08.11.2002 16:00 Vyzváněcí tón pro váš telefon

Pokud jste na sebe v profilu prozradili druh svého telefonu, máte možnost získat originální vyzváněcí tón.
Skupina Kosheen se představuje...

Ten bude zaslán na Vámi registrované telefonní číslo jen 1x, proto zvažte, jak s ním naložíte. Najdete ho po přihlášení na stránky hry v sekci 'Dobroty', kde jsou již delší dobu ke stažení pozadí pro vaše desktopy.

Vyzváněcí melodie je sice originální, ale je možné, že jí uslyšíte všude možně - přeci jen 1 milion hráčů je 1 milion...


Všude je hudba
Už za několik dní poprvé vstoupíš do světa hudby. Aby ses mohl odlišit od zbytku světa a poznal ostatní nově příchozí, můžeš si vylepšit tvůj nejdůležitější nástroj na cestě za novým dobrodružstvím: tvůj mobilní telefon.

Ode dneška můžeš mít exkluzivní vyzváněcí tón Nokia Game na tvém mobilním telefonu. Jdi do sekce Dobroty na centrální stránce hry a řekni si o něj!

Můžeš si také přečíst všechno o Kosheen, senzační skupině drum ‘n’ bass, která v Nokia Game 2002 hraje důležitou roli. Klikni na tlačítko na centrální stránce hry. Poznej génie, kteří ti později pomohou!


8. listopadu 2002

 

Novinku doplňuje zpráva o skupině Kosheen, která je jednou ze dvou kapel, které nás hrou bude provázet.


Kosheen

Kosheen jsou na cestě. Zrodili se přibližně před dvěma a půl lety, poté co se protly cesty basových bubnů Bristol umělce Markee Substance s hlasem Sian Evans a Darren Decoder. Po vydání působivých, nezávisle vydaných singlů u Moksha Recordings (‘Hide U’, ‘Catch’ & ‘(Slip & Slide) Suicide’) jsou nyní Kosheen na výsluní obrovského úspěchu. Skladba – ‘Hide U’ se v srpnu umístila na šestém místě a ‘Catch’ následovala v prosinci patnáctým místem. Jako by toho nebylo dost, jejich debutové album ‘Resist’ představuje další dimenze tvorby Kosheen s jiskřivými elektronickými zlomy, jímavými skladbami s hlubokými basovými tóny a sladkou melancholií, která dává vyniknout plnému rozsahu emotivního hlasu Sian. Jde o silný začátek.

Jen málokterá kapela zaznamená opravdový průlom. Mnozí jeví slibné náznaky a nakonec shoří pod tlakem očekávání a přehánění ze strany médií. Již od jejich vstupu na scénu před několika lety vykazuje tvorba skupiny Kosheen se směsí tradičních kompozicí a převratných tanečních projektů všechny známky průlomu.

Jejich hit s názvem ‘Hide U’ v sobě skrývá nové hudební obzory. Hluboké bubnové breaky se doplňují s elektronickými záchvěvy a projevy živé instrumentace, spojené se srdcervoucími ženskými vokály. Jejich vysoce anticipované debutové album ‘Resist’ představuje silné seskupení, které využívá prvotní energie breakbeatu s doplňkem ve formě zvláštních akustických momentů.

Tvůrci tohoto oživení jsou Markee Substance, Darren Decoder a Sian Evans. Decoder - známý také jako Darren Beale - si jasnozřivě rozumí se světem taneční hudby. Původem jde o člena různých kytarových skupin z punkové scény Weston-Super-Mare. V roce 1989 se jeho cesty na univerzitě zkřížily s mladíkem Geoff Barrow, budoucí vedoucí silou skupiny Portishead. Geoff v té době dělal pro Massive Attack, vzpomíná si Darren a něco se od nich naučil. Pamatuji se, jak mi jednou u sebe doma ukazoval svůj sampler, ten starý Akai. Přehrál mi pár kousků, které začínal skládat, a mě to dostalo na kolena! Znamenalo to odchod od hard rocku. Další den jsem měl sbaleno a oznamoval jsem odchod přátelům. To mi bylo 17.

