Vánoční kachna

Kachna na roštu

Ingredience: 1 mladá kachna, olej, pepř, citronová šťáva, špetka rozmarýnu, 50 g slaniny, sklenka bílého vína, sůl, petrželka

Postup přípravy: Kachnu naporcujeme, odstraníme kůži a vykostíme. Porce protáhneme nudličkami slaniny, potřeme směsí oleje s citronovou šťávou, pepřem a drceným rozmarýnem. Maso naskládáme do misky, zakapeme olejem a necháme do druhého dne v chladu rozležet. Porce rozložíme na pomaštěný rošt a opékáme z obou stran. Při otáčení potíráme zbylým olejem s kořením, který jsme rozředili vínem. Při podávání jednotlivé porce touto směsí ještě pokapeme a obložíme čerstvou zeleninou. Podáváme s rýžovým salátem.

Pomerančová kachna

Ingredience: 1 kachna, 2 lžíce oleje, sůl, 1 lžička tymiánu, 4 pomeranče, 2 jablka, 2 bobkové listy, hrst petrželky, 1 sklenice bílého přírodního vína, šťáva a kůra z pomeranče

Postup přípravy: Kachnu očistíme, potřeme olejem, osolíme a posypeme tymiánem. Do kachny vložíme dílky jednoho pomeranče a obou jablek, bobkový list a sekanou petrželku. Takto připravenou kachnu pečeme ve vyhřáté troubě dočervena. Když je téměř měkká, podlijeme ji vínem. Do šťávy přidáme trochu strouhané pomerančové kůry a šťávy. Kachnu rozporcujeme a obložíme kolečky pomerančů.

Kachna po staročesku

Ingredience: kachna, láhev kysaného zelí, 2 dl bílého vína, 2 cibule, kmín, sůl

Postup přípravy: Očištěnou kachnu osolíme, okmínujeme a za stálého podlévání a přelévání vypečeným tukem pečeme v troubě téměř doměkka. Pak ji rozporcujeme. Část tuku oddělíme a podusíme na něm cibuli, zalijeme vínem, přidáme kysané zelí, porce kachny, přelijeme výpekem a společně dodusíme doměkka. Podáváme s bramborovými nebo chlupatými knedlíky.

Další kachny: www.recepty.cz, hledejte „kachna“