Ekologická centrála Vodafonu získala zlatý certifikát LEED

Nová budova Vodafonu v pražských Stodůlkách získala zlatý certifikát Leadership in Energy and Environmental Design (LEED). Ten je udělován stavbám, které významným způsobem šetří životní prostředí. Do nové centrály, která je součástí projektu City West developerské společnosti FINEP, se Vodafone přestěhoval v lednu letošního roku.

Moderní budova sídla Vodafonu, jež reprezentuje kulturu a filozofii firmy, spotřebuje zhruba o dvě třetiny méně energie než podobně velké stavby. Vodafone v maximální míře využívá recyklovaných materiálů, místních zdrojů od lokálních dodavatelů a důraz klade i na dobrou dopravní obslužnost, což je také jedním z hodnocených kritérií v rámci udělování LEED certifikátu. Stanice metra je pouhých dvacet kroků od vchodu do budovy. Od roku 2011 provozuje „První zelenou síť“, která je ze 70 % napájena z obnovitelných zdrojů.

Systém hodnocení ekologicky šetrných budov LEED byl zaveden již v roce 2000. Vodafone, jehož nová budova byla původně oceněna certifikátem LEED Silver, díky spolupráci s dodavatelem a cíleným změnám v průběhu výstavby dosáhl na zařazení do vyšší kategorie, a získal tak prestižní zlatý certifikát.

Kromě energií šetří budova také prostor. I ve své nové centrále provozuje Vodafone režim Flexi Office, v rámci něhož mohou zaměstnanci částečně pracovat z domova. Není tedy potřeba mít v budově pevná pracovní místa pro všechny zaměstnance. Systém Flexi Office navíc zaměstnancům umožňuje lépe skloubit osobní a pracovní život. Vstřícnost k zaměstnancům je součástí dlouhodobé filozofie Vodafonu, který letos mimo jiné představil nové benefity pro rodiče na mateřské dovolené.

Témata článku: Tiskové zprávy