3G se definitivně loučí. T-Mobile a O2 dnes ukončí provoz druhé nejstarší mobilní sítě

Oživeno 30. listopadu: Vypínání 3G sítě T-Mobilu a O2 dnes dospělo do poslední fáze. Operátoři vzájemně sdílející své sítě dnes ukončí provoz mobilní sítě třetí generace na posledních vysílačích.

S postupným vypínáním 3G začal T-Mobile letos v říjnu na Moravě, O2 v květnu v Praze. Vodafone, který jako jediný svoji 3G s nikým nesdílel, ji vypnul už na konci března.

Všichni tři čeští operátoři provozovali sítě třetí generace typu UMTS v pásmu 2 100 MHz. To se teď uvolňuje k využití jinými generacemi, přednost dostává nejnovější 5G a někde také dokrytí 4G (LTE).

Zákazníci mohou být v klidu, ukončení provozu starší sítě se jich prakticky nijak nedotkne. Pro datové přenosy je z dnešního pohledu 3G už pomalé a pro hlasové hovory a SMS může stejnou roli zastat celoplošná 2G síť, která je sice úplně nejstarší, ale u všech tří operátorů nadále zůstává v provozu.


Původní článek z 4. října:

Několikrát avizované vypínání mobilní 3G sítě dospělo ke své realizaci. V těchto dnech začíná T-Mobile jako poslední z českých operátorů na některých místech na Moravě odpojovat od sítě starou 3G technologii. Na jí dosud vyhrazené frekvenci, která v českých podmínkách byla u všech tří operátorů v pásmu 2 100 MHz, poběží nejnovější generace 5G. Ke kompletnímu vypnutí 3G T-Mobilu dojde na konci listopadu.

Klepněte pro větší obrázek

Ukončení provozu celé sítě 3G se dotkne jen minimálního počtu zákazníků T-Mobilu (méně než 1 %), jelikož drtivá většina v současnosti používaných mobilních telefonů využívá pro datové přenosy technologii LTE (4G) a nově prodávané smartphony stále častěji podporují i sítě 5G. Nejstarší telefony bez připojení k mobilnímu internetu budou nadále pro hlasové hovory i SMS zprávy využívat síť 2G, která zůstává v plném provozu a její pokrytí je výrazně širší než pokrytí sítě 3G.

Kvůli špatnému pokrytí mizí 3G jako první

Mobilní síť 3. generace (3G), využívající technologii UMTS, spustil tuzemský T-Mobile v roce 2009. Jednalo se o první mobilní síť schopnou vysokorychlostních datových přenosů, která zahájila dodnes trvající éru mobilních internetových služeb. Rychlost přenosů v síti 3G dosahovala v nejvyšší specifikaci HSPA+ až 14,4 Mb/s pro stahování a 5,7 Mb/s pro nahrávání dat.

V současné době je UMTS již zastaralou technologií a kvůli děravému pokrytí na českém území zároveň tou nejméně potřebnou. Proto se operátoři rozhodli odstřihnout ji dříve než celoplošnou a stále funkční 2G (GSM/EDGE).

Se sítí 3G jsme se rozloučili v našem magazínu Týden mobilně:

Diskuze (59) Další článek: OnePlus 10 Pro pokračuje s top výbavou i Hassebladem. Čeká ho ale redesign

Témata článku: , , , , , , , , Mobilní telefon, GSM, Pro +, Rychlost přenosů, UMTS, T Mobil, Mobilní síť, Morava, Vypínání, Operátor, Provoz sítě, Datový přenos, Síť