„Stáhni si a vytiskni večeři.“ Vědci představili 3D tiskárnu na jídlo

Poživatelné gely, práškové pasty i tekutiny představují základní materiál, se kterým pracuje zařízení, které na Columbia University v New Yorku vyvinul profesor Hod Lipson. Podle digitálního receptu použije patřičné množství surové potraviny a následně ji uvaří „Tato tiskárna nenahradí konvenční vaření. Vyprodukuje ale nekonečné varianty personalizované stravy se specifickým objemem vybraných látek a živin,“ vysvětluje Lipson.

Nové chytré zařízení se podle něho stane chybějícím článkem, který propojí chytré telefony a fitness náramky, jež hlídají životní styl jedince, s tím, co konzumuje. A hlavně jak moc toho konzumuje. Lipsonův tým přitom nechtěl zařízení, které by jen vytlačilo obyčejný na vzduchu schnoucí gel či pastu, a tedy vařilo za studena. Do jeho robotické ruky proto vestavěli infračervený ohřev. Tiskárna zatím pojme osm zmražených kapslí s ingrediencemi. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadá Lipsonova 3D tiskárna a jídlo, které z ní leze. (obr.: Columbia.edu)
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jako u obyčejného 3D tisku, i zde se začíná u počítače v projektovacím softwaru.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po řadě experimentů dostala 3D tiskárna rozměry, které mají umožnit umístění do každé domácí kuchyně. 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
A jde se na věc, začíná se plněním zásobníků jedlými pastovými materiály. 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tak vypadá samotný tisk.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
...a takto výsledek. Ochutnáte něco, co vytvořila tiskárna? 

„Abychom zachovali vzhledové vlastnosti původních tištěných jídel a jejich struktur, museli jsme vyvinout speciální software, který propočítá tvarové změny vzniklé ohřevem a následně podle toho upraví prvotní vzhled jídla,“ popsal Lipson hlavní svízel vývoje.

Vývojáři už prý řekli svoje, když vyladili veškeré technické aspekty 3D vaření, teď jsou na tahu kuchaři, aby vymysleli, co vše se dá s novou technologií vytvořit. Lipson teď pracuje na zrychlení tisku a další část jeho týmu zjednodušuje software tak, aby v něm „každý amatér“ dokázal vytvořit svůj recept. 

Témata článku: Technologie, Kuriozita, Koncepty, Zajímavosti, 3D tisk

7 komentářů

Nejnovější komentáře

  • Martin Těšík 25. 10. 2016 20:51:33
    Já v 3D tisku vidím neskutečnou budoucnost. My máme v práci tuhle:...
  • Protonic 10. 10. 2016 12:00:39
    Třeba na cukrářské ozdoby by to mohlo být zajímavé, ale čekat několik...
  • radek_03 10. 10. 2016 11:02:27
    Stupidní nápad.
Určitě si přečtěte

Jak snadno nahrávat telefonické hovory

Jak snadno nahrávat telefonické hovory

** Některé mobily umí nahrát hovor už v základu. Stačí stisknout button ** Co dělat, když takový mobil nemáte? ** Pomoc je jednoduchá, stačí stáhnout aplikaci ACR

Včera | Kůžel Filip | 35

Nokia 8: Bude „bothie“ stačit na souboj s nejlepšími?

Nokia 8: Bude „bothie“ stačit na souboj s nejlepšími?

** Nokia si začíná věřit a model 8 má špičkové komponenty ** Chybí však lákadlo, které by strhlo pozornost davů ** Naštěstí to Finové nepřehnali s cenou, bude cca 15 500 Kč

17.  8.  2017 | Kůžel Filip | 47

Sigfox v praxi: Jak internet věcí pomáhá k lepšímu vínu

Sigfox v praxi: Jak internet věcí pomáhá k lepšímu vínu

** Internet věcí už není prázdná fráze ** Čekali byste chytrou elektroniku ve vinohradu na jihu Moravy? ** Čerstvé informace každých 30 minut umožní šetrně pracovat s chemií

17.  8.  2017 | časopis Computer, Michlovský Jakub


komerční sdělení

Komerční sdělení