Alcatel One Touch 535: delší zkušenosti

Už několik týdnů používám mobilní telefon Alcatel OT 535. Jedná se o mobil střední třídy s barevným displejem a MMS, který lze pořídit v cenové relaci do 5 000 Kč. Chci se s vámi podělit o vlastní poznatky z používání.

Kolébka CeBIT

Než se pustíme do praktických zkušeností s mobilem, na začátek bychom si měli říct pár slov o historii tohoto telefonu. Nepravidelní čtenáři to jistě ocení. Na vrcholu nabídky Alcatelu nyní stojí dva modely - OT 535 a OT 735 - oba byly uvedeny na loňském CeBITu. Telefony jsou takřka na chlup stejné, model 735 má navrch pouze vestavěný fotoaparát a větší paměť - to kvůli archivaci pořízených fotografií.

Zatímco 535 se prodává ve třech veselých barvách, 735 se nabízí pouze ve stříbrné s chromovaným okrajem předního krytu. Tento vzhled má dle Alcatelu odlišit jeho uživatele od uživatelů modelu 535 a více vyjádřit jeho exkluzivitu. Vraťme se ale zpátky k 535. Ještě než půjdeme dál, doporučuji vám podívat se taky na jeho dřívější recenzi.


Článek je velmi dlouhý, proto jsme ho rozdělili do kapitol. Nerozdělenou verzi si můžete přečíst v textové verzi MobilMania.cz.

V redakci už nějakou dobu používáme červenou variantu 535. Ačkoli přístroj netrpí žádnými designérskými výstřelky, červená ho trošku odlišuje od všednosti běžné produkce. Každého, kdo telefon prvně spatří, zaujme hlavně rozměrný displej. Některým známým se zdál být až příliš velký, mně osobně se to ale líbí.

  
Alcatel One Touch 535 ze všech stran

Konstrukce

Telefon má specifický klínovitý tvar, který ho dělá zajímavějším. Manipulace ani běžné nošení mu nedělá žádné problémy, jeho rozměry i váha jsou akorát. Nikde nic nepřebývá ani nechybí. Když ho mám ale například v kapse u kalhot a rozhodnu se jej vyndat, při jeho uchopení často zabzučí, jako by v něm byla nějaká pružinka. Tento neduh nejsilněji pocítíte, když si telefon "přehodíte" z jedné ruky do druhé, při dopadu na dlaň ucítíte jemné vibrace. Zvlášní.

Telefon nemá výměnné kryty! Alcatel je tvrdý jako švédský křemen, konstrukce si zaslouží jedničku, mobil ze sebe nevydá ani hlásku (kromě případu výše), a to ani po několikaměsíčním používání. Zásluhu na tom má hlavně kostra telefonu, která je vyrobena, tuším, z hliníkových slitin. Lehké vrznutí uslyšíte pouze v případě, že vynaložíte hrubší sílu na zadní kryt. To je ale v běžném provozu nemyslitelné, proč bychom to dělali?

  
Srovnání s platební kartou --- Úzký profil mobilu --- Klávesnice má dobré podsvícení

Co se týče škrábanců, pár se jich už za půl roku objevilo, hlavně pak na zadní umělohmotné straně. Ta je totiž stříbrná, což je barva pro škrábance jako stvořená. Kdo vlastní notebook Acer se stříbrným krytem, dá mi jistě za pravdu.

Po odejmutí zadního krytu spatříte baterii - ta je typu Li-Ion o kapacitě 800 mAh. Její vyloupnutí probíhá celkem netradičně, je potřeba zatlačit na boční strany a tím ji uvolnit. Neleží tam jenom tak, což je dobře, telefon tak působí jako jeden odlitek. Pod akumulátorem už na vás číhá pouze SIM karta. Znám spoustu lidí, kteří neustále polemizují nad vhodnou délkou nehtů pro bezproblémové vyjmutí SIMky. Na kartu přitom stačí bříškem prstu přitlačit, posunout do strany a je to - jak jednoduché.

  
Joystick patří k těm nejlepším --- Odděláváme zadní kryt a baterku

Mobil bohužel nepostavíte na bok, jeho prolisy vám to nedovolí. Na přední nebo zadní straně "leží" vcelku stabilně. Můžete s ním dělat různé blbiny - třeba ho roztočit dokola a podobně. Sám to dělám, když přijde nuda.

Barevný displej

Na barevný displej z Francie jsme čekali dlouho. Ten v Alcatelu 535 má čtyři tisíce barev, ovšem pozor - není barva jako barva. Kvalitou stojí velmi vysoko a obrázky na něm subjektivně vypadají lépe než například u Nokií. Věrnost podání barev je velmi dobrá, vcelku jemný je i rastr. Jedinou skvrnou na jinak čistém štítu je rychlost překreslování, při svižném pohybu v menu se jednotlivé obrazovky slívají dohromady.

 
Sněhulák na pozadí --- Základní nabídka menu

Ve chvílích nečinnosti se aktivuje spořič. Ten je vytvořen z proužku, který poskakuje nahoru a dolů, čehož si všimnete i při periferním vidění. Mě osobně to dost ruší.  Kromě aktuálního času vidíte také stav baterie a sílu signálu. Co ovšem schází, je jasné upozornění na zmeškaný hovor nebo přijatou textovku. Tuto informaci dostanete až po přechodu do pohotovostního stavu. Mimochodem, složka Události, kde jsou na jednom místě např. zmeškané hovory nebo nové SMS, je moc praktická věc, zvykl jsem si na ni velmi rychle.

 
V Událostech má všechno své místo

Čitelnost displeje je dobrá i za zvýšených světelných podmínek. Z displeje Alcatelu lze odečítat i tam, kde už displeje jiných (např. Sony Ericssonů) ukazují pouze záblesky slunce. Na úvodní obrazovce můžete mít vedle obrázku dva časy, jeden český, druhý třeba americký. To mi rovněž přišlo vhod. Nechybí podpora všech časových pásem.


Článek ještě nekončí, v druhé kapitole si povíme něco o klávesnici, telefonování a ovládání

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 535, Zkušenost, Kulaté tlačítko, Periferní vidění, Běžné nošení, Dobré podsvícení, One Touch, Vydařený telefon, DEL