2× Huawei, 2× Xiaomi. Srovnání polochytrých hodinek vyhrál nejlevnější model

Patery chytré hodinky. Všechny z Číny a všechny patří do té kategorie napůl cesty mezi jednoduchým fitness náramkem a Apple Watch. Tedy spíše polochytré hodinky. Díky kruhovému displeji vypadají jako hodinky, mají více funkcí než jednoduché náramky, ale nelze do nich instalovat aplikace jako do opravdu chytrých hodinek.

První kousek je tu mimo soutěž. Tyhle hodinky už jste na MobilManii viděli, odkaz na článek je níže, tady jen zopakuji, že to byl pokus, jak opravdu vypadají chytré hodinky z Číny za tisícovku. Na fotkách na AliExpressu vypadaly skvěle, v reálu jsou jak cetka z pouti.

Netvrdím, že to tak bude vždycky a u všech takhle levných hodinek, ale asi těžko můžete počítat s tím, že něco, co u nás stojí čtyři tisíce, koupíte v Číně za pár stovek. Jestli to chcete přece jen zkusit, rozhodně to nedělejte bez referencí.

Pořádek v terminologii

Zbylé hodinky rozdělíme do dvojic: Xiaomi Amazfit Nexo a GTR, Huawei GT 2e a Honor Watch Magic 2 (ve větší 46mm variantě). První dvojici vyrábí Amazfit, což je firma spolupracující se Xiaomi, a protože je i v Česku Xiaomi známější a silnější značka, tak se hodinky v některých e-shopech prezentují jako Xiaomi Amazfit. Druhou dvojici vyrábí Huawei, ale jedny z nich nabízí pod svou značkou Honor.

Nexo jsem v jednom z minulých videí řešil samostatně a spíše než recenze to byl hejt, takže tady je vítěz jasný. Amazfit umí krásné hodinky, ale model Nexo se jim zkrátka nepovedl, vyhněte se mu, raději si kupte Amazfit GTR. Je hezčí, lepší a levnější, takže výhra na všech frontách. Ceny jsou 4 500 vs. 5 000 Kč ve prospěch GTR.

U Huawei je to složitější. Základem řady jsou hodinky Huawei GT 2. V testu máme sportovní verzi Huawei GT 2e s mírně osekanou výbavou. Jiný je design, řemínek s typizovanou koncovkou, takže jej jen tak nevyměníte, jiný tvar tlačítek a chybí tu reproduktor a mikrofon, takže s tímhle modelem si nezavoláte. Tyto rozdíly si Huawei cení na 1 540 Kč. Huawei GT 2e stojí 4 500 Kč, Huawei GT 2 je za 6 tisíc a myslím, že ten rozdíl v cenách je nastavený správně.

Problém je, že stejná firma vyrábí, ale pod jinou značkou, a tedy s jiným marketingem nabízí i Honor Watch Magic 2. To jsou stejné hodinky jako Huawei GT 2, liší se jen barvou. A taky jsou levnější. S cenovkou 4 300 Kč jsou dokonce levnější, než osekaný model od Huawei. Říkám problém, ale pro zákazníka je to výhra. Takže i druhý duel vyhrává levnější model, který je hezčí a má lepší funkce.

Aktualizováno: Mezi středou (kdy jsme video natáčeli) a sobotou (kdy vydáváme článek) patrně skončila nějaká slevová akce, takže Honor Watch Magic 2 vyletěly na 4 990 Kč, což nám poněkud rozbilo pointu a happyend celého příběhu. Nicméně i nadále platí, že „Honory“ jsou lepší, subjektivně hezčí a rozhodně univerzálnější. Vysvětlím: Huawei GT 2e na první pohled dávají najevo, že jde o sportovní příslušenství. Do společnosti se však už tolik nehodí. Zato Honor Watch Magic 2 si můžete vzít i k obleku, přitom sportování zvládnou také a díky reproduktoru dokonce ještě o fous lépe. Tedy nová pointa: Honor Watch Magic 2 jsou lepší volba než Huawei GT 2e a příplatek 500 Kč za to rozhodně stojí.

Celkový vítěz

Vítězové mezi dvojičkami od stejného výrobce jsou známí. Ale jsou lepší Xiaomi, nebo Honor?

Xiaomi je lepší v otevřenosti své sportovní platformy, jednotlivé aktivity se automaticky uploadují na Stravu, kdežto z hodinek od Honoru/Huawei data prostě nedostanete. Pokud už roky schraňujete data v některé ze sportovních platforem a rádi byste v tom pokračovali, tohle je pro Huawei velká nevýhoda.

Co se týče dostupných aplikací, jsou na tom oba výrobci velmi podobně, ale řešení od Huawei je někdy možná až příliš jednoduché. Třeba Počasí – u Huawei vidíte jedinou obrazovku s aktuálním stavem, Xiaomi vám ukáže i předpověď, časy východu a západu slunce a řadu dalších údajů. Také Stopky má Xiaomi o fous lepší, protože umí zaznamenat mezičasy. Timer čili Minutka jsou prakticky stejné. Stejně na první pohled vypadá i ovládání hudby, ale u Honoru lze přepínat mezi ovládáním hudby v mobilu a přehráváním z hodinek přímo do bezdrátových sluchátek. To Xiaomi neumí. Takže další argument...

Co se ovládání hodinek týče, té těžko popsatelné ergonomie, tam je na tom podle mého názoru lépe Honor. Jedna viditelná ukázka za všechny. Chcete se podívat na notifikace? U Honoru potáhnete prstem od spodku domovské obrazovky a už vidíte seznam. U Amazfitu uděláte stejný pohyb, ale jste teprve v menu, tam musíte nalistovat Notifikace a teprve si zobrazíte seznam. Jsou to drobnosti, ale při každodenním používání jsou velmi důležité.

Co se stability připojení a rychlosti, s jako do hodinek chodí notifikace z mobilu a jakou ty notifikace mají podobu, vede u mě Honor.

Závěr

Abych uzavřel souboj Amazfit GTR vs. Honor Watch Magic 2, každý z nich má své výhody a nevýhody, každý uživatel má jiné preference, takže je jen na vás, co je pro vás důležitější. Jestli chcete nápovědu, já mám oboje tyhle hodinky už několik měsíců doma a na ruce nosím Honor...

A ještě aktivní widgety s aktuálními cenami hodinek:

Diskuze (14) Další článek: CAT S42 je střední třída, která se nebojí extrémních podmínek ani mýdlové koupele

Témata článku: Honor, Huawei, Xiaomi, , , , , , , , , , , , , , Watch Magic, Model, Amazfit GTR, Xiaomi Amazfit, Aliexpressu, GTR, Notifikace, Nejlevnější model, Huawei GT,