Alcatel One Touch 30x – vzniká nová legenda?

Pokud váháte a nevíte, zda koupit některý z mobilů řady Alcatel One Touch 30x, mohou vám pomoci naše delší zkušenosti. Jde o jeden z nejlepších lowendů současnosti.
Alcatel na začátku podzimu přišel s naprosto novou modelovou řadou One Touch 30x, která, jak se zdá, je opravdovým letošním předvánočním hitem. S cenou, jakou nasadil Oskar za model 303, a s cenami předplacených sad EuroTelu a Paegasu, se není čemu divit. Jednoduše řečeno, za tyto ceny nemá AOT 30x konkurenci.

Celá řada 30x se dělí na tyto jednotlivé modely:

  • OT 301 nemá výměnné kryt a váží 105 g
  • OT 302 a 303 mají oba výměnné kryty, jen jiných barev a designu, a váží 112 g.

Recenzi těchto mobilů (resp. modelu 303) jsem psal už v říjnu. Nyní se na mobil podívejme trochu zblízka, po delším používání. Protože některé věci jako vzhled lze hodnotit jen subjektivně, můžete se k nim samozřejmě vyjádřit sami v diskusním fóru.

Konečně dobrý displej

Čím se OT 30x liší od předchozích lowendových Alcatelů? Především je to naprosto přepracovaný vzhled, který není podobný žádnému předchozímu modelu. Ty si byly velmi podobné a nedivil bych se, kdyby si je sami tvůrci v Alcatelu mezi sebou pletli. OT 30x také konečně opustil dvouřádkový matricový displej, a přichází s pěti grafickými řádky. Displej je sice maličký, takže ani písmenka nejsou žádnými obry, ale pokud nemáte problémy se zrakem, nebude vám to vadit. Podsvícení je oranžové, stejně jako u řady OT 50x a 70x; nezáří sice do tmy jako mobily Nokia, ale je o dost výraznější než slaboučké zelené podsvícení nových Siemensů řady 35. Na displeji vidíte analogové hodiny, stav baterie, sílu signálu a datum.

Lehoučký a maličký

Velkou a vítanou změnou je zmenšení mobilu na úroveň podstatně dražších modelů. Nějakých 109 milimetrů už vám v kapse v žádném případě vadit nebude, stejně jako hmotnost. Mobil má anténu, která už není vytahovací jako u starší modelů Club nebo Easy. I když připočítáte anténu k celkové výšce, jen o málo přesahuje AOT 30x mobil Siemens S35i. Ku prospěchu je novému Alcatelu také hmotnost, která se podle typu pohybuje okolo 110 gramů, což je o něco méně, než váží Siemens C35i, Nokia 3310 nebo Ericsson A2618, s kterými se nejčastěji tento mobil porovnává.

O novém ovládání pomoci joysticku jsem psal poměrně podrobně již v recenzi. Každý, kdo měl mobil v ruce, mi dá za pravdu, že tato koncepce je velmi dobrá. Ovládání je pohodlné a hlavně rychlé. Jen hýbete joystickem nahoru a dolů a mačkáte jej. Pro návrat zpět v menu pak slouží klávesa „C“, stejně jako jí lze mazat písmenka při psaní textovky apod. Mobilu ubyla klávesa pro položení hovoru, tuto funkci zastává částečně klávesa „C“, popř. univerzální volací klávesa se dvěma sluchátky. Když vám zvoní mobil, tak touto klávesou hovor přijmete, zatímco klávesou „C“ položíte (první stisk jen vypne zvonění – výborné do školy nebo na jednání, teprve druhý hovor přeruší). Když však voláte, pokládáte hovor stejnou klávesou, jakou jste jej přijali. Občas mě to zmátlo a divil jsem se, proč hovor stále běží, ačkoliv zuřivě mačkám klávesu „C“.

Co mě trochu mrzí, je absence kláves po straně, kterými se za hovoru dala měnit hlasitost sluchátka. Nyní musíte oddělat mobil od hlavy a nastavit hlasitost joystickem. Kupodivu tyto klávesy nemají ani modely OT 501 a 701. Někomu může tento způsob vyhovovat, ale já si prostě zvykl na postranní klávesy.

Je libo menu nebo si dáte jen předkrm?

Nabídka mobilu je rozděleno na dvě části. V první, Služby, se skrývá WAP, menu SIM Toolkitu a servisní čísla (čísla služeb), v druhé, Menu, pak všechny ostatní funkce. Pokud používáte Oskara nebo EuroTel, spojíte se po odklepnutí nabídky Služby přímo s domovskou wapovou stránkou. SIM Toolkit a čísla služeb tu má jen Paegas.

Menu má jednu poměrně zajímavou „vychytávku“. Pokud na jakékoliv položce, která se skrývá v podnábídce, stisknete déle číselnou klávesu, automaticky se tato položka přemístí na danou pozici v hlavním menu. Můžete si tak hned na začátek menu dát položky typu Budík, Typy zvonění (přepínání vibrace, ticho apod.) nebo oblíbenou hru.

Funkce mobilu jsou velmi slušné na to, za jakou se mobil prodává cenu. AOT 30x má WAP (to už bylo zmíněno v předchozím odstavci), skladatele melodií, hlasité handsfree, kalkulačku, časové funkce a budík, konverzi měn, hry, klasické funkce jako přesměrování a blokování, možnost automatického vypnutí a funkce Zi pro rychlé psaní textových zpráv.

