33 nejčastějších otázek a odpovědí k UMTS

Eurotel se chystá spustit síť třetí generace UMTS a T-Mobile už svoji verzi před pár dny spustil. Chcete vědět všechno o chystaných technologiích? Není vám něco nejasné? Ptáte se a my odpovídáme.
Kapitoly článku

Jak se bude videohovor účtovat a kolik bude stát?

Na tuto otázku Eurotel zatím neodpověděl. Zřejmě se bude platit speciální sazba za videohovor, která bude pochopitelně vyšší než u běžného hlasového hovoru. Je ale také možné, že bude účtován pouze příplatek za videohovor a základ ceny se bude stanovovat z tarifu pro běžné hlasové volání. Jistá je zaváděcí cena 1 Kč. Účtování bude prováděno na základě délky hovoru. Podle zkušeností ze zahraničí budou videohovory zvýhodňovány různými balíčky k běžným tarifům. V rámci vlastní sítě budou videohovory mnohem levnější, Eurotel však zpočátku nebude mít žádnou konkurenci.

Mohu využít služeb videohovorů, i když nemám potřebný telefon?

S běžným telefonem není možné služeb UMTS využívat, je nutné mít telefon s podporou této technologie. Pokud si budete chtít videohovoru vyzkoušet, můžete k tomu využít i počítač vybavený webovou kamerou, mikrofonem, reproduktory a rychlým připojením k internetu. Dále je potřeba mít u Eurotelu aktivovanou SIM kartu, abyste se mohli dostat do webového rozhraní aplikace pro videohovory a hlavně, aby měl operátor poskytnuté služby komu naúčtovat.

Je možné v síti UMTS také běžně volat?

Ano.

Je možné dále využívat služeb běžné GSM sítě, jako textové zprávy, SIM toolkit, wap apod.?

Ano, všechny funkce stávajících mobilních sítích GSM zůstávají zachovány.

Je možné volat videohovorem do cizích sítí?

U nás zatím ne, protože zpočátku kromě Eurotelu jiný operátor tuto službu nebude nabízet. Volání přes různé operátory však není žádný problém, pravděpodobně bude jen vyšší cena. O kompatibilitě se zatím můžete přesvědčit pouze v zahraničí.

Budu nedostupný, když s telefonem opustím oblast s pokrytím UMTS?

Telefony s podporou UMTS jsou zároveň vybaveny podporou technologie GSM. Můžete je tedy běžně používat po celém území ČR. Služeb sítí třetí generace budete moci využívat jen v oblastech s pokrytím UMTS, telefon jinak automaticky přejde na provoz v síti GSM. Nedostupným se v takovém případě stanete jen pro uživatele, kteří se s vámi pokusí navázat videohovor.


Datové služby sítí 3G

Co je to streaming videa nebo hudby?

Video nebo hudbu můžete přehrávat na svém mobilu ze vzdáleného zdroje na internetu. Typickým příkladem jsou internetové televize nebo rádia. K této službě je nutné mít zajištěny rychlé datové přenosy v síti, což technologie UMTS zajistí

Je možné využívat služeb sítě UMTS i v zahraničí?

Ano. Zahraniční operátor jen musí být sítí UMTS vybaven a musí mít s Eurotelem uzavřenou standardní roamingovou dohodu.

Jakou rychlostí bude možné stahovat data v síti UMTS?

V chystané UMTS-FDD síti Eurotelu bude možné data stahovat rychlostí až 384 kb/s, s nadstavbovou technologií HSDPA rychlostí až 1 800 kb/s a později ještě rychleji. V již spuštěné síti T-Mobilu UMTS-TDD, je možné dosáhnou maximální rychlosti až 2,2 Mb/s, běžně dosahovaná rychlost je 600-800 kb/s.

Tip: přečtěte si o praktických zkušenostech s připojením přes UMTS T-Mobilu

Jaké bude pokrytí UMTS při spuštění a jak se bude rozšiřovat?

UMTS se bude rozbíhat pomalu. V tomto roce bude pokryto území Prahy a centrum Brna. V příštím roce se dostane na další města a během dvou let se má signál UMTS dostat k padesáti procentům populace ČR.

Jaká města bude Eurotel postupně pokrývat až do konce roku 2006: Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, České Budějovice, Liberec, Hradec Králové, Olomouc, Ústí nad Labem, Pardubice, Karlovy Vary, Teplice, Most, Kladno, Zlín.

Co je to HSDPA?

Technologie HSPDA představuje modernizovanou verzi systému UMTS, která nabídne nejen vyšší přenosové rychlosti, ale také lepší propustnost sítě. Tím dovoluje připojení většího počtu uživatelů, kteří budou moci rychle a bez větších zdržení stahovat data. V současné době ještě na světě neběží žádná komerční síť HSDPA.

Jakou rychlostí bude možné stahovat data v síti s technologií HSDPA?

Při spuštění služby bude možné data stahovat rychlostí 1,8 Mb/s. Technologie se bude dále modernizovat a v roce 2007 by měla maximální přenosová rychlost dosáhnout 14,4 Mb/s.

Bude HSDPA v síti Eurotelu přístupné od začátku?

Ne. Tato technologie bude dostupná v první polovině příštího roku.

Bude obraz při videohovorech přes HSDPA kvalitnější?

Videohovory využívají vlastní datový kanál s propustností 64 kb/s, zvyšování rychlosti sítě proto na kvalitu přenášeného obrazu nemá vliv.

S jakými telefony či modemy mohu služeb sítí třetí generace využívat?

Připravovaná síť UMTS-FDD Eurotelu je ve světě nejrozšířenější a existuje pro ni již mnoho telefonů. Jejich přehled si můžete prohlédnout zde. K dispozici jsou samozřejmě také datové karty, výjimkou nejsou karty kombinující GPRS, EDGE a UMTS.

Eurotel do své nabídky zařadí tři telefony umožňující využívání služeb sítě UMTS – Nokii N70, Samsung Z300 a Sony Ericsson K600i. Nejsou levné, cena ve všech třech případech převyšuje deset tisíc korun. Nabízeny však budou za velmi nízké dotované ceny. K dispozici bude také PC datová karta pro notebooky Novatel Merlin U630, pracující v síti UMTS nebo GSM (GRPS).

Pro starší síť CDMA nabízí Eurotel dva typy modemů. Běžné telefony a ani jakákoli jiná zařízení není možné v této síti provozovat. Podobně je na tom T-Mobile se svým UMTS, ve kterém pracují pouze jím nabízený stolní modem nebo PC karta pro notebooky.

Jaké telefony podporují rychlou síť HSDPA?

Koncovým zařízením pro využití nejnovější technologie HSDPA bude zpočátku také pouze PC karta nebo modem. Na vývoji mobilních telefonů s podporou této technologie však pracuje několik významných výrobců.


Najde se otázka, která ještě nebyla zodpovězena? Zeptejte se v diskuzi pod článkem. Pokusíme se vám odpovědět sami nebo vám poradí ostatní čtenáři

Témata článku: , , Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, Zaváděcí cena, UMTS, Merlin, Centrum Brna, Komerční síť