8.11.2001 23:50 Diskuze - problémy s Nokia Game a hráči

Když si tak pročítáme diskuze, občas přemýšlíme zda to někteří z vás myslí opravdu vážně.
Některé příspěvky neodpovídají příliš slušnému způsobu mluvy, jiné jsou tak trošku "mimo".
Je pravda, že jsme nestanovovali žádná "pravidla", ale předpokládali jsme také, že se vše bude vyvíjet trošku jinak. pokud vás aspoň trošku zajímá, co si o tom všem myslíme, podívejte se na tento příspěvek. V opačném případě vám doporučujeme věnovat se jiné činnosti - třeba nadávání, že zas něco nejede...

Proč jsou tu stránky nokia-game.cz (aneb trocha historie čtenáře nezabije)

Když se začalo proslýchat, že Nokia Game bude i v tomto roce, dohodli jsem se s Medvídkem, že se pokusíme udělat stínové stránky hry. Stínové ve smyslu "poradenské", diskuzní, kolektivní, zkrátka takovvé které by přinesli všem hráčům návody, rady postřehy...
Vývoj stránek byl velice "dramatický". Stránky nejdříve hostoval přímo Medvídek (z loňska medvidek.cz). Pak přišli nabídky - nejprve od serveru Mobilmanie a později i od Mobil serveru. Medvídek mezití připravil finálně letošní design stránek. Po finálním rozhodnutí ve prospěch Mobilmánie došlo k ještě jedné a to dosti podstatné změně. Aby naši čtenáři našli vše potřebné na jedné adrese, zaregistrovala se doména www.nokia-game.cz. A vše se začalo připravovat. stránky, které byly původně v PHP se na chvíli staly statickými a jejich úprava stála opravdu moře úsilí, aby se nikam nezanesla chybka. Po testovací době a úpravě všeho potřebného jsme velice plynule přešli na redakční systém serveru Mobilmania. To je to co vám nyní umožňuje psát ke článkům příspěvky, hlasovat v anketách, hodnotit příspěvky a to co nám opravdu v mnohém usnadňuje psaní příspěvků.

Sečteno a podtrženo - snažili jsme se vám připravit pěkné prostředí pro to, aby se vám lěpe hrálo a abyste si mohli vyměňovat zkušenosti.

Proč vlastně Nokia pořádá takovouhle hru?

Tak to je asi velmi těžká otázka. Každá firma si dělá reklamu po svém. Někdo vylepuje plakáty, pořádá rauty a někdo si řekne, že použije mobilní telefony k troše zábavy.
Nokia se snaží zaujmout na trhu slušnou pozici a oslovit asi opravdu každého. Hrou, která má jako ceny zbrusu nové telefony, zaujme asi opravdu nejednoho.
Jaký přínos pro společnost má hra doopravdy si neodvažujeme odhadnout. Asi ví, co a proč doopravdy dělá.

Co má mít ze hry její účastník?

Ze všeho nejvíce asi tu trochu dobrodružství, odvahy, napětí a - to platí opravdu pro letošní kolo - týmové spolupráce.
Teď se dotknu bolavého místa posledních dní - druhé hry v Nokia Game. Ano, mám na mysli TUNNELS.

TUNNELS jsou opravdu velmi inovativní a velice promyšlennou hrou. Osobně jsme se s ničím podobným doposud nesetkali. Pokud srovnáme loňskou NG s tou letošní, pak nelze než konstatovat, že Nokia udělala opravdu krok kupředu. Loňský příběh byl dosti nejasný - záhadné postavy, tajemná místa, do poslední chvíle neurčité úkoly. Jediné, co se asi doopravdy povedlo byla závěrečná hra. Na tom se shodlo více hráčů.

Jak to tak ale při velkých akcích bývá, neobejde se nic bez nějakých těch problémů. Loňský rok nefungovaly pořádně hry dvě (a že jich moc nebylo). Úvodní "pine-ball" a "letištní úklid". Hry šly sice hrát, ale nezapočítaly se nahrané body. Vše se ale urovnalo a všichni hráči byli spokojeni.

Letos byl (a možná ještě je) problém se hrou druhou - Tunnels. Nokiagame asi podcenila testovací fázi. Oproti loňskému roku se vše zkomplikovalo - hrám přibyla lepší grafika a staly se opravdu zajímavými. Tím se ale kladou větší nároky na vybavení uživatelů. Bohužel nikoho asi nenapadlo, že odzkoušené verze v jednom operačním systému mohou způsobit problémy ve stejném - jen lokalizovaném - systému firmy téhož jména.