Jak se do lesa volá…

U vyzvánění se mi líbí, že je opravdu hlasité. Už třetí nejnižší hlasitost řve jak na lesy, ta nejvyšší je už k neposlechu. Je to díky tomu, že má mobil hlasité handsfree (zapíná se při hovoru stisknutím joysticku a výběru dané položky z menu) a tedy velmi „uřvaný“ reproduktor. Melodií je celkem patnáct, jsou poměrně hezké, dvě další si pak můžete složit. Škoda jen, že mobil má jen jeden typ upozornění na příchozí SMS.

Telefonní seznam se stejně jako u všech starších Alcatelů spouští speciálním tlačítkem (při jeho delším podržení se dostanete do menu textových zpráv). Co mi na seznamu vadí, je zobrazení pouze prvních dvanácti písmen; stejně tak můžete zadat pouze 12písmenná jména.

Píšeme dopisy

Velmi dobře jsou zpracované textové zprávy. Textovky jsou rozdělené na přečtené a nepřečtené, v každém tomto „podseznamu“ jsou pak uloženy odeslané a přijaté zprávy. Telefonní číslo uživatele, který vám textovku poslal, lze v pohodě uložit do seznamu, jen si jej pak musíte zpětně pojmenovat. Při ukládání se totiž neptá na jméno.

Psaní zpráv je poměrně pohodlné, jediné, co brání rychlému psaní, jsou trochu tužší klávesy (po několika dnes však trochu „změkly“). Na druhou stranu jsou dostatečně daleko od sebe, abyste nedělali překlepy. Velká a malá písmena se přepínají křížkem, tedy stejně jako u Nokií, mezera je na jedničce. Bohužel, rozložení znaků na klávese „1“ a „0“ je úplně odlišné od jiných značek, takže si budete muset zvykat (např. čárka je na „1“, ale tečka už na „0“). Při psaní se bohužel nezobrazuje počet znaků, které zbývají do konce zprávy.

Velmi dobré prediktivní (rychlé) psaní pomocí technologie Zi. Ta na rozdíl od T9 dokonce doplňuje konec slova ještě předtím, než ho napíšete (pokud je samozřejmě ve slovníku). Pokud je to slovo, které opravdu chcete napsat, potvrdíte jej pohybem joysticku směrem dolů. Slova do slovníku můžete doplňovat jak během psaní (pokud slovník slovo nezná, rovnou jej můžete přidat), nebo kdykoliv přímo v menu Nastavení. Zatím bohužel není česká Zi stejně jako není česká T9 (tu má zatím jen Benefon Q, který si koupí jen pár nadšenců), takže využitelnost rychlé psaní v češtině je v obou případech zatím nulová.

Jak jednoduše na WAP

Nakonec jsem si nechal WAP; k němu bohužel moc slov v manuálu není, proto není divu, že mnoho uživatelů tápe. Při wapování zobrazíte až pět řádků, pokud jde o holý text, bez odkazů. Jakmile se objeví odkaz, zobrazíte jen čtyři řádky. Velmi zvláštní je však ovládání WAPu – do nabídky aktuální stránky vstupujete dlouhým stiskem joysticku, do menu prohlížeče dlouhým stiskem křížku. Bohužel se do něj dostanete jen tehdy, jste-li připojeni. Pokud chcete provádět nastavení musíte se tedy nejprve připojit k WAPu, popř. se odpojíte do režimu offline.

Co tedy najdete v těchto dvou nabídkách? V menu stránky můžete nastavit aktuální stránku jako domovskou popř. ji přidat k oblíbeným položkám. Položka Stav spojení vám ukáže délku spojení, tedy jak dlouho wapujete, položka Ukončit vás odpojí, tedy stránku můžete dále číst offline a položka Ukončit Internet položí hovor, a tedy ukončí brouzdání. Tutéž funkci má delší podržení klávesy „C“.

V menu prohlížeče je nejdůležitější položka Parametry, která nastaví připojení k WAPu u vašeho operátora. Bohužel mobil neumí profily, nelze tedy vytvořit pro každého operátora jedno nastavení a mezi nimi pak přepínat. V Pokročilém menu si pak můžete zobrazit adresu aktuální stránky, popř. zadat stránku, která se má zobrazit. Dokonce je tu položka, která nastavuje automatické odpojení po 2, 5 nebo 10 minutách. Pokud se zapomenete při čtení stránek, budete po daném intervalu odpojeni a přejdete do režimu offline.

„Špicovej“ mobil

Je zřejmé, že se nový AOT 30x povedl – pokud nechcete utrácet příliš noho peněz a přitom nechcete žádný obyčejný mobil, je tento mobil (resp. tyto mobily) ideální. Máte-li jakékoliv další zkušenosti s tímto mobilem, klidně využijte našeho diskusního fóra. Ostatní čtenáři to jistě jen ocení.

Přehled parametrů najdete v recenzi.

Diskuze (73) Další článek: Kolik vyzařuje váš mobilní telefon?

Témata článku: Alcatel, Nokia 3310, Siemens C35i, Siemens S35i, Nov, Legenda, Druhý hovor, One Touch