Ztráta kytarového světa znamenala zisk pro taneční svět. Darren vyměnil své kytary za Fantazia Rave Crew bomber a hudba se brzy pohnula kupředu. Začal jsem psaním starého hardcore. Na západě tehdy bylo spousta druhů - Spiral Tribe, Bedlam, atd. Brzy jsem dostal první nabídku, takže jsem odložil nástup na studium počítačů v Bournemouth Uni a dal jsem si rok na dobytí hudebního světa. Vydal jsem pár skladeb u Londýnské společnosti Lucky Spin pod pseudonymem Orca. Vše vyšlo velice dobře a já pokračoval v psaní. DJing přišel později, v době kdy jsem se zajímal spíše o produkční stránku věci.

Darrenův kamarád v oblasti breakbeatu Markee Substance měl podobný osud. Po přestěhování z rodného Glasgow, během kterého ztratil svoji přezdívku Mark Morrison, se na začátku devadesátých let setkal s Darrenem a spolupracovali na přípravě klubových nocí Ruffneck Ting, které se po dobu pěti let konaly v okolí Bristolu a jihozápadu. Lidé mi dodnes říkají, jak moc měli ty parties rádi, vzpomíná. Ten klub nám opravdu pomohl vytříbit zvuk. Oba společníci se také přesvědčili, že jejich pravé místo leží mimo klasické hranice dosavadních žánrů, ne však ve smyslu hledání jedinečnosti jak tomu v hudebním světě často bývá. Oba jsme chtěli dělat něco opravdu zvláštního, ale muselo to mít určitou úroveň, zdůrazňuje Markee. Je to jako malá skládačka - představujeme malé dílky a navzájem se doplňujeme.

Nejdůležitějším dílkem skládačky Kosheen, který je odvedl od klubových nocí Ruffneck Ting, byla jejich zpěvačka a autorka písní Sian Evans, v té době ještě mladá bouřlivačka. Vždycky jsem dostala, co jsem chtěla, vzpomíná si hrdě. Po odchodu ze scény free party, se její život radikálně změnil, což nezůstalo bez následků na její hudební preference. Narodilo se mi dítě, a to člověka spolehlivě odvede od bláznivých věcí. Přinutilo mě to více přemýšlet o písních a hudbě, a v té době jsem se také plně ponořila do tohoto businessu. Se silným vlivem hudební sbírky její matky, která obsahovala všechny desky Carly Simon a Joni Mitchell, začala Sian uplatňovat svůj kombinovaný vkus v celé řadě projektů taneční hudby a funk/jazzu. Poté se vytratila do hor Welshu, kde vychovávala svého syna v teepee. Přestože by to mnohým lidem mohlo připadat jako negativní zkušenost, pro ni to znamenalo návrat zpět k běžnému životu v Bristolu, kde její kolekce písní zdařile rostla, s jediným problémem - kromě ovcí zde nebyl nikdo, kdo by ji ocenil. Markee a Darren poprvé slyšeli zpěv Sian na nahrávce jejich přítele a bez váhání ji přetáhli ke svým projektům. Jejich první studiové setkání přineslo okamžité výsledky. "Ještě jsem si ani nesundala kabát, když jsem zaslechla jejich hudbu, a okamžitě jsme začali pracovat. A od té doby se nic nezměnilo. Stále se nám daří chrlit další věci, je to úžasná chemie. Jsem stále nadšená z toho, jak pracují s mými písněmi, které jsem napsala nahoře v horách. Dodali mi takové odhodlání, že jsem ze sebe chrlila jednu skladbu za druhou."

