Alcatel One Touch 512: inženýrské pohlazení (test)

Alcatel OT 512 je mladším sourozencem známého modelu 511. I přesto, že jsme už dopředu věděli, s jakými novinkami pětsetdvanáctka přijde, teprve nyní můžeme podrobit telefon důkladnému testování.
Kapitoly článku
  • Úvod
  • Zvonění a vyzvánění, WAP, Hry, plusy a mínusy

Zvonění a vyzvánění

Již model OT 511 se mohl pochlubit polyfonním vyzváněním. Alcatel OT 512 není samozřejmě výjimkou. Vyzváněcích melodií je v telefonu celkem třicet plus dvě pozice pro melodie vlastní. Ty si můžete složit, nebudou sice polyfonní, můžete si však vybrat jeden z pěti nástrojů, kterým bude melodie přehrána – parádička. Polyfonní melodie si můžete stáhnout z internetu třeba z AlcatelClanu. Ohlášení textové zprávy už není omezeno jednoduchým pípnutím. Vyzvánění pro zprávu si vybíráte ze stejné nabídky jako zvonění hovoru. Úplně rozdílné melodie lze nastavit i při zapnutí či vypnutí telefonu, budíku, oznámení schůzky či upozornění na výročí. Se zvuky se inženýři skutečně vyhráli.

Polyfonní melodie mají jednu – pro většinu uživatelů však bezvýznamnou – nevýhodu, a to hlasitost s jakou přístroj zvoní. Pracujete-li v hlučném prostředí, nebo nosíte-li telefon hluboko v batohu, doporučuji se vzdát hezkého zvonění a vrátit se ke starému pípáku – je zkrátka hlasitější.

Alcatel má pět režimů zvonění:

  • Jen melodie
  • Jen vibrace
  • Nejprve telefon dvakrát zavibruje, pak začne zvonit
  • Nejprve telefon dvakrát zavibruje, pak pět sekund diskrétně pípá a teprve pak začne zvonit.
  • Tichý režim

Alcatel OT 512 také nabízí funkci, která (s trochou nadsázky) proslavila mobily Sony J5/J6. Jako zvonění můžete využít i záznam diktafonu. Zvoněním vám může být štěkot psa, kousek písně z rádia čí záznam z živého koncertu. Fajn, mnoho uživatelů bude s hudebními schopnostmi Alcatelu OT 512 navýsost spokojeno.

Poznámky, alarmy a výročí

Alcatel OT 512 bohužel nemá přehledný kalendář a nemyslím si, že by byl pro cílovou skupinu – teenagery – zbytečný. Alcatel nabízí budík, připomenutí schůzky a připomenutí narozenin. Budík funguje i s vypnutým telefonem, tuto volbu však lze deaktivovat. Položky schůzka a narozeniny jsou pouze textové poznámky připojené k určitému datu. Nelze ani nastavit zvonění s nějakým časovým předstihem. Chcete-li tedy být upozorněni předem, musíte nastavit dřívější čas. Naopak zajímavostí je možnost automatického zaslání textové zprávy v daný den a hodinu. Ruku na srdce – kdo z nás už nezapomněl nějaké výročí? S Alcatelem nastavíte datum, čas, napíšete gratulační zprávu a ta se sama v daný den odešle. Zprávu lze připojit i ke schůzce, textovou můžete upozornit protistranu, že se máte setkat. Tato možnost má něco do sebe.

Hry

Alcatel presentuje model OT 512 jako telefon pro zábavu. Tomu napovídají i tři hry – Killer Expo (střílečka ala Space Impact), Run Run Run – klasická plošinovka, a konečně Eyes & Stars – tedy piškvorky. U her je možno nastavit tři různé obtížnosti a nutno podotknout, že jsou rozdíly v obtížnosti velmi patrné.

 

Výsledky her můžete odeslat textovou zprávou buď kamarádovi na mobil (mně se to z neznámého důvodu nepovedlo), nebo prostřednictvím WAPu a soupeřit tak s dalšími uživateli.

WAP

Novinkou oproti předchozímu modelu 511 je nová verze WAPového prohlížeče. Ten je nyní ve verzi 1.2.1, která zaručuje bezpečnější přenos dat při bankovních transakcích (využijeme to?). Alcatel OT 512 bohužel nedostal do vínku datové přenosy GPRS, a tak budeme opět platit za čekání – i WAPu je již přenosová rychlost 9,6 kb/s těsná. Zákazníci Eurotelu mohou zařadit rychlost 14,4 kb/s. Absence GPRS je vůbec velkým deficitem. Myslím, že WAP má mladým lidem – pro které je mobil určen – co nabídnout. Od chatu, přes seznamky až po zajímavosti a zpravodajské servery. Alcatel nabízí slušných deset pozic pro různé typy připojení, avšak jen deset pozic pro oblíbené záložky, což je dle mého názoru celkem málo. Ubral bych profilů (stačila by polovina) a přidal záložek. Jsem však malým pánem…

Baterie a výdrž

Alcatel má ve svých útrobách Li-Ion baterii o kapacitě 600 mAh, výrobcem udávaná pohotovostní doba je 280 hodin a šest hodin hovoru. Telefon zatím nemám dlouho, abych mohl tyto hodnoty potvrdit či vyvrátit. Zdá se však, že telefon vydrží zhruba stejně jako starší Alcatel OT 511, tedy s mírným voláním a bez vypínání na noc musíte nabíječku vyhledat asi každých pět až šest dnů. To je výsledek – na tak malý telefon – úctyhodný. Ukazatel na displeji má tři stupně, chcete-li vědět přesnou kapacitu v procentech, zavítejte do servisního menu (000000* - na rozdíl od jiných značek telefonů nemůžete v servisním menu Alcatelu nic pokazit) a vyberte položku Charge ctrl. Na Alcatelu OT 512 má tato záložka tři okna a procentuální stav baterie je číslo na druhé obrazovce ve třetím řádku vlevo. Nutno podotknout, že je nyní procentuelní odhad mnohem citlivější, než třeba býval na starých Alcatelech OT 30x, kde ukazatel skákal nerovnoměrně po desítkách procent. Nabíjení trvá vcelku dlouho – kolem tří hodin.

