Alcatel One Touch 501: mobil z vyšší dívčí (test)

První mobilní telefon vyšší třídy se značkou Alcatel byl v pátek představen na tiskové konferenci v Petrohradě. Alcatel One Touch 501 je jeden z nejlepších mobilů, který jsme kdy drželi v ruce.
První mobilní telefon vyšší třídy se značkou Alcatel byl v pátek představen na tiskové konferenci v Petrohradě. Alcatel One Touch 501 je jeden z nejlepších mobilů, který jsme kdy drželi v ruce.

Konečně mobil pro fajnšmekry

Po cenové politice zaměřené na nejširší uživatelskou obec se společnost Alcatel rozhodla nabídnout svým příznivcům víc. Uživatelé si totiž často stěžovali, že všechny mobily Alcatel jsou téměř stejné, a to jak vzhledem a cenou, tak funkcemi. První překvapení přišlo v podobě řady OT 30x, druhé pak v podobě mobilu One Touch 501. Pokud by neměl na sobě napsáno jméno značky, nikdy byste nepoznali, že patří do rodiny mobilů Alcatel.

Telefon je velmi malý, lehký a ten, co jsme testovali, byl sympaticky stříbrný (mobil je dostupný ve více barvách, jak je patrné z obrázků). To vše jsou vlastnosti, díky nimž si bezesporu najde mezi uživateli řadu oblíbenců. Pokud jste začali přepočítávat peníze na účtu bance, měli byste vědět, že jde o manažerský telefon střední třídy, čemuž bude také logicky přizpůsobena cena.

Vyberte si z několika baterií

Zajímavá je také prodejní strategie Alcatelu. Telefon nemá, jak je u této třídy běžné, infračervený port. V dodávce totiž bude přiložen datový kabel, který se používá podstatně pohodlněji než infraport. Při koupi si také budete moci vybrat typ baterie – dražší a lehčí Li-Pol, s kterou mobil vydrží až 220 hodin, a levnější a těžší Ni-MH, s níž se pohotovostní doba o něco sníží. Časem dokonce bude k dispozici baterie podporující technologii Bluetooth, která by mohla infraporty úplně vytlačit.

Holografický displej

Jednou z inovací, kterou je mobil vybaven, je největší displej, jaký kdy společnost Alcatel ve svých mobilech měla. Není velký proporcemi, ale rozlišením – je totiž neuvěřitelně detailní, dokonce více než velmi dobrý displej u mobilu Siemens S35i. Navíc je podobně jako u některých mobilů Motorola holografický. Pokud se na něj tedy zadíváte pod určitým úhlem, bude mít podstatně vyšší kontrast. V menu telefonu si také můžete nastavit, zda mají být v pohotovostním stavu zobrazeny digitální nebo ručičkové hodiny, formát zobrazeného datumu, zvolit intenzitu podsvícení displeje, stejně jako jeho kontrast.

Prostě „one touch“

Klávesnice mobilu je velmi malá a velikost tlačítek je přesně na hranici bezproblémového ovládání. Při dalším zmenšení tlačítek byste už mohli mít problém trefit jen jedno a mačkali byste dvě zaráz.

celkový pohled 1   celkový pohled 2   celkový pohled 3

Přístroj je přesně koncipován pro název One Touch, tedy „jedním dotekem“. Celé menu telefonu můžete totiž ovládat unikátním joystickem, který je další novinkou telefonu. Podobný má také třístovka, ten je však jen dvousměrový; pětistovka je vybavena čtyřpolohovým joystickem, lze s ním tedy hýbat do všech čtyř „světových stran“. Navíc potvrzování voleb provádíte stisknutím, touto akcí také vstupujete do menu. Nalevo od páčky joysticku je další tlačítko, které slouží k mazání textu a návratům do předchozích nabídek v menu. Poslední dvě tlačítka (s malými sluchátky) pod displejem jsou určena pro příjem a ukončení hovorů.