Celé album Resist je výsledkem tohoto ducha spolupráce, založeném na duchaplných kompozicích, přiváděných ve studiu k dokonalosti. Z hudby se přitom nikdy nevytratil lidský duch. Za co NELZE tuto skupinu pokládat, je uskupení dvou skladatelů a výrazné zpěvačky Darren. ‘Nejedná se o dva chlápky obklopené svými počítači, kteří nechají na závěr zazpívat zpěvačku. Někdy se sejdeme v jejím domě a jen tak zkoušíme při kytaře, jindy procházíme některé sekvence ve studiu a ona za námi přijde a začne s nimi pracovat. Zkoušíme tvořit hudbu tak, že se na všem podílíme všichni tři.’
Nejpůsobivější příklad toho, když se dají dohromady tak vnímavé osobnosti, je monolytická skladba ‘Hide U’ na singlu, který byl zvolen nahrávkou roku a získal ocenění Knowledge Drum ‘n’ Bass Awards 2001 a Miami Dancestar Awards 2002 a který rovněž upoutal osobnosti typu Helter Skelter, John Digweed (Bedrock) a Sara Cox (Radio One’s Breakfast Show). Jednou z prapodivných hříček osudu, ke kterým ve světě popu občas dochází, se nahrávka stala v dobrém slova smyslu hitem v Belgii a Holandsku, kde zaujala 2. místo za nikým jiným, než za zpěvačkou Britney Spears se svou skupinou, a byla pozvána na stejný popový festival, kterého se účastnil také džínový Ronan Keating. Skupina si však zpočátku nebyla jista svým potenciálem. ‘Když jsme to poprvé uslyšeli přes zvukovou aparaturu, bylo to úžasné’ vysvětluje Markee. ‘Původně to bylo napsáno hodně jako záznam Kosheen, ne jako „klubová“ nahrávka, ale já jsem byl v Lakotě v Bristolu a to místo mě pobláznilo. Původně jsme si opravdu nebyli jisti, zda ji máme dát k dispozici pro DJ, protože nahrávka byla dost odlišná. Nakonec jsme se rozhodli, ‘že pokud to někdo zahraje, bude to Fabio’. A Fabio to uskutečnil. Přestože je rychlost postavena na bubnech a basách, nepsali jsme to opravdu ve smyslu trháku, ale přesně to se z nahrávky po jejím přehrání stalo.

Dalšími oblíbenými nahrávkami tria jsou skladby ‘Hungry’ (nářek Siana nad duchovním selháním privilegovaného přítele) a předchozí singl ‘Slip And Slide (Suicide)’. ‘To je mé alarmující volání pro všechny krásné lidi, kteří se sami ničí alkoholem a drogami’ vysvětluje. ‘Nebudu tvrdit, že jsem anděl, ale rozčiluje mě, když vidím úžasné, talentované osobnosti, které se samy ničí svým chováním a drogami a znovu a znovu se vystavují nebezpečným situacím. Pro mne je to forma sebevraždy a dívat se na ni, je velmi bolestné’, lituje. Markee také vyzdvihuje skladbu „I Want It All“ jako symbol způsobu práce tria. ‘Darren hrál své kytarové riffy a já jsem stakatoval přes sampler. Prostě jsem procházel samply tam a zpátky a celou skladbu jsme dali dohromady velmi rychle. Sian přezpívala vokály rovnou a bez opakování. Nahráli jsme ještě něco navíc, ale nakonec jsme se vrátili k původnímu tvaru.’

Tento cit tří umělců, jejich odlišné styly a různé vlivy neúprosně spletené dohromady jsou základem skupiny Kosheen a pomáhají jí vynikat před ostatními pokusy o studiové nahrávky, které jsou vázané na jednu hlavní osobu. ‘Nemůžete vzít rozpustilou písničku, která má rychlost 120 dob za minutu, změnit její tempo na 170 a očekávat, že to bude fungovat’ říká Markee. ‘Musíte být připraveni experimentovat, zkoušet různé věci a sledovat, co funguje. Začali jsme pracovat na brejcích, které někdy zněly poněkud klubově, ale pak přišla Sian se svými twisty a přenesla to celé do jiné sféry.’ Zatímco je stále dáván prostor intuitivnějším skladbám (Krust, Dillinger) a jejich zpětné odezvě, skladba ‘Resist’ představuje další dimenze skupiny Kosheen. Sklady s jiskřivými elektronickými zlomy, studenými bubny a basovými tóny dávají v sladké melancholii vyniknout v plném rozsahu emotivnímu hlasu Siany. Je to silné debutové album.

Diskuze (6) Další článek: Twist: chcete Sony Ericsson T300 s fotoaparátem za 8 500 Kč, Siemens MT50 za 3 800 Kč ...?

Témata článku: Evans, Mitchell, Rádio On, Váš Telefon, Pro +, Tón, Glasgow, Vyzváněcí tón, Vaš, Telefon