CeBIT 2001: Nokia 3330, 8310 a 6310 oficiálně uvedeny

Společnost Nokia před několika okamžiky představila nové, dlouho očekávané mobilní telefony: Nokii 8310, Nokii 6310 a konečně Nokii 3330. A také jeden hudební přehrávač.
Společnost Nokia před několika okamžiky představila nové, dlouho očekávané mobilní telefony: Nokii 8310, Nokii 6310 a konečně Nokii 3330. A také jeden hudební přehrávač.

Nokia Music Player: hudba na cesty

Nejen majitelé Ericssonů nebo Siemensů mohou proměnit svůj mobilní telefon v přehrávač komprimované hudby. Se svou Nokií můžete mít hity své oblíbené hudební formace stále s sebou. Nokia jde však dále – do přehrávače se vešel i malý stereofonní radiový FM přijímač. Nokia Music Player, jak se tento doplněk jmenuje, můžete připojit k Nokii 3310, 3330, 8210, 8850 a 8250. Pro přehrávání hudby nepoužívá oblíbený formát MP3, ale používá ne moc známý AAC formát – takové skladby jsou chráněny speciálními mechanismy a není možné je kopírovat z jednoho zařízení na druhé. Hudební piráti tak přijdou zkrátka.

Music Player obsahuje 32 MB paměťovou kartu, kterou lze samozřejmě měnit. Zařízení se připojuje na rychlý USB port stolního počítače, díky kterému se hudba, kterou na stolním počítači připravíte dodávaným Nokia Audio Managerem, do přehrávače přenese během několika málo minut. Přehrávač napájí jedna mikrotužková baterie a funguje i bez připojeného telefonu.

Nokia 8310: dokáže vás nažhavit

Nová osmdesáttřidesítka je malý a lehký mobil s origiálním vzhledem. Měří pouze 97 x 43 x 17 milimetrů její hmotnost je pouhých 84 gramů. K dostání bude v devíti barevných kombinacích, a je samozřejmě duální. Mobil podporuje rychlé datové přenosy GPRS, díky kterým je wapování opravdu svižné. Dlouhou chvíli čekání na telefonát vám může ukrátit vestavěné FM rádio, text na displeji je nádherně čitelný díky vestavěné softwarové lupě, která dokáže změnit velikost fontu, pro psaní textovek máte k dispozici funkci T9. Výdrž na baterie také není nejhorší – až 4 hodiny hovoru nebo až 400 hodin v pohotovstním režimu, při poslouchání rádia však baterie vydrží pouhých 20 hodin.

Nokia 3330: sportovní kousek

O něco větší (113 x 48 x 22 milimetrů) a těžší (133 gramů) třicettřitřicítka je telefon určený především mladým lidem, kteří jsou stále v pohybu. Nemá sice GPRS ani rádio, má však Wap, chat, hlasové vytáčení, animovaná loga, prohlížeč obrázků a hry, které si můžete sami poslat z Internetu nebo ze stolního počítače. Výdrž na baterie již není nejlepší – pouhé 2 hodiny 30 minut hovoru nebo nebo 200 hodin v pohotovosti jsou spíše běžným průměrem. Samozřejmostí jsou výměnné kryty a rychlé psaní textovek.

Nokia 6310: mobilní manažer

Krásná šedesáttřidesítka vychází ze starší Nokia 6210 a zachovává si hodně podobný vzhled, rozměry a váha zůstávají také stejné. Nový je vzhled čelního krytu a tlačítek, nové jsou také funkce a schopnosti tohoto mobilu: podpora rychlých dat jak GPRS tak HSCSD (Nokia 6210 umí jen HSCSD), bezdrátové připojení k periferiím protřednictvím BlueTooth, nejnovější wapový prohlížeč, hlasový záznamník i kompletní agenda.

Dočkali jsme se

Po dlouhém čekání jsou nové Nokie na světě – a zdá se, že jsou ještě lepší, než se očekávalo. Jak na to odpoví ostatní výrobci? Nechejme se překvapit, vždyť CeBIT je zde!

Diskuze (47) Další článek: Oskar: Zeptejte se na co chcete

Témata článku: Nokia, Nokia 3330, Nokia 6210 Navigator, Nokia 6310, Nokia 8310, CeBIT, Mobilní manažer, HSCSD Nokia, Mikrotužková baterie