. Telefon totiž po prvním zapnutí prohledá své okolí a přihlásí se k první (nejsilnější) dostupné nezabezpečené bezdrátové síti, v níž se pokusí o získání síťové IP adresy prostřednictvím DHCP serveru.


Získávání IP adresy • chybové hlášení

Pokud tato jeho snaha selže, nebo když je vaše bezdrátová sít zabezpečená, budete muset provést první a základní nastavení telefonu prostřednictvím klávesnice. Možnost základní konfigurace běžných parametrů pomocí klávesnice telefonu je velmi užitečná, i když není nejpřehlednější. Vše vám vynahradí konfigurace přes bohaté webové administrační rozhraní, jehož prostředí bohužel není lokalizováno do naší mateřštiny.

 
Nalezení sítě • výběr připojení

Při připojování k bezdrátovým sítím narazíte v případě, že používáte některou z vyšších metod zabezpečení síťového provozu. Telefon totiž podporuje pouze WEP šifrování s 64bitovým nebo 128bitovým klíčem, které jsou v dnešní době považovány za nedostatečné i pro domácí použití. Šifrování WPA nebo WPA-PSK bohužel Zyxel Prestige 2000W-v2 do vínku nedostal.


Volba šifrování

Citlivost telefonu na signál bezdrátové sítě pouze potvrdila naše očekávání, je přibližně srovnatelná s dosahem bezdrátových kapesních počítačů či PC karet bez přídavné antény. K náhodnému odpojování telefonu od sítě v průběhu našeho testování nedocházelo.

Z „telefonních“ schopností Zyxelu 2000W-v2 stojí za zmínku snad jen vnitřní telefonní seznam pro sto položek a seznam deseti příchozích, odchozích a zmeškaných hovorů. Zajímavá by byla přítomnost některého z klientů pro přímou komunikaci, i když jeho smysluplné využití by výrazně degradoval nevelký displej.


Adresář je extrémně jednoduchý

Příchozí číslo i u nás

V průběhu testování jsme s úspěchem použili služby SIPphone (www.sipphone.com), jejímž prostřednictvím můžete za nevelký poplatek telefonovat do pevných i mobilních sítí po celém světě. Mezi jednotlivými SIPPhone telefony si pochopitelně telefonujete zcela zdarma. Telefon Zyxel Prestige 2000W_v2 umí volat mezi dvěma přístroji pouze zadáním jejich IP adres.

Chcete-li také příchozí české telefonní číslo, musíte se poohlédnout po nabídce internetové telefonie v nabídce některého z našich lokálních telekomunikačních operátorů (jejich velký přehled najdete v tomto článku). Telefon jsme používali se službou Ha-loo telekomunikačního poskytovatele Ha-vel. Zřízení účtu i konfigurace telefonu bylo záležitostí několika málo minut, samotné telefonování probíhalo bez problémů. Výhody SIP protokolu se projevily na plné funkčnosti příchozího volání i v síti chráněné velmi restriktivně nastaveným firewallem bez nutnosti jeho rekonfigurace (firewall však měl zaveden modul pro podporu SIPu).

 
Některé další displeje z jednoduchého prostředí telefonu

Samotné používání již zkonfigurovaného telefonu neklade na uživatele žádné nároky a bez větších problémů jej zvládají i osoby vyššího věku, kterým nedělá problém základních obsluha běžného nebo mobilního telefonu. Vše totiž funguje stejně jako u obyčejného mobilu, což je nesporná výhoda.

V průběhu testu fungoval bezdrátový internetový telefon Zyxel Prestige 2000W_v2 k naší plné spokojenosti, kvalita hovoru byla na dostatečné úrovni i na pomalejších ISDN linkách, s drobnými výpadky bylo možné telefon použít i na vytáčeném spojení. Na kabelové přípojce pak byla kvalita zvuku plně srovnatelná s mobilními telefony.

Vy ještě nevoláte přes internet?

Recenzovaný mobilní telefon Zyxel Prestige 2000W_v2 je bezdrátový VOIP telefon, který sice patří mezi nejlevnější na trhu, stále však zůstává pro běžného uživatele poměrně drahým řešením. Vždyť klasický DECT bezdrátový telefon s vyšším dosahem lze zakoupit za několik stokorun a ten pak snadno rozšířit o podporu VoIP telefonování prostřednictvím některé základní VoIP brány. Pokud však požadujete elegantní řešení „vše v jednom“, pak zřejmě budete s telefonem Zyxel Prestige 2000W_v2 spokojeni.

Témata článku: , , , Základní konfigurace, Test, ISDN, F +, Smysluplné využití, Domácí použití, Chybové hlášení, Philips Fizz, Lžíce, Velký přístroj, Jak, Šifrování WPA, Nesporná výhoda, Pře