Adobe Acrobat Reader pro PocketPC: Jak na něj

Zatímco Acrobat Reader pro PC je jednoduchý program a žádný popis nepotřebuje, displeje kapesních počítačů neumožňují tak snadné a rychlé čtení dokumentů ve formátu PDF. Poradíme vám, jak si co nejpohodlněji přečíst váš oblíbený časopis programem Adobe Acrobat Reader pro Pocket PC.
Každý uživatel osobního počítače se jistě setkal s nějakým dokumentem ve formátu PDF, potažmo i programem pro jeho čtení - Acrobat Readerem od firmy Adobe. Souborů PDF je kolem nás stále více. Například časopis Computer je každý měsíc vydáván v tomto elektronickém formátu. Také uživatelské příručky, manuály a návody bývají často přikládány na CD spolu s programem či zařízením. Uživatelé kapesních počítačů vědí, že ony časopisy a další dokumenty lze číst i na kapesních počítačích s operačním systémem Pocket PC pomocí upravené verze Acrobat Readeru (PDF dokumenty lze číst i na Palmech, zde se však zaměříme na Akrobat Reader pro Pocket PC) . Zatímco čtení na xnácti palcovém monitoru je snadné a v podstatě nepotřebuje žádného komentáře - čtení dokumentů na PDA je degradováno hned dvakrát. Velikostí obrazovky a také rychlostí, s jakou se lze po dokumentu pohybovat a hledat potřebné informace.

Čtenář do kapsy

Adobe Acrobat Reader 1.0 for Pocket PC je bratříčkem známého „rídra“ pro stolní počítače. Program sám má po stažení 8 MB, v PDA si ukousne zhruba čtyři mega, což je pro kapesní počítače s malou kapacitou paměti vcelku dost. Dokumenty také nejsou nejmenší, například jedno aktuální číslo Mobilit zabírá něco kolem pěti mega. Na nějakou osobní knihovničku tedy můžete pomýšlet až s pěkně tučnou paměťovou kartou. Program obsahuje všechny funkce, jak je známe z osobních počítačů: seznam článků, náhledy všech stránek, hledání klíčového slova a dokonce i označení části textu a jeho kopírování do schránky. Nevšiml jsem si – krom displeje a rychlosti samozřejmě – žádného omezení.

Malý displej - no a co?

Dokumenty PDF můžeme rozdělit do dvou skupin. Ty, které podporují tzv. taggování, a ty, které taggování nepodporují. Tagging by v dnešní době měly podporovat snad všechny PDF dokumenty, u starších se této výhody budete muset vzdát. Taggování dokumentu spočívá v jeho upravení, a to tak, že se všechny klasické A4 stránky smrsknou do sloupce šířky displeje kapesního počítače. Při čtení bychom tedy neměli být zatížení horizontálním posuvem, jen posuvem vertikálním - jako bychom četli místo časopisu dlouhou nudli plnou textu. Podívejme se na náhledy neupravených stránek a stránek upravených.

 

Taggování se může zdát na první pohled velmi užitečné, což bezesporu je. Ovšem existuje i několik podstatných nedostatků. Především bych vyzvednul nižší rychlost, s jakou se taggovaný soubor otvírá, nebo s jakou přecházíte mezi stránkami a přibližujete. Problém je také v dokumentech samotných. Některé stránky se totiž neupraví korektně, což pak ztěžuje čtení. Proti taggovaným dokumentům mám také své osobní malé mínus, a sice to, že se při čtení necítím jako bych četl časopis. Chybí listování sem a tam a hledání pokračování článků a sloupků. Ale to je jen můj pošetilý pocit.

Jak na neupravené dokumenty

Při přesouvání souborů začne Acrobat automaticky taggovat každý dokument před odesláním ActivSyncem, tedy i ten, který taggování nepodporuje. Nechcete-li taggovaný dokument, nebo víte, že dokument taggování nepodporuje, operaci klidně přeskočte-výsledek bude stejný.

Malý displej je hlavním omezením pro pohodlnou práci. Na rozlišení 320 x 240 prostě celou stránku nedáte, tedy dáte ale není čitelná. Musíte se pohybovat po odstavečcích a často i hledat navazující část na další stránce. Povíme si několik typů, jak si práci zrychlit. Vzorem nám budiž jedno netaggované číslo časopisu E-biz. Jak si tedy časopis pročíst co nejpohodlněji?

