Alcatel A5 LED: děti ho budou milovat [recenze]

  • Barevné telefony vyšly z módy, nyní přichází éra svítících
  • Alcatel A5 je ideálním telefonem pro děti a teenagery
  • Cena vzhledem k výbavě mohla být nižší
Kapitoly článku

1. Design

Hlavně když svítí. Alcatel A5 se na rozdíl od konkurence nesnaží lákat na prémiové materiály, ale vše sází na efekt. Přeci jen smartphone s barevně blikajícími zády dokáže své zájemce rychle zaujmout, ale o tom až později. Celkově se jedná o kompaktní zařízení s plastovým, ale velmi tuhým tělem. Na nějaké ohýbání tak rozhodně zapomeňte. Ačkoliv má telefon odnímatelný zadní kryt, vše perfektně lícuje, nikde nic nevrže a záda drží opravdu poctivě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Alcatel A5 má sice plastové ale velmi pevné tělo. Telefon je kompaktní a dobře padne do rukou.

Alcatel rovněž chválím za přibalení klasického zadního krytu do balení. Pokud by vás tedy svítící barvičky omrzely, lze jej snadno vyměnit. Tím ale přijdete o originalitu kterou telefon přináší, přestože tím bude o 2,5mm tenčí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Záda jsou pokryty průsvitnými tečkami, které prosvicí barevné LED diody. V případě potřeby lze barevný kryt vyměnit za konzervativnější obyčejný, který telefon ztenčí o pár milimetrů a zlehčí o pár gramů.

Na zádech kromě LED matice najdeme také čočku fotoaparátu zapadlou pod tlustým krytem a duální LED blesk. Přední straně pak dominuje zejména displej s poměrně širokými rámečky. Spodní bradičku však výrobce alespoň využil pro senzorová tlačítka s vibrační odezvou. Na horní bradičce pak najdete sluchátko, čelní kamerku s bleskem a notifikační diodku. Na pravém boku našly své místo regulace hlasitosti a vypínací tlačítko, levý bok naopak zůstal prázdný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pod odnímatelným krytem najdete sloty na dvojici nano SIM karet a paměťovou kartu.

Repráček, mikrofon a micro-USB konektor se nachází tradičně na spodní straně, na horní pak 3,5mm jack a sekundární mikrofonek. Pokud byste na vnějšku telefonu hledali i slot na nanoSIM či microSD kartu, neuspěli byste. Výrobce jej totiž skryl pod odnímatelný zadní kryt.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Svítící záda skvěle zastoupí jinak přítomnou notifikační diodu. Jednoduše vám ukáží první písmeno aplikace ze které vyskočilo upozornění. Písmeno F značí Facebook, M - Messages (Zprávy) či Messenger, W pak WhatsApp, S - Snapchat atd..

Kryt samotný nabídne matici barevných LED diod 9 × 4. Využít se dá hned několika způsoby. Tím nejpraktičtějším jsou notifikace. Pokud vám na telefonu vyskočí upozornění, záda se zabarví do hlavní barvy aplikace a objeví se na nich počáteční písmeno dané aplikace. Další využití svítícího krytu je u přehrávání hudby. Zde si můžete vybrat z přednastavených efektů, nebo jej zkrátka nechat libovolně blikat do rytmu. Na výběr je zde i několik her se světly.

2. Displej

Kompaktní „hádéčko“. Displej smartphonu má úhlopříčku 5,2“ a HD rozlišení 1 280 × 720 pixelů, což nemůžeme přístroji nižší třídy zazlívat. Horší zprávou je, že telefon není krytý sklíčkem Gorilla Glass, takže se může snadněji poškodit. Také se neuvěřitelně snadno rychle špiní, takže jej musíte stále čistit.

Co se týče barevného podání, nemám vzhledem k ceně nijak velké výhrady, dobré jsou také pozorovací úhly, které jsou dány technologií IPS displeje. Největší slabinou jsou však hraniční hodnoty intenzity jasu. Minimální jas je totiž stále dost vysoký na to, aby se na něj za tmy dalo pohodlně dívat a maximální naopak velmi slabý. Na přímém slunci tak budete mít s čitelností problém.

3. Hardware

Výbava hraje druhé housle. O výkon Alcatelu A5 LED se stará postarší osmijádrový procesor MediaTek MT6753 s taktem 1,3 GHz, který jsme už před téměř dvěma lety vídali v telefonech střední třídy. Při běžném používání sice vše zvládá na výborou, jakmile však telefon zahltíte aplikacemi a začnete jich používat více naráz, pocítíte značné zpomalení.

Telefon není ani šťastnou volbou pro náruživé hráče. U „áčkových“ titulů jako Modern Combat 5, Asphalt 8 či Real Racing 3 totiž procesoru i grafice Mali-T720 dochází dech a obraz se viditelně seká. Běžné hry však zvládá bez problémů. 

