50 % baterie za 5 minut. Qualcomm Quick Charge 5 má výkon přes 100 W

Zní to už trochu jako klišé, Qualcomm představil ještě rychlejší zrychlené kabelové dobíjení. Nově oznámený standard Quick Charge 5 je výrazným skokem oproti dosud používanému Quick Charge 4. Qualcomm zvýšil efektivitu dobíjení o 70 procent, maximální dobíjecí výkon přesahuje 100 Wattů. Akumulátor je navíc při nabíjení chladnější o 10°C, než tomu bylo dříve.

A to v praxi znamená, že 4 500mAh baterii nabijete z nuly na 50 procent za pouhých 5 minut. Na sto procentech bude baterie za pouhých 15 minut. A jak toho Qualcomm docílil? Rozdělil baterii na dva 2 250mAh akumulátory, které jsou nabíjeny sériově, aby se zvýšilo jejich napětí. A to má za následek ještě rychlejší dobíjení.

K využití zrychleného nabíjení bude třeba, aby vaše zařízení mělo některý z nových controllerů, MSB1396 nebo MSB1398. Budete také potřebovat nový síťový adaptér, který dodává minimálně 3,3-20V, a to při třech, pěti nebo více ampérech. Quick Charge 5 je zpětně kompatibilní s dřívějšími verzemi Quick Charge i s USB Power Delivery PPS, na němž je, de facto, postaven.

Qualcomm dodává, že Quick Charge 5 je bezpečný, protože zahrnuje osmiúrovňovou ochranu proti přetečení napětí (i přes 25V), třívrstvou strukturu proti přetečení proudu, tři úrovně termální ochrany a další bezpečnostní mechanismy. V komerčních zařízeních se Quick Charge 5 objeví ve třetím čtvrtletí letošního roku. Podporován je čipsety Snapdragon 865 a Snapdragon 865+ (s potřebnými controllery), a samozřejmě jej dostane i nástupnická řada Snapdragon 875. Jako první by mělo QC5 do mobilů nasadit čínské Xiaomi.

Představení rychlého dobíjení Quick Charge 5:

Diskuze (25) Další článek: Samsung potvrdil specifikace sluchátek Buds Live. Ve hře je ANC i detekce pádů

Témata článku: , , , , , , , Controller, Dobíjení, Přetečení