srovnání s mobily   srovnání s platební kartou

Mobil obsahuje ještě dvě zajímavá tlačítka. Stříbrné nahoře vpravo nad displejem je programovatelné – můžete si navolit okamžitý přístup do dvou položek menu v závislosti na délce jeho stisku (standardně je nastaven u OT 501 při krátkém stisknutí na WAP a při delším pro zapínání a vypínání vibrací). Tlačítko na levém boku má v podstatě také dvě funkce. Jeho krátkým stisknutím můžete hlasově vytáčet, delším stiskem ukládáte do telefonu hlasovou poznámku trvající tak dlouho, dokud držíte toto tlačítko – maximálně však 60 sekund.

joystick   baterie li-pol

Opravdu grafické menu

Podívejme se velmi zběžně na menu telefonu, do kterého se dostanete stiskem joysticku. Pokud se vám líbí obrázkové ikony, opět můžete Alcatelem uhodit hřebík na hlavičku (samozřejmě pouze obrazně). Jeho menu je totiž rozděleno do skupin pomocí ikonových obrázků. Můžete si zvolit, zda chcete mít aktivován režim „začátečník“ nebo „expert“. V začátečnickém módu jsou ikony zobrazovány ve sloupci a s popisem právě aktivní ikony a animací, v módu pro experty jsou zobrazeny vedle sebe po dvojicích. Na displej se současně vejdou maximálně čtyři ikony. Dále v menu jsou však už jen textové názvy položek – díky tomu je menu přehledné a srozumitelné.

hlavní displej   menu   SMS

Všechno, jak má být

A jaké má mobil funkce? O hlasové poznámce a možnostech nastavení displeje již víte. Zaujala mě nabídka vyzvánění – obsahuje přes třicet vcelku zajímavých melodií a také řadu možností při výběru zvonění – inteligentní, pípnutí, diskrétní, pouze vibrační, pípnutí s vibrátorem a kombinaci vibračního vyzvánění a melodie. Můžete si také nastavit zvukovou signalizaci při několika předdefinovaných událostech – například zaplnění paměti nebo příchodu krátké textové zprávy. Telefon má také vyzváněcí profily.

V telefonním seznamu nechybí skupiny volajících, které v této šíři měly dosud jen telefony Nokia (Siemens má stále jen dvě a to je dost málo). Tři skupiny jsou předdefinované, můžete si samozřejmě přidat i svoje vlastní. Telefon si také pamatuje nejen příchozí, ale i odchozí textové zprávy, které automaticky ukládá do své paměti. Nechybí ani organizér pro 1200 položek a WAP. Prostě manažerský mobil jak má být.

Opravdu žádné minus

Telefon jsem používal dva týdny a jsem velmi spokojen, prakticky jsem nenašel žádné minus. OT 501 je malý, lehký, dobře se ovládá a má všechny potřebné funkce. Další novinky Alcatelu budu očekávat s napětím. Alcatel totiž naznačuje, že se umí zaměřit nejen na levné a dostupné mobily, ale začíná směřovat vzhůru. Co nás asi čeká příště?

Ve zkratce

  • Rozměry: 103 x 42 x 22 mm
  • Hmotnost: 103 g s baterií Ni-MH, 88 g s baterií Li-Pol
  • Síť: GSM 900/1800
  • Baterie: Li-Pol, případně Ni-MH
  • Udávaná pohotovostní doba: až 220 hodin s baterií Li-Pol
  • Udávaná doba hovoru: až 270 minut s baterií Li-Pol
  • Doba nabíjení: zhruba 2 hodiny
  • Kapacita paměti: 500 míst v paměti telefonu, vícezáznamové položky, paměť na SMS
  • Displej: až 8 řádku, holografický
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje: budík, časové funkce, datové služby (14,4 kb/s), WAP, diktafon, hardwarový modem, EFR, kalkulačka, organizér pro 1200 schůzek, kalendář, integrované hands-free, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění, hlasové vytáčení 10 čísel, vnitřní paměť pro SMS
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje: minutové pípání, stopky, IrDA, hry, vyzváněcí profily, skupiny volajících
Diskuze (83) Další článek: Jak si poslat logo na mobil Nokia

Témata článku: Alcatel, , , Alcatel One Touch 501, Siemens S35i, MOBI, Div, Mobil, Test, One Touch