Benchmark AnTuTu 6.2.7

Celkové skóre: 36 059 bodů

  • 3D: 4 673
  • UX: 14 413
  • CPU: 12 317
  • RAM: 4 656

Českého uživatele zamrzí také ostrouhané paměti. Telefon se u nás totiž prodává ve variantě se 2 GB RAM a 16 GB vnitřní paměti. Přitom v zahraničí dostatne o gigabajt operační paměti navíc a dvojnásobné úložiště k tomu. Uživatel se tak od začátku musí omezovat s 10 GB volné paměti, které má při prvním spuštění k dispozici. Naštěstí ji lze rozšířit paměťovou kartou s kapacitou až 128 GB.

Nižší třídě odpovídá také konektivita. Podporovány jsou sice všechny důležité LTE frekvence, Bluetooth 4.2, ale chybí například NFC. Wi-Fi je zde pouze ve standardu b/g/n a zvládá jen pásmo 2.4 GHz, ale to lze v zhledem k ceně odpoustit. Konzervativní uživatele potěší alespoň FM rádio. Pochválit však musím polohové služby GPS a Glonass. Při testu v aplikaci GPS test obstály velmi rychlou a přesnou fixací polohy.

Nevýhodou oproti konkurenci bude zejména chybějící čtečka otisků prstů. Kdo se na ni totiž jednou naučí, těžko si odvyká. V tomto případě ji ale neměl výrobce kam umístit, jelikož její tradiční místo na zádech zabírají svítící LED diody.

Výdrž baterie

Přehrávání Full HD videa s Wi-Fi (100% jas):

  • 9 hodin a 20 minut

Surfování na webu přes Wi-Fi (50% jas):

  • 7 hodin a 42 minut 

Nabíjení z 0% na 100%:

  • 2 hodiny a 27 minut

Antutu Battery Test:

  • 7 354 bodů

Pod zadním krytem najdete kromě dvou slotů na nanoSIM a paměťovou kartu také uživatelsky nevyměnitelnou baterii o kapacitě 2 800 mAh. Ta spolehlivě vystačí na jeden a půl dne běžného provozu se zapnutými mobilními daty a Wi-Fi. Pokud se trochu uskromníte, zvládne dokonce i dny dva. Samozřejmě při náročném provozu jej za den vybijete, ale přesto naměřených téměř osm hodin surfování na webu a devět hodin neustálého přehrávání videa jsou velmi dobré výkony. Omezovat vás ale může přibalený nabíjecí 5W adaptér, se kterým nabíjení z vybitého do plně nabitého stavu trvá cca dvě a půl hodiny. V případě potřeby se ale dá přikoupit silnější nabíječka.

Po zvukové stránce rovněž nečekejte žádné zázraky. Repráček na spodní straně je sice hlasitý, ale má plastový projev a hodně šumí. Na poslech hudby tedy raději využijete sluchátka. Jedny s 3,5mm jackem Alcatel dokonce přibaluje v balení, ale jde jen o obyčejné pecky s laciným zvukem a titěrným kablíkem. V nouzi se ale mohou hodit.

4. Software

Barvy, barvy, barvičky. Operačním systémem telefonu je Android 6.0 Marshmallow, který ale Alcatel přizpůsobil na míru dětem a mladším uživatelům. Prostředí je tak vyvedeno v pastelových barvičkách všemožných odstínů a i předinstalované aplikace se věnují zejména barvám. 

 Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekUkázka prostředí a nabídka nastavení

Tou nejzásadnější je aplikace Light Show, ve které můžete měnit barvy a motivy svítících zad. Dále také ColorCatcher, který pomocí fotoaparátu dokáže přebavarvit prostředí i záda telefonu podle klíčových barev pořizovaného snímku. Nechybí ani obchod s barevnými tapetami a motivy. Dlouhé chvíle pak můžete krátit hraním s barvami, kdy mluvením na telefon případně klikáním na barevné čtverečky vytváříte na zádech různé světelné efekty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace na hraní s barvičkami.

Pochvalu zaslouží také multimédia, zejména povedený hudební přehrávač, přičemž přehrávaná hudba. Ten navíc při poslechu hudby doprovází světelné vizualizace na zádech telefonu. V nabídce aplikací nechybí ani správce souborů, aplikace Phone Guard pro ochranu telefonu a správu paměti či baterie. Hodit se může také kancelářský balík WPS Office.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Některé z předinstalovaných aplikací telefonu

Velmi Alcatel chválím za vstřícný přístup s aplikacemi. Ty předinstalované aplikace jsou vesměs užitečné a jde většinou o utilitky od výrobce. Instalace bloatwaru je zde čistě na vás, při prvním spuštění telefonu vám totiž telefon sám ukáže nabídku doporučených aplikací a je jen na vás, zda si nějakou do telefonu pustíte. Zapracovat by však Alcatel ještě mohl na optimalizaci systému. Spouštění aplikací někdy trvá i několik vteřin a jejich přepínání je na tom podobně. To je ale dáno také výbavou telefonu. Jako celek se ale systém povedl.

