Acer V750: stříbrný chrobák (test)

V redakci se souhrou náhod objevil mobilní telefon Acer V750, kterého nelze nazvat jinak než stříbrný chrobák. Je malý, hezký a velmi povedený.
V redakci se souhrou náhod objevil mobilní telefon Acer V750, kterého nelze nazvat jinak než stříbrný chrobák. Je malý, hezký a velmi povedený.

Acer, to nejsou jenom notebooky

V balíčku s mobilem Acer V750 najdete uvnitř kromě samotného mobilu a nabíječky také bondovku – to s příchodem nového silničního zákona jistě potěší. První pohled na Acer V750 mě opravdu velmi mile překvapil. I když cenou (zatím není přesně stanovena, ale mohla by se pohybovat okolo sedmi tisíc) patří do nižší třídy, svým elegantním a čistým vzhledem může směle konkurovat i daleko dražším mobilům. Rozměry – 113 x 47 x 17 mm – a hmotností nezklame příznivce malých a lehkých telefonů.

Acer V750   Acer V750  

Dojem se trochu pokazí, když mobil vezmete do ruky. Vrzající kryt baterie je bohužel tradiční nemoc levnějších přístrojů; tento neduh můžete však vyřešit vypodložením krytu. V této cenové kategorii totiž nelze očekávat špičkové řemeslné zpracování a drahé materiály. Kvůli tomu působí Acer tak trochu „bakelitovým“ dojmem. Hodnocení vzhledu a zpracování telefonu je ale subjektivní, každý by jej měl určitě posoudit sám – k tomu slouží okolní obrázky. Přesto telefon velmi dobře sedí v ruce, jenom mohutnější prsty mohou mít problémy s drobnými tlačítky. Také příznivci více karet SIM se nemusí obávat. Se zakládáním karty nejsou žádné problémy, ani vyjímání není vůbec složité – výměna karet SIM proto probíhá velmi rychle.

V menu se nikdo neztratí

Ovládání telefonu je řešeno klasicky, jako jsme tomu zvyklí například u telefonů Nokia. Není třeba žádných manuálů a v menu se určitě neztratí ani nováček. Klávesy reagují přesně a k překlepům proto nedochází. I proto je psaní textovek rychlé a pohodlné.

detail na klávesnici   zadní strana mobilu, která připomíná chrobáka  

Je ale třeba poznamenat pár nepříjemných věcí. Jedna z nich je nemožnost ukládání čísel při telefonování, stejně jako nemůžete procházet menu během hovoru. Myslím, že je docela praktické a u jiných značek telefonů i běžné mít při telefonování možnost uložit telefonní číslo, které vám právě někdo diktuje, nebo číslo, které vyhledáte ze seznamu někomu nadiktovat. Marně jsem také hledal kde nastavit jiný druh upozornění na SMS. Upozornění lze pouze zapnout nebo vypnout. A to pouze jeden druh „pípnutí“.

Další nepříjemností je podsvětlení kláves, které taky není zrovna nešťastnější a za šera jsou písmena na klávesách špatně čitelné. Displej je naopak přehledný a dobře čitelný. Je plně grafický s vysokým rozlišením a toho Acer V750 umí dobře využít. Už při procházení menu na vás mobil „vybafne“ spoustou animací, a na místo vypínání displeje si můžete nastavit jeden ze dvou animovaných „šetřičů“. Je ovšem otázka, nakolik jsou tyto funkce užitečné, protože „šetřič“ se nepříjemně dotkne výdrže baterie.

vydělaná baterie   porovnání velikosti s Alcatelem One Touch 501  

Bondovka, která je standardně dodávána s telefonem, není zrovna ten nejlepší model, ale určitě poslouží svému účelu. Zvuk je čistý a kvalitní.

WAP v menu nehledejte

Co se týká funkcí telefonu, tak v tomto směru vás Acer nezklame, i když třeba WAP si na displeji nezobrazíte. Zato si můžete zahrát dvě hry, používat kalkulačku, nebo využívat užitečnější funkce jako kalendář, stopky nebo třeba datové hovory. U stopek lze zaznamenat až devět mezičasů a pracují na setiny, takže jsou použitelné i při sportování. Časové funkce včetně budíku se jsou už samozřejmé. V menu najdete také poměrně velké množství druhů vyzvánění a melodií, včetně vyzvánění vibračního nebo inteligentního; vlastní melodií si však v Aceru nesložíte. Také vyzváněcí profily byste hledali marně.

displej v pohotovostním stavu   displej v menu   čtení textové zprávy  

Bude úspěšný?

Nový mobil Acer V750 je vzhledem k ceně, která by se mohla pohybovat do sedmi tisíc korun, opravdu vážnou konkurencí pro stávající modely této cenové kategorie. Acer určitě osloví nemálo uživatelů, kterým učaruje zvláště svým elegantním vzhledem a praktičností. Rozhodně jej nelze při výběru přístroje nižší třídy opominout. Na druhou stranu jsou na trhu za stejnou cenu podle mého názoru funkčně lepší přístroje, takže největší devizou Aceru zůstane vzhled. U notebooku patří firma Acer ke špičce, tak se nechme překvapit jak bude pokračovat vývoj v oblasti mobilních telefonů.

Poznámka redakce: podle informací společnosti 100 Mega Brno zatím není jisté, zda se bude mobil na náš trh dovážet, proto zatím není ani stanovena prodejní cena.

Diskuze (4) Další článek: Operátoři pokryli (téměř) celé pražské metro

Témata článku: Acer, , , Alcatel One Touch 501, Test, Čistý vzhled, Str, Ace, Stříbrný