Alcatel: mobilní setkání třetího druhu

V horizontu několika let už váš mobil nebude jen pro volání. Bude se díky němu dívat na televizi nebo mobilně připojovat k Internetu. I Alcatel pro vás chystá úplně nové mobily. Jaké?
V horizontu několika let už váš mobil nebude jen pro volání. Bude se díky němu dívat na televizi nebo mobilně připojovat k Internetu. I Alcatel pro vás chystá úplně nové mobily. Jaké?

Nestačí jen vyrábět

Je jasné, že každá společnost, která si chce postavení na trhu v jakémkoliv oboru minimálně udržet, musí stále inovovat a přicházet s něčím novým. Dvojnásob to platí v oblasti mobilních telefonů, kde je vývoj v mnoha ohledech rychlejší a dynamičtější než v kterémkoliv jiném oboru v současnosti. Nové mobilní telefony jsou uváděny na trh pod obrovským tlakem času, protože pár dnů v této branži znamená přežít nebo zemřít. Velká trojka (Nokia, Ericsson, Motorola) mezi výrobci mobilních telefonů nejenže ztrácí svůj náskok, ale pomalu začíná zaostávat za dynamičtějšími a především rychlejšími běžci na této trati. Jedním z těchto inovátorů je Alcatel. Jak si tedy představují budoucnost mobilů v této společnosti?

Konec malých displejů a omezené paměti

Pokud se podíváme na dnešní telefony, pak nás na nich nejvíce trápí malý displej, nedostačující paměť a především pak omezená rychlost datové komunikace. Během letošního roku budou výrobci postupně uvádět mobilní telefony s GPRS, datové přenosy, které se řadí do dvaapůlté generace mobilních sítí (druhá jsou sítě GSM a třetí pak UMTS). I Alcatel s podporou GPRS počítá – půjde konkrétně o modely One Touch 502 a 702. Tato technologie umožňuje zvýšit přenosovou rychlost mobilních telefonů na 43,2 kb/s a současně s tím účtovat za množství přenesených dat a nikoliv za dobu připojení. Konečně se tak bude dát mobilní telefon rozumně využít k připojení na Internet a WAP.

Poznámka: Pokud nevíte, co je UMTS, resp. sítě třetí generace, přečtěte si náš článek; je podaný tak, aby jej pochopil i laik. O GPRS zase hovoří podrobně tento článek.

Telefony s GPRS budou mít větší displej, pojmou více informací a budou mít přenosovou rychlost na úrovni dnešních modemů. Mobil bude také chytřejší, budeme ho využívat nejen k telefonování, ale bude nám také sloužit jako plnohodnotný kapesní počítač.

Nejprve příjdou na řadu mobily s GPRS a velkým displejem    Poté zařízení pro UTMS, které budou umožňovat přenášet jak zvuk, tak video

UMTS bude spíše evoluce než revoluce

Pravé revoluce, či spíše evoluce ve vývoji mobilních telefonů se dočkáme někdy v horizontu dvou až tří let, kdy nastoupí první mobilní sítě třetí generace. Budeme sledovat postupný přechod od GPRS k technologii UMTS (Universal Mobile Telephone Standard). Extrémní přenosové rychlosti budou začínat někde na 90 kb/s. To umožní přenášet přes mobilní sítě mnohem více dat. Nebudeme omezeni jen přenosem textu, budeme si posílat fotografie, video, hudbu. Nebudeme telefonovat, budeme videotelefonovat. Mobilní telefony se od základů změní. Jejich základem se stanou velké barevné dotykové displeje. Na mobilních telefonech budeme hrát síťové hry, sledovat živé obrazové zpravodajství. Ovšem to se bavíme pouze o klasickém mobilním telefonu. Mimo nich se budou dodávat řešení na míru, která můžeme jen velmi vzdáleně nazývat mobilními telefony.

Mobilní trička

Už dnes se výrobci snaží o výrobu inteligentního oblečení. Hodinky s implementovaným mobilem a sluneční brýle, které umožní pořádat videokonference, kdekoliv na světě. Mobilní zařízení nám budou zachraňovat život. Například inteligentní bezpečnostní helma bude schopná řidiče motorky informovat o dopravní situaci a v případě nehody se spojí se záchrannou službou, jíž předá aktuální souřadnice havárie. Tričko, jehož vlákna budou nahrazovat integrované obvody v mobilních telefonech a navíc budou odolné proti praní a žehlení. Mimoto bude toto tričko vybaveno senzory, které budou snímat naše životní funkce. Lékař se pak spojí s tímto tričkem, které mu předá veškeré informace o vašem zdravotním stavu a bude tak okamžitě znát příčinu vašich problémů aniž byste navštěvovali jeho ordinaci. To už jsme, ale o pár let dál.

Vize Alcatelu

Pokud se vrátíme do blízké budoucnosti, pak nám Alcatel chystá třetí řešení mobilní komunikace: malá zařízení velikosti propisky. Toto zařízení bude obsahovat minimum softwaru. Vše bude zajišťovat síť vašeho operátora – databáze vašich kontaktů, software na rozpoznávání hlasu a další software bude uložen mimo toto miniaturní pojítko. Díky tomu bude toto zařízení schopno rozpoznat váš hlas a provádět veškeré vaše příkazy v okamžiku, kdy je vyslovíte a přitom si celé zařízení budete moci pověsit na krk, bez obavy, že vám ho utrhne.

Dalším konceptem nového mobilu je přístroj obsahující vše v jednom. Bude se více podobat dnešním mobilům. Bude ale kompaktnější, s větším displejem v barvách a hlavně bude schopen přenášet nejen váš hlas, ale i obraz.

Posledním přístrojem je malá záhadná krabička – 3G modem. Tuto malou krabičku bez displeje si strčíte do kapsy u kalhot a pomocí systému pro bezdrátové připojení Bluetooth vám pak oživne kterékoliv koncové zařízení. Komunikační brýle, sluchátko, hodinky, zkrátka cokoliv, co dnes nosíte s sebou.

Nechme se překvapit

Dnes představuje 90 % vytížení mobilní sítě přenos hlasu. Podle předpokladů bude v roce 2002 až 2003 počet mobilních telefonů, které budou využívány k připojení k Internetu vyšší než počet počítačů. Již v roce 2005 bude hlasový přenos pouze doplňkem datových přenosů, z nichž zřejmě nejvýraznější bude mobilní Internet s 55% využitím.

Budoucnost, jež nám předkládají výrobci a provozovatelé mobilních sítí zní slibně. Necháme se překvapit nakolik se vize Alcatelu a dalších výrobců promění v realitu každodenního života. Může se totiž stát cokoliv,.

Diskuze (2) Další článek: Sagem chystá MC 950 s českou T9

Témata článku: Alcatel, Postupný přechod, MOBI, Druh, Mobil, Setkání, Set, Životní funkce