5. Fotoaparát

V nouzi postačí. Jelikož jde o telefon pro mladé, kteří jak je známo rádi fotí, měl jsem od telefonu velká očekávání. Došlo ale pouze na velké zklamání a přijde mi to spíše tak, že fotoaparát je tu v tomto případě jen proto, aby tu nějaký byl, než aby fotky za něco stály. Jeho rozlišení je na dnešní poměry jen podprůměrných 8 Mpx (13 Mpx s interpolací) a kvalita opravdu odpovídá nižší třídě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky fotoaparátu

Pořizované fotografie jsou na první pohled nedostatečně ostré, vzdálenější objekty nejsou pořádně prokreslené a celkově trpí nedostatkem detailů. Moc dobře není zvládnuté ani automatické ostření, jelikož optika často zaostří úplně něco jiného, než byste v dané chvíli očekávali.

Pokud se s telefonem odvážíte fotit za náročnějších podmínek například za protisvětla, jasná místa se často přepalují, ať se budete snažit sebevíc a snímek se může zahalit i do mlžného závoje. Při focení za tmy fotoaparát nezvládá pobrat dostatek světla, takže je scéna hodně tmavá, plná šumu a pokud jste neměli telefon ve stativu či neměli naprosto klidnou ruku, většinou i rozmazaná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu

Podobné neduhy většinou výrobci řeší přidáním manuálního režimu fotoaparátu, kde má uživatel více prostoru pro zlepšení. Zde ho ovšem nehledejte. Prostředí je omezeno na režimy Fotografie, Video, Panorama a Okamžitá koláž, který se hodí například při focení na instagram. Nastavit si v prostředí můžete pouze HDR, blesk, časovač či některý z barevných filtrů.

Zázraky nečekejte ani od 5 Mpx přední kamerky, ale na občasné pořízení selfie či videohovory plně dostačuje. Pochválit však musím přítomnost předního blesku. Co se natáčení videí týče, tak Alcatel umožňuje pořizovat videa v až Full HD rozlišení. Ta jsou ale na první pohled hodně komprimovaná (formát *.3gp) , rovněž postrádájí detaily a kvůli horší elektronické stabilizaci jsou citlivá na každý prudčí pohyb

Redakční hodnocení: 66 %

Z recenze je doufám patrné, že Alcatel A5 LED není určen pro žádné manažery či konzervativní uživatele. Jasnou cílovkou jsou děti potažmo teenageři, kteří si se svítícím telefonem mohou užít spoustu zábavy. Telefon má samozřejmě i jiné přednosti, například dobrou výdrž baterie, či pevné tělo. Dolu ho však táhne slabý výkon a zejména podprůměrný fotoaparát. Cena je přitom velmi odvážná - 5 290 Kč.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pokud budeme koukat na hlavní benefit telefonu - svítící záda, nemá Alcatel A5 prakticky žádnou konkurenci. Pokud ale srovnáme cenu a výbavu, bude to mít na trhu opravdu těžké. Například Xiaomi Redmi 4A nabídne podobnou výbavu v kovovém těle už za 2 800 Kč. Žhavými konkurenty jsou i předloňský Huawei P8 Lite či nová Nokia 3, které nabízí podobnou výbavu kolem 4 000 Kč. Nahlédneme -li do stejné cenové kategoriie, žhavými konkurenty budou Honor 7 Lite či Huawei P9 Lite.

Verdikt: Smartphone nižší střední třídy, který zaujme zejména svými barevně svítícími zády. Jedná se tak o ideální dárek pro děti a teenagery, kteří si s telefonem mohou užít spoustu zábavy. Zajímavý telefon bohužel kazí slabší výbava a vyšší cena.

Plusy:

  • Svítící záda slouží i jako notifikace
  • Užitečný software
  • Dobrá výdrž
  • Pevná konstrukce
  • Přední blesk

Minusy:

  • Cena
  • Slabý výkon
  • Displej špatně čitelný na přímém slunci
  • Nemá čtečku otisků prstů ani NFC

Témata článku: Alcatel, , , , , , , , , , , , , , , Alcatel A5 LED, Dobrá výdrž, Minimální jas, Áčko, Pevná, Slabý výkon, Plastové tělo, Písmeno, Kovové tělo, Operační systém,