Alcatel 756: s videem si poradí (test)

Alcatel vždy vyráběl telefony s dobrým poměrem ceny a výkonu. Modelem One Touch 756 ale překonal sám sebe – displej s dvě stě šedesáti tisíci barvami, MP3 vyzvánění a vestavěná kamera. K tomu navíc poměrně povedené organizační funkce, GPRS třídy deset a vestavěný infraport. A cena nepřekročí sedm tisíc korun.

Zorganizujte si čas

Po telefonování a psaní zpráv je bezkonkurenčně nejpoužívanější funkcí budík. Alcatel samozřejmě buzení také zvládá a můžete si i vybrat, zda chcete být vzbuzeni jednou, nebo každý den. K dokonalosti chybí snad už jen to, abychom si mohli přesně vybrat, ve které dny nás má mobil vzbudit. V souvislosti s buzením musím zmínit MP3 vyzvánění. Každé ráno vás může budit třicetisekundový úryvek vaší oblíbené písničky.

 
Probouzet vás může oblíbená skladba v MP3 • denní rozvrh událostí • týdenní rozvrh událostí

Kalendář vyniká poměrně netradičním zpracováním. Po otevření příslušné položky v nabídce telefonu se před vámi objeví tři záložky, mezi kterými můžete volně přecházet za pomoci ovládacího tlačítka. Hned na začátku je přehled událostí naplánovaných na aktuální den. Vedle je přehled týdnů, mezi kterými můžete procházet, úplně vpravo pak totéž, ovšem týkající se měsíců. Po volbě týdne či měsíce se objeví klasická podoba kalendáře, jak ji známe z jiných telefonů.


Měsíční náhled na kalendář • týdenní náhled • denní rozvrh hodin

Kapacita kalendáře je tisíc záznamů, u každého můžete nastavit jeden ze tří typů. Zajímavý je typ narozeniny, který je dokonale propojen se seznamem kontaktů, takže pokud v seznamu uložíte ke kontaktu datum narození, objeví se upozornění na narozeniny automaticky v kalendáři.

 
Výběr události • zadání schůzky • můžete si nechat vyvolat seznam všech schůzek

Dále si můžete do mobilu uložit až šedesát úkolů a bez problémů nahrajete několik minutových zvukových záznamů. Všechno se samozřejmě synchronizuje s počítačem (programy Microsoft Outlook a Lotus Notes). Bohužel jen přes infraport, datový kabel chybí. Nabídku organizačních funkcí doplňují samozřejmosti jako kalkulačka, převodník měn nebo u Alcatelu oblíbený světový čas.

  
Kalkulačka • hlasový záznamník • stopky

Chléb a hry

Dávno pryč jsou doby, kdy výrobce tvrdošíjně prosazoval v Česku nepoužitelný herní standard In-Fusio. Od příchodu Javy ve verzi 2.0 jsou všechny telefony značky Alcatel vybaveny právě tímto herním systémem. Co z toho vyplývá pro majitele mobilu, kterého nějaká čísla verzí nebo názvy standardů zrovna moc nezajímají? Především to, že může bez problémů stahovat nové hry.

Také počet her je omezen kapacitou uživatelské paměti. Čtyři megabajty opravdu nejsou na dnešní dobu příliš mnoho, zvláště když uvážíme, že kromě javových her se o ně musí podělit také vyfocené fotografie, MP3 vyzvánění a hlavně natočené videoklipy. Je to škoda, multimediálnímu telefonu, jakým Alcatel One Touch 756 bezpochyby je, by větší paměť rozhodně slušela. O podpoře paměťových karet ani nemluvě.

Již od výrobce jsou v telefonu instalovány dvě hry. První z nich jsou závody aut známé ze staršího Alcatelu One Touch 735i – Speed Devils. Druhá hra se jmenuje Gulos Tale a můžeme ji zařadit do kategorie plošinovek. Samozřejmě se s hrami nemusíte spokojit, nové lze stáhnout z wapových stránek, nebo nahrát do mobilu z počítače přes infraport.


V telefonu jsou připravené dvě hry • plošinovka Gulos Tale • závody Speed Devils

Připojte se k internetu

Telefon podporuje GPRS třídy 10, víc už bychom si asi ani nemohli přát. Pro práci s internetem v terénu poslouží výborně vestavěný wapový prohlížeč. Na rozdíl od starších modelů k Alcatelu One Touch 756 neseženete datový kabel ani jako dokoupitelné příslušenství. Jelikož Bluetooth nepodporuje (to už bychom za necelých sedm tisíc chtěli opravdu moc), zbývá jediný způsob propojení s počítačem – infraport. Do telefonu byl vestavěn hardwarový modem, pokud tedy přetrpíte občasnou nestabilitu spojení, kterou trpí obecně všechny infraporty, můžete se připojovat k internetu.


Wapování s Alcatelem 756


Před tím, než poslední kapitola shrne dobré i špatné vlastnosti telefonu, dočtete se něco o programovém vybavení PC Suite.

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 735i, Alcatel One Touch 756, Vtipné video, Test, Pór, První úroveň, Milé překvapení, Devils, Video umístěný, Barevné ladění, Natočený záznam, Nejoblíbenější funkce, Velká skupina