Hra se tak stala pro mnohé otravou a čas strávený testováním zda už to "nejede" asi nikdo nevrátí. Dle infomací, které máme k dispozici se ještě nerozhodlo jakým způsobem bude provedena kompenzace bodových ztrát. Problém vznikl tak neočekávaně, že ho zkrátka nikdo nepředpokládal. Myslím, že ale vše dopadne ke spokojenosti všech. Navíc - o tom, který z hráčů bude postupovat nebo ne, se bude rozhodovat až k závěru hry, takže i ti, co měli v této chvíli jakékoliv problémy, mají pořád možnost se účastnit všech dalších her.

Návody, otázky a odpovědi...

Při pročítání diskuzí a sledováním chatu jsme s údivem zjistili, že někteří hráči se snaží hrát a ani neví co a jak. Každá hra má velmi dobrý návod do začátku - ten je velmi vhodné si přečíst.
Nestane se vám pak, že budete klikat na obrázek chodeb a ono se nic dít nebude - protože jste si nepřečetli, že se hra ovládá šipkovými klávesami.
Všechny hry mají v účastnících probudit trošku snahy po tom "pídit se" po indíciích, jak dál, co dělat... Typickým příkladem jsou reklamy v novinách, spoty v televizi nebo rádiu.

Ještě se lehce vrátím ke hře Tunnels. V jedné naší debatě se kdosi rozčiloval, že si vypočítal největší zisk při nejlepší cestě, ale že se mu díky nefunkčnosti hry tato strategie nepovedla. Nevím jak by to ale dokázal, nebýt toho, že hra u nás nefungovala a tak mezitím zahraniční hráči dali dohromady skvělou mapku podzemí...

Pokud si ve hře nevíte rady, zkuste si nejprve pročíst návod, pak diskuze a pak se ptejte - na chatu, na těchto stránkách nebo v našich diskuzích k jednotlivým článkům. Určitě se najde někdo kdo poradí.

Pravidla diskuzí

Mysleli jsem, že asi budou "automatická", ale asi se tak nestalo. Takže tady jsou:

  • Používejte společensky únosná slova. I když vám zrovna něco nejde nebo se něco nepovedlo, nemusí si o vás ostatní hráči myslet "cosi". Máme možnost upravovat příspěvky - ale děláme to velmi neradi.
  • Diskutujte k dané problematice - tj. k článku, nadnesenému tématu. Jakékoliv "úlety" nehodláme tolerovat. Myslím, že se snažíme pomáhat. Rádoby "drsňácký" humor opravdu není to nejlepší.
  • Než se na něco zeptáte, zkuste si přečíst, zda už to někdo neřešil.
  • Pište na sebe kontakt, odpovědi pak mohou být směrovány na váš e-mail.
  • Prosim - nepište "děkuji" nebo podobné krátké výroky - diskuze jsou pak velmi dlouhé a nepřehledné, navíc - máte možnost to udělat e-mailem.

Hodnocení článků

Asi jste si již všimli, že články s diskuzí umožňují udělit hodnocení. Kliknutím na "známku" nám dáváte zpětně vědět, zda vás příspěvek zaujal, líbíl se vám nebo vám něco nového přinesl. Pokud se týká rozboru problému, neznamená to, že když vám problém a jeho řešení vadí, dáte článku za 5. Tento článek asi ale nic jiného nedostane...

Napište nám

Trošku nám schází vaše reakce. Zahraniční stránky se pyšní vyšší návštěvností, ale jejich hlavní plus je v tom, že mají zpětnou reakci čtenářů. V Menu po levé straně je klikátko "Napište nám". Pokud máte jakoukoliv novinku, připomínku k obsahu, námět na něco ke psaní, nebo i  nějaký ten příspěvek - sem s ním. Pokud to bude stát za to, rádi informaci předáme ostatním.

A konečně závěr...

Pokud jste dočetli až sem, děkujeme. Bylo to asi náročné, ale snad to udělalo trošku jasno v tom o co se snažíme a jak to chceme dělat. Vše co děláme připravujeme s nadšením pro věc a opravdu nás mrzí, když vidíme kolik lidí je nespokojeno, nebo to hodlá "vzdát", protože...

Pokud máte jakoukoliv konstruktivní připomínku klidně ji napište. Těšíme se také na vaše hodnocení...

 

Diskuze (54) Další článek: 8.11.2001 19:10 Nokia Game a její mobilní operátoři

Témata článku: Nokia, Hráč, Game, Redakční systém, Nokia G, Disk, Pro +