10 tipů na nový tablet pod stromeček [Vánoce 2014]

Vybrat na Vánoce správný tablet je skoro stejné umění, jako zvolit ideální mobil. Tabletů existuje nepřeberné množství, zde jsou ty nejpovedenější.

Nový tablet pod stromečkem už dávno není výsadou horních deseti tisíc. Kategorie multimediálních zařízení pro konzumaci obsahu se za poslední roky výrazně rozrostla a produkty se diferencovaly do širokého cenového spektra, podobně jako smartphony. 

K čemu je dobrý tablet?

  • k prohlížení internetu
  • ke čtení elektronických magazínů
  • k vyřizování e-mailů
  • k hraní her
  • ke sledování filmů
  • k prohlížení fotografií
  • k telefonování a posílání SMS
  • k zabavení dětí

Na MobilManii vám před Vánoci pomáháme zorientovat se v široké nabídce běžných telefonů, levných i špičkových smartphonů, tabletů, mobilního příslušenství a aplikací. Naše partnerské weby pak poradí s ostatní elektronikou. Články vycházejí každý den.

Použitelný tablet seženete zhruba od půldruhého tisíce korun, je ale třeba počítat s některými kompromisy. Shora jsou cenovky téměř neohraničené a závisí zejména na tom, zda se rozhodnete pro tablet s 3G/LTE modulem (lze do něj vložit SIM kartu) a jak velkou vnitřní paměť požadujete. Podobně jako smartphony, jsou i tablety chytrá zařízení a pracují s některým z operačních systémů. Nejběžnější je v současnosti Android, iPady od Applu fungují na iOS, uživatelům navyklým na desktopový systém může vyhovovat platforma Windows od Microsoftu.

Produkty jsou seřazeny podle průměrné ceny od nejlevnějšího po nejdražší.

Odkazy na produkty uvedené v tomto článku jsou placenou inzercí obchodu T.S.Bohemia. Doporučení jednotlivých produktů je ale čistě redakční rozhodnutí, odkazy jsme k nim přidali až dodatečně.

Nejlevnější volba: Colorovo CityTab Lite 7 (v2.2)

Aktuální cena: 1 399 Kč

Také mezi tablety se dají najít ultralevná zařízení, jejichž nízká cenovka může budit až podezření. Je ale potřeba mít na paměti, že zcela nejnižší třída je vždy plná kompromisů. To platí také pro Colorovo CityTab Lite 7 (v2.2). Tento sedmipalcový tablet můžete pořídit dětem ke sledování YouTube, prarodičům pro volání přes Skype nebo sobě jako záložní tablet, u kterého vás nebude mrzet, když se mu na cestách něco přihodí. Vystačit si musíte pouze s TN displejem o rozlišení 600 × 1 024 bodů.

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U levných tabletů s méně známou značkou je potřeba počítat s některými kompromisy

Colorovo zvládne pouze méně náročné hry, o výkon se totiž stará dvoujádrový procesor Amlogic 8726-MXS s jádry Cortex-A9 a taktem 1,5 GHz. Připraven je 1 GB RAM a 8 GB interní paměti pro uživatele, což je vzhledem k cenovce nadstandard. Tabletům nejnižší třídy obvykle chybí GPS modul, ani tento model není výjimkou. Baterie s kapacitou 3 100 mAh postačí na sedmihodinovou práci s tabletem. Uvnitř běží sice starší Android 4.1, ale podporuje oficiální instalaci aplikací z Google Play, což u některých ultralevných tabletů není samozřejmostí.

Témata článku: , , , , , Acer Iconia Tab 8 A1-810, Acer Iconia Tab 8 A1-810 16GB Wi-Fi, Acer Iconia Tab 8 A1-811, Acer Iconia Tab 8 A1-830, Acer Iconia Tab 8 A1-840, Acer Iconia Tab 8 A1-840FHD, Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G,