5nm procesory od Samsungu dorazí na trh již příští rok, budou úspornější až o 20 %

Samsung dostal potřebné certifikace od svých partnerů, které byly třeba k zahájení výroby nového 5nm procesu LPE (Low Power Early). Ten bude využívat stávající EUV litografii od Samsungu, samotná certifikace je pak důležitá k tomu, aby mohli Samsung vytvořit spolehlivý a energeticky efektivní návrh čipsetů. Ten první bude využívat jádra Cortex-A53 a Cortex-A57.

Nový výrobní proces má přinést až o 20% menší energetickou spotřebu, případně navýšení maximálního výkonu o 10 procent. 5nm proces LPE využívá více EUV vrstev, než aktuální 7nm LPP proces, i přesto má výroba zůstat ve stávající továrně v jihokorejském Hwaseongu. Nová výrobní linka vyjde Samsung na 4,6 miliard dolarů (104,9 mld. Kč) a dokončena má být ještě letos. První mobilní čipsety z této linky dorazí do smartphonů v průběhu příštího roku, a jako první by se jej mohl dočkat budoucí Galaxy S11.

Aktuálním nejvýkonnějším čipsetem od Samsungu je Exynos 9820:

Zdroj Anandtech

Diskuze (10) Další článek: RECENZE: Nokia 4.2 – když být dobrý nestačí

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , Certifikace, Hwaseong, Výroba, Příští rok, Pro +, Procesor, Proces, Linka, Synopsys, Samsun, Čipset, Low power earl