Acer Liquid Jade: štíhlá modelka bez LTE [recenze]

Tenký a lehký Jade nastupuje proti těžkotonážní konkurenci. Bude to na zaujetí publika stačit?
Kapitoly článku

Aplikace

Po otevření hlavní nabídky na vás vybafne poměrně velká zásoba ikon aplikací. Kromě zástupu povinné výbavy od Googlu zde najdete i sestavu aplikací přímo od Aceru a několik dalších, které (nebo jejich alternativy) byste si klidně mohli stáhnout sami.

Hned na začátku nabídky je několik aplikací s předponou ab – ty slouží k přístupu a práci se specifickým typem souborů (dokumenty, soubory, hudba, obrázky a videa) v cloudovém úložišti Aceru. Pokud se rozhodnete cloud od Aceru nepoužívat, budou v nabídce jenom překážet.

Jako čtečku nejrůznějších kódů zvolil výrobce Barcode Scanner. Volba to není zlá, nemusel ale svůj výběr uživatelům takto vnucovat, protože stejně jako u všech ostatních předinstalovaných aplikací ji nelze odinstalovat.

Užitečnou aplikací je Acer Snapnote fungující jako jednoduchý skener. Požadovanou věc vyfotíte a poté ji lze uložit či sdílet jako PDF nebo JPG. Svítilna označená jako Blesk umí i další světelné efekty (blikání a SOS). Na správu souborů je připraven jednoduchý Správce souborů, nezapomnělo se ani na základní úkolovník (aplikace Úkol).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Acer Snapnote • Svítilna Blesk • Správce souborů • Aplikace Úkol

V případě, že pomalu dochází telefonu šťáva, můžete zapnout Úsporu energie. Zde je k dispozici jeden přednastavený profil a druhý uživatelský, ve kterém úsporu upravíte podle osobních požadavků. Povedeným pomocníkem je Systémový doktor. Analyzuje systém a umožní nejen ukončit běžící aplikace, vymazat nepotřebné soubory (cache, historii, náhledy), ale i pracovat s aplikacemi (přesouvat z a na kartu, odinstalovat, vymazat data) hromadně a komfortněji než v rámci Nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Úspora energie • Systémový doktor

Kancelářský balík zastupuje sada Polaris Office (umožňuje dokumenty editovat i vytvářet). Prostředí telefonu můžete značně zjednodušit pomocí QuickMode, který ponechá k dispozici jen nejdůležitější aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Polaris Office • Nejjednodušší plocha QuickMode
Alternativní zobrazení • „Panel oznámení“ QuickMode

Multimédia

Zadní hlasitý reproduktor sice nepatří k nejhlasitějším, jeho zvukový projev ale kvalitativně patří do nadprůměru. Na stereo řešení některých Xperií nebo HTC nedosahuje, i na maximum je však jeho přednes pořád použitelný – nestane se z něj neposlouchatelný bakelitový lomoz. Svou měrou se na tom podílí i vylepšení zvuku DTS, kterým se Acer hrdě chlubí logem nad reproduktorem.

Špuntová sluchátka dodávaná společně s telefonem jsou určitě lepší než ty nejobyčejnější pecky, na které narazíte u mnoha telefonů. Méně náročným uživatelům postačí, celkově však působí trochu jako Jade – na první pohled jsou pěkné, při hlubším prozkoumání už z nich asi tak moc nadšení nebudete.

Jakékoliv náročnější požadavky na přehrávání hudby i videa budete muset řešit výběrem na Google Play, přímo v telefonu je na offline soubory připravena pouze Hudba Play a videopřehrávač v rámci Galerie. Telefon disponuje i klasickým FM rádiem s RDS.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení DTS • FM rádio

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu je jednoduché s ovládacími prvky soustředěnými na krajích. Veškerá nastavení se pohodlně vejdou do dvou nabídek, spouště jsou k dispozici rovnou obě (foto i video), mezi jednotlivými režimy se tak nemusíte přepínat. Telefon umožňuje volbu formátu 4:3 nebo 16:9, jako jeden z mála však u obou ponechává rozlišení 13 Megapixelů. U většiny telefonů znamená širokoúhlý formát ořez na o něco menšírozlišení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu • Volba režimů

Fotografie se svou kvalitou řadí spíše do průměru. Mohly by být ostřejší a prokreslení detailů by také mohlo být lepší stejně jako sytost barev. I když právě barvy trápí výsledek asi nejméně a za lepších světelných podmínek si na ně stěžovat nebudete. Mnohem více vás bude otravovat šum a přepaly. Kvalita videí je na tom srovnatelně s fotkami, subjektivně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na rychlou momentku Jade postačí, pokud však míníte s telefonem častěji fotit nebo natáčet, poohlédněte se jinde. Obdobnou kvalitu nabídnou i podstatně levnější telefony (i když v menším rozlišení).

Ukázkové video ve full HD:

Závěr

Na Liquid Jade narazíte nejčastěji s cenovkou kolem šesti tisíc korun, dá se ale pořídit i o pětistovku levněji. Jeho hlavními trumfy jsou nezvykle tenké oblé tělo a nízká hmotnost. Ve specifikaci potěší 2 GB RAM a povedený displej, tato pozitiva však asi nebudou stačit na problematická místa.

Prostředí telefonu by mohlo být lépe odladěné, telefon sice podporuje paměťovky i dualsim, vybrat si ale musíte jen jednu dvojici karet, hezký design ruší méně povedená tlačítka a šuplíček na karty a absence LTE, NFC nebo USB host kladné body také nepřidají.

Jade není špatný telefon, jenom v ničem nevyniká. Spousta funkcí je řešena pouze průměrně a v součtu bude Acer nejspíš doplácet na to, že uživatelé třeba oželí jeden parametr, vyberou ale konkurenta, který bude ty ostatní zvládat lépe a třeba i za menší cenu.

Plusy:

  • Tenké tělo
  • Nízká hmotnost
  • Povedený displej
  • 2 GB RAM

Minusy:

  • Horší odladění systému
  • Nutná volba paměťovky nebo dualsim
  • Vypínač na horní hraně
  • Bez LTE a NFC
  • Průměrný fotoaparát
Kapitoly článku

Témata článku: Acer, , , , , , Acer Liquid, Acer Liquid Jade, Náročný uživatel, Širokoúhlý formát, Specialita, Jade, Google tlačítko, Snímkovací frekvence, Případné poškození, LTE recenze, Základní úkol, Plochý kabel, Vizuální stránka, Modelka, Přednastavený profil, Detailní pohled, Hezký design, Dodávané příslušenství, Ace,