850 MHz: quadrální telefony budou!

Přestože třípásmových telefonů je na trhu jako šafránu, dočkáme se brzy také telefonů čtyřpásmových. V Americe totiž Nokia staví novou digitální mobilní síť, která bude používat frekvenci 850 MHz.

Američané se dočkají lepšího řešení pro mobilní komunikaci. V Texasu totiž začalo první neveřejné testování GSM sítě běžící na frekvenci 850 MHz. V severní Americe je na trhu mobilních komunikací poměrně hodně konkurenčních společností, které provozují sítě  různých standardů. Analogové i digitální sítě najdete na území Kanady, v USA i v některých státech jižní a střední Ameriky. Přestože se zde započalo s budováním mobilních sítí daleké dříve než v Evropě a z tohoto důvodu měli Američané již pásma používané „evropskou“ specifikací GSM technologie (tj. 900 a 1800 MHz) obsazené jinými systémy. Z tohoto důvodu byl dodatečně navržen standard PCS – GSM 1900 MHz. Nové frekvenční pásmo 850 MHz tak přichází zřejmě v poslední chvíli.

Zdá se, že i Američané si uvědomují silnou pozici GSM technologie ve světě. Testovací síť v Texasu vybudovala finská společnost Nokia, která předpokládá, že již koncem letošního roku bude tato nová síť dostupná veřejnosti. Toto řešení vyvinuté právě Nokií umožňuje současným provozovatelům nevyhovujících sítí TDMA a CDMA poměrně jednoduše implementovat prvky GSM 850 MHz bez zbytečných investic. Implementace standardu GSM 850 již dnes podporuje GPRS a EDGE technologie a je velmi dobře připravena na upgrade na síť třetí generace.

Tyto sítě však nejen Američanům, ale i nám zpřístupňují široké možnost a výhody vyplývající z jednoduchého roamingu. Zájem o vybudování těchto sítí již potvrdili operátoři jako jsou AT&T (USA), Rogers Wireless (Kanada), Entel Movil (Brazílie), CTE (El Salvador), Telecom Personal (Argentina) a Telcel (Mexico). Otázkou na závěr zůstává pouze problém telefonů – vypadá to, že třípásmovým mobilům pomalu zvoní hrana a na jejich místo se tlačí daleko lépe celosvětově použitelné telefony čtyřpásmové.

 

Diskuze (7) Další článek: Zaplatíte téměř čtvrt milionu korun za 24 mobilních hodin?

Témata článku: Nokia, , Telefon, El Salvador, MHz