Akcelerátory už i do mobilních telefonů!

Mladí uživatelé upřednostňují zábavné hry před funkcemi a tento trend podpoří i samotná Nokie spolu s SGI. Výsledkem jejich spolupráce má být standard 3D grafiky pro mobilní zařízení všeho druhu, tedy i mobilní telefony.

Ať se nám to líbí nebo ne, mobilní telefony se stále více blíží gameboyům a zařízením pro zábavu. Začalo to primitivními hady a pexesy na Nokiích 6110 a nyní v této oblasti nastává malá revoluce díky Javě. Uživatelé už nejsou odkázáni na hry od výrobce. Další metou her jsou barevné displeje, které vytvoří další živnou půdu pro výrobce her. Toto je  současnost. Hudbu budoucnosti si velmi zajímavě brouká Nokia. Ta podepsala s SGI  smlouvu na vývoj 3D grafického standardu založeného na OpenGL. Tento standard má být multiplatformní, nasazení můžeme očekávat v mobilních telefonech, kapesních počítačích, GPS systémech (do automobilů), mobilních terminálů i klasických gameboyů.

Nokie vyvíjí zároveň i standard Java Mobile 3D, a dle výzkumného manažera Kari Pulli nechce Nokie přistupovat k jedné věci dvojím způsobem. Znamená to snad, že bude projekt Java Mobile 3D zrušen? Standard založený na OpenGL bude stejně jako původní OpenGL volně šiřitelný, čímž si Nokie zajistí podporu výrobců nejrůznějšího softwarového vybavení.

Z teorie do praxe

Konec nudné teorie, co přinese nový standard v praxi? Kapesní počítače, mobilní telefony a další mobilní zařízení budou schopny rychleji a s větší kvalitou zobrazit 3D grafiku. Zaženeme-li první vtíravou myšlenku na 3D hry, které by mimochodem mohly vypadat velmi hezky, objevíme další využití. Bezesporu praktická bude schopnost kapesních počítačů svižně a kvalitně zobrazit prostorové objekty, ať už z oblasti architektury či strojního průmyslu. 3D grafika najde své opodstatnění i v přenosných GPS zařízeních (na cestách vám GPS přijímač vykreslí trasu hustým městem z několika směrů, zobrazení trojrozměrného povrchu terénu apod).

Hry hýbou technikou

Co si ale budeme namlouvat, hlavním cílem Nokie budou jistě hry, které se dnes na úspěchu značky podílí nemalou částí. Uživatelé touží po stále lepších hrách a vezmeme-li v potaz, že takový Doom či vesmírná 3D střílečka nejsou pro kapesní počítače s Pocket PC žádnou překážkou, není cesta do mobilního telefonu zase až tak klikatá. Nebo si myslíte, že si v budoucnu nezahrajete s přáteli při čekání na tramvaj na svém mobilu od Nokie po „síti“ Quaka nebo jiné závodní hry? Herní průmysl má v mobilních telefonech velkou budoucnost a je dobře, že si je této skutečnosti Nokie vědoma.

Diskuze (17) Další článek: Kapesní počítač jen pro Javu?

Témata článku: , Telefon, Malá revoluce, MOBI, Mobil, Mobilní telefon