Tip: Chcete-li se dozvědět podrobnosti o servisním menu Alcetelů, zavítejte buď sem, anebo sem.

Co se nikam nevešlo

  • Pochválit musím silné vibrace, které se u Alcatelu stávají tradicí. Výborně, jen tak dál.
  • Stav displeje lze v noci zkontrolovat i bez nutnosti odemknutí klávesnice. Stačí déle podržet hvězdičku. Pozor! Bude-li telefon odemknutý, delší stisk vás připojí na WAP.
  • Klávesnici zamknete podržením křížku. Tlačítka uvolníte opět podržením křížku a zmáčknutím OK, nebo – pro pamětníky Alcatelů – starým známým 159.
  • SIM karta se vsouvá do šuplíčku pod baterií a i když se to na první pohled nezdá, při vysouvání nepotřebujete nehty.
  • Alcatel se opět nevzdal své nemilé vlastnosti – po vytažení baterie musíte zadávat přesný čas.
  • Alcatel OT 512 má diktafon na – dle výrobce – čtyři minuty (čistý telefon pojme dokonce minut pět). Tato hodnota platí v případě, že nemáte v telefonu žádné hlasové vytáčení ani stažené obrázky či melodie – paměť je totiž sdílená.
  • Pokud využíváte zprávy sítě CB (u Eurotelu), musíte překousnout okno s nápisem lokace zakrývající téměř celý displej. Škoda – název se mohl uklidit někam stranou aby byl vidět obrázek J.
  • Pod skořepinou zakrývající baterii opět nalezneme „alcatelovsky“ typický červený čtvereček (u Alcatelu OT30x to byl proužek pod baterií). Jde o indikátor vlhkosti a je velmi snadné jej rozmazat prstem. Stane-li se tak, servis Alcatelu vám neuzná reklamaci z důvodu vlhkosti v telefonu.
  • Tlačítkem pět lze v pohotovostním stavu rychle vypnout všechny zvuky a zapnout vibrace. Jednoduché, rychlé a hlavně praktické.
  • Starší Alcately měly jednu nepěknou vlastnost. Jestliže jste psali textovku a někdo zavolal, o textovku jste přišli. To samé platilo v případě, jestliže jste nechali telefon minutu „ležet“. Telefon se vrátil na úvodní displej a textovka byla fuč. Nyní platí to samé ale s rozdílem, že se textovka v obou případech uloží do Přečtených zpráv – záložky k odeslání.

Klady a zápory:

+ malý, lehký, stylový
+ solidní výdrž baterie
+ paměť telefonu

- nehezky a nerovnoměrně podsvícená klávesnice
- chybí GPRS

Konkurence: na život a na smrt

Alcatel by se měl na pultech objevit každým dnem, údajně však nepůjde do nabídky operátorů. Že by chtěl Alcatel zachovat modelu 512 jistou originalitu a výjimečnost? Předběžná cena je stanovena hluboko pod hranicí desíti tisíc korun - slíbená cena by neměla přesáhnout 5 300 korun včetně daně! Trendem poslední doby jsou však stylové telefony a s Alcatelem OT 512 své okolí jistě zaujmete.

Jestliže vás zajímá něco, na co jsem v recenzi zapomněl, ptejte se v našem diskusním fóru, dokud mám Alcatel OT 512 v ruce.

V kostce:

  • Mobilní telefon Alcatel OT 512
  • Rozměry: 97 × 42 × 20 milimetrů
  • Hmotnost: 75 gramů,
  • Baterie: Li-Ion 600mAh
  • Výdrž baterie: 280/6 (pohotovost/komunikace)
  • Paměť telefonu: 255 položek telefonního seznamu, sdílená paměť pro obrázky, melodie a hlasové vytáčení – 159kB.
  • Zvonění: 30 + 2 vlastní
  • Prediktivní vkládání textu: Zi s českým slovníkem
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj obsahuje nebo podporuje: budík, časové funkce, hlasové vytáčení (50 jmen), diktafon (4 min), hlasité hands-free, vícepoložkový seznam, odlišení volajících různým zvoněním – dle skupin, kalkulačka, konvertor měn, Sim Toolkit, dlouhé textové zprávy, EMS, upravitelné menu, úkolovník, upomínky, WAP
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj neobsahuje nebo nepodporuje: Bluetooth, hlasové ovládání, synchronizace s PC, HSCSD, GPRS, IrDA, výměnné kryty, emailový klient

  • Úvod
  • Zvonění a vyzvánění, WAP, Hry, plusy a mínusy

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 512, Půl třetí, MEP, Desítka procent, One Touch, Test, Procentuální stav, Vadný kus, Inženýr