AI Review: i mobilní umělá inteligence už má svůj jednotný test od Antutu

Antutu se za posledních několik let stal hlavním mobilním benchmarkem. Když jsou nové telefony poprvé představeny, spousta novinářů se ještě před natočením prvních dojmů vrhne na test Antutu, aby měli výsledkové porovnání s ostatními telefony nebo titulkovou senzaci, pokud telefon získá nečekaně vysoké skóre. Antutu však testuje výkon zařízení jako takového, stále rostoucí možnosti umělé inteligence ve smartphonech zatím nikdo netestoval. Tedy až doposud...

Aplikace se jmenuje AI Review a pochází z dílny benchmarku Antutu. Jedná se o první vlaštovku, která chce porovnávat výkony umělé inteligence mezi jednotlivými značkami a modely smartphonů, což je zatím pole neorané. Výsledky mezi jednotlivými výrobci se však zatím výrazně liší.

Pokud totiž benchmark u jednotlivých výrobců narazí na podporu veřejného SDK umělé inteligence, použije jejich implementaci (MediaTek NeuroPilot, HiSilicon HiAI či Snapdragon Neural Processing Engine). U ostatních zařízení je k testování použito API TensorFlow Lite, tj. ořezaná verze open source frameworku TensorFlow od Googlu.

Konkrétně Galaxy Note 9 s využitím TensorFlow Lite (Samsung ještě své AI SDK veřejně nezpřístupnil) získal 44 896 bodů. V první části testu umělá inteligence přiřazuje sadu 200 obrázků do jedné z šesti kategorií (doprava, elektrická zařízení, potraviny, zvířata a rostliny, sport a ostatní). Dále následuje test pro rozpoznávání objektů na ukázkovém videu, telefon rozpoznává auta, náklaďáky, semafory i chodce. U obou testů je kladen důraz na rychlost vyhodnocování a současně na přesnost. Tím, že smartphone vyhodnotí objekty rychle ale špatně, plusové body rozhodně nezíská. 

Jaká je budoucnost mobilní umělé inteligence?

Aplikace AI Review zatím není k dispozici na Google Play, v případě zájmu o otestování umělé inteligence na vašem smartphonu si můžete instalační balíček na vlastní riziko stáhnout z webu Antutu.

Zdroj Antutu

Diskuze (1) Další článek: USA viní Huawei z podvodů a krádeže technologií. Firma obvinění odmítá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Telefon, Review, Inteligence, Benchmark Antutu, Process, ANT +, MOBI, Test