Většina dnešních časopisů ve formátu PDF obsahuje obsah celého čísla - tedy názvy kapitol. Než procházet na malém displeji každou stránku, raději si projděte názvy kapitol a č lánků a přímo si otevřete ty, které vás zaujmou. Nedoporučuji procházet náhledy stránek z časových důvodů, vykreslení trvá vcelku dlouho.

Využijete-li odkazů, zobrazí se vám přímo hledaná stránka. Pro maximální využití velikosti displeje doporuč uji obraz převrátit na šířku. Časopisy mají na rozdíl od různých dokumentů výhodu v odstavcích, které nejsou příliš široké. Do okna si tedy posuňte odstavce tak, abyste nemuseli posouvat obraz při čtení vertikálně - jen horizontálně. Vertikálnímu posouvání se však nevyhnete při čtení perexů. Podívejte se na obrázek.

Využijte celou plochu displeje - čtěte dokumenty na šířku. Zatímco sloupce se čtou pohodlně, perexy musíte vertikálně posouvat.

Při čtení můžete využít dva druhy posuvu. Použijete li první (zatržením políčka hardware buttons scroll a screen full v preferencích) budete se mačkáním křížového tlačítka posouvat o celou obrazovku. Výhodou je rychlost, s jakou se dostanete třeba přes celou stránku. Nevýhodou je nepřesnost - netrefíte se například při posunu z prvního do druhého odstavce a musíte si horizontální polohu doladit ručním posunutím (hand tool). Druhý způsob spočívá v postupném posouvání obrazu. Metoda sice zdlouhavější, avšak přesnější. Obě metody mají svá pro a proti, je na vás, pro kterou se rozhodnete.

Před čtením dokumentů pozavírejte všechny nepotřebné programy, Acrobat Reader je vcelku náročný a hodí se každý kousek početního výkonu či volné paměti. A platí to i naopak. Máte-li na pozadí otevřený Acrobat Reader, celý systém bude pracovat tempem šnečím.

A jak na taggované dokumenty?

Taggování proběhne automaticky před odesláním dokumentu do kapesního počítače. Upravený dokument však nemusíte číst v upravené podobě. Mezi oběma způsoby můžete přepínat buď příkazem Reflow v kontextové nabídce, nebo ikonkou na spodní liště (zvolíte-li si ji v preferencích). Při užití funkce reflow se text vyrovná na displej a písmo je čitelné okamžitě, bez dalších úprav. Avšak jak jsem se již zmínil, některé stránky se nepovede převést korektně, v tomto případě musíte vypnout funkci reflow a dokument zazoomovat sami ručně, pak se nevyhnete ani horizontálnímu posunu obrazu.

Problémem mohou být některé dokumenty

U časopisů nám případná absence podpory taggování nevadí – sloupce jsou hezky úzké a pohodlně se vlezou na displej. Problém v sobě však mohou skrývat některé dokumenty psané po celé šíři formátu A4, jenž navíc nepodporují taggování.. Například tento dokument (jde o manuál ke střihové kartě).

Při čtení na šířku a se zapnutým full screenem lze číst celou stránku bez nutnosti vertikálního posunu. Písmo je sice malé, ovšem stále čitelné. Problém by nastal v situaci, kdy by bylo písmo ještě menší, ovšem zatímco sloupce časopisů jsou psány písmem mravenčím, dokumenty psané po celé šíři stránky používají větší písmo. I přes to by bylo u dokumentů tohoto typu (jen text bez grafického uspořádání) taggování vhodné, abychom se nemuseli zdržovat přepínáním displeje do horizontální polohy a zapínáním full screenu. Zdržuje to.

Slovo závěrem

Asi by bylo vhodné věnovat pár slov uživatelům, kteří uvažují o kapesním počítači a čtení dokumentů ve formátu PDF je jednou z priorit, obávají se však funkčnosti a velkých omezení. Pravda, člověk si musí chvíli zvykat na malý displej a naučit se ve stránkách orientovat. Po malém zaškolení si však můžete být jisti, že Acrobat Reader dokáže zastoupit svého „velkého bráchu“ na PC velmi dobře. Otevírání a i celková rychlost listování velmi graficky propracovanými časopisy (jakými třeba Computer, Mobility či E-biz jsou) je chvalitebná. Není sice na jedničku, na druhou stranu Acrobat Reader je teprve ve verzi 1.0, což nabízí další „prostor“ pro zlepšení. Osobně považuji Adobe Acrobat Reader pro Pocket PC za jeden z nejvíce užitných programů pro kapesní počítače.

Váš názor Další článek: Nový komunikátor Accompli 388: ještě větší fešák než jsme doufali

Témata článku: , , , ACR, Pro +, Adobe, Pocket, Read, Jak