Akta X: výrobci mobilů utajují zajímavou součástku!

Ukázalo se, že tři největší výrobci mobilních telefonů si nechali patentovat tajemnou součástku o které však mlčí. Je pravda, že nám má prodloužit život? Oficiální místa jsou na informace skoupá.
Prokázalo se, že tři největší výrobci mobilních telefonů si nechali patentovat tajemnou součástku o které však mlčí. Je pravda, že nám má prodloužit život?

Prestižní deník The Times přinesl velmi zajímavou zprávu, že největší světoví výrobci mobilních telefonů si nechali patentovat nové elektronické součástky. Tyto nové čipy, jejichž vývoj mají na svědomí firmy jako je Nokia, Ericsson a Motorola, prý dokáží snížit škodlivé účinky elektromagnetického záření vydávaného našimi mobilními telefony na lidské zdraví. Podle tvrzení tohoto renomovaného deníku se lidský organismus vystavuje při telefonování vysokým dávkám vyzařování, které údajně podporují vznik zhoubných nádorů.

Chystaný zázrak

Nová součástka má toto vyzařování skutečně výrazně omezit. Právě Nokia si nechala tuto součástku patentovat na Patentovém úřadě v americkém Washingtonu. V doprovodných materiálech lze – mimo jiné – najít větu „při dlouhodobějším vystavení člověka záření z mobilních telefonů může dojít ke vzniku zhoubných nádorů“.

Společnost Ericsson však tuto zprávu okamžitě vyvrátila a tvrdí, že se nezakládá na pravdě. Mimo jiné také prohlašuje, že nová součástka má jen zabezpečit kvalitnější příjem signálu lepším využitím šíření radiových vln. Všechny tři společnosti však až doposud tvrdily, že jejich mobilní výrobky jsou bezpečné a zcela určitě nemají vliv na zdraví člověka, protože podléhají přísným kriteriím.

Všichni zatím mlží

Viceprezident společnosti Nokia William Plummer tvrdí, že „patentování této součástky v žádném případě neznamená, že má být určená pouze ke snížení vyzařování mobilních telefonů“. Jeho prohlášení však oficiální zdroje Nokie odmítají komentovat. Pravdou však je, že nějakou záhadnou součástku tyto tři společnosti mají připravenu. Otázkou zůstává, jaké je její skutečné určení – má být skutečně jen pro zlepšení příjmu signálu, nebo jsou současné mobily přece jenom nebezpečné?

Diskuze (29) Další článek: Jaká je cena všech částí sad Go

Témata článku: Součást, Mobil, MOBI, Akt, Nová součást