30 GB v popelníku, aneb testujeme LTE modem O2

Otestovali jsme nový LTE modem ZyXEL v nabídce O2. Data sviští a je jich 30 GB za necelou pětistovku.

Trpíte nedostatkem dat? Operátoři umí i několik desítek „giga“ za cenu pod pětistovku měsíčně, ale ne na smartphonu. Jde o LTE připojení na doma, které si můžete vzít s sebou třeba na chatu, do kanceláře, na piknik nebo kamkoli jinam. LTE modem umožňuje připojení mnoha zařízení přes Wi-Fi současně, takže připojení můžete sdílet. Různé modemy mají různé funkce, my si dnes představíme novinku v nabídce O2 – modem ZyXEL LTE4506.

Bez powerbanky z domu nelez

Jak je patrné z fotografií, je to takový „popelník“ s výškou 11 cm, hmotnost činí 150 g. Držet se vám bude skoro stejně pohodlně jako pivo v plechovce, je jen trochu objemnější. Modem je vyrobený z lesklého plastu a po stránce designu neurazí. Na horní straně najdete velké tlačítko, které spustí Wi-Fi síť. Rychlý stisk pro síť zabezpečenou heslem, pět sekund pro nechráněnou síť. Heslo najdete na spodní straně modemu, stejně tak tlačítko reset.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zahradní párty se neobejdete bez zdroje energie, jinak musíte nechat modem doma...

To naprosto nejdůležitější, co byste před koupí modemu měli vědět je, že modem neobsahuje baterii. Funguje jen v případě, že je napájen z elektrické sítě, nebo z powerbanky přes microUSB port. Banka s kapacitou 10 000 mAh udrží ZyXEL v provozu 5 až 6 hodin. Budete si ji ale muset pořídit samostatně, součástí balení je jen síťový adaptér a kabeláž.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LAN port a microUSB pro připojení powerbanky. Síťový adaptér je v balení. Rychlost naměřená na okraji Prahy je srovnatelná s pevným připojením od téhož operátora

Modem umí dual band síť 802.11/a/b/g/n/ac (2,4 a 5 GHz), na kterou se může současně připojit až 32 zařízení bezdrátově a jedno napřímo přes LAN port. Modem zvládá všechny mobilní standardy od GSM po LTE. Díky LAN portu můžete dostat internet i do stolního počítače, přes kabel dokáže přenést data rychlostí až 1 Gb/s.

 

Výhoda modemu: prostě to funguje Nevýhoda modemu: nemá vestavěnou baterii

 

Pokud upíšete duši na dva roky (pozor na automatické prodloužení smlouvy!), pak bude stát 3 480 Kč. V případě rozložení ceny do splátek vyjde na 145 Kč měsíčně. Řeč je o smlouvě s 30GB tarifem za 499 Kč měsíčně, respektive 399 Kč, pokud zároveň máte hlasový tarif Free. Plná cena je o poznání vyšší, konkrétně 5 149 Kč. Detailní specifikace najdete na webu výrobce.

Uvažujete o mobilním LTE připojení?

Diskuze (31) Další článek: Padouch z Bondovky propaguje Samsung Galaxy Note 7

Témata článku: , , , , , , Lte modem, Popel, Zdroj energie, Detailní specifikace, Zyxel, Mobilní LTE, Mode, Wi-fi síť, Mobilní standard, Síťový adaptér, Automatické prodloužení, Piknik, Stolní počítač, Nevýhoda, Test, Pop, Okraj Prahy, Bezdrátový internet, Hlasový tarif,