Alcatel One Touch 810: telefonující pudřenka [recenze]

Alcatel uvedl na trh mobil s netradičním vzhledem, určený pro něžnější část telefonující populace. Model OT-810 vypadá jako pudřenka.

Mezi obyčejnými telefony bez operačního systému není poslední dobou takový výběr jako ve třídě smartphonů. O to více potěší, když přijde některý z výrobců s netradičním mobilem. Alcatel připravil na český předvánoční trh véčko v provedení pudřenky. Už samotné barvy modelu One Touch 810 napoví, že tento model je určen pro ženy, a to ty, které velmi rády píší SMS zprávy, případně e-maily. Po rozevření telefonu na sebe totiž největší pozornost upoutá mechanická QWERTZ klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konstrukce Alcatelu One Touch 810 je v dnešní době nudných placek rozhodně originální Více na: http://www.mobilmania.cz/default.aspx?article=1322102#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink

Klíčové vlastnosti:

  • originální provedení ve tvaru pudřenky
  • pevná véčková konstrukce
  • pohodlná QWERTY klávesnice s češtinou
  • obsahuje funkce, které majitelka dokáže využít
  • příznivá cena

Hlavní nedostatky:

  • vrchní chromovaná strana telefonu se příšerně umazává
  • v zavřeném stavu telefon neukazuje číslo volajícího
  • slabší fotoaparát

Alcatel One Touch 810
rozměry a hmotnost: 70 × 70 × 16,8 mm, 94 g
displej: 2,4", nedotykový TFT LCD, 320 × 240, 167 PPI
sítě: GSM
konektivita: microUSB Type-B, Bluetooth null
paměť: 50 MB, microSDHC (32 GB), baterie: 850 mAh
procesor: neuvádí se
operační systém: nestandardní
fotoaparát: 2MPx
11 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Nepudrovat, telefonovat!

Ať už jste muž nebo žena, vzhled bude nejspíše to první, co vás na Alcatelu One Touch 810 zaujme. Drobný čtvercový tvar, silně připomínající pudřenku nebo zrcátko, je vskutku originální a zaměření na cílovou skupinu je od pohledu jasné. Převážné většině z lidí, jimž jsem telefon ukazovala, a to včetně mužů, přišel telefon roztomilý, navíc je velmi lehoučký – váží necelých 100g. Otevírá se jako standardní véčko, samotné otevření telefonu je jednoduché a i díky poměrně robustní konstrukci se nikde nezasekává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení obsahuje telefon, baterii, nabíječku, usb kabel, sluchátka a hezké koženkové pouzdro (nebo spíše taštičku) na telefon

Výrobce nabízí přístroj ve dvou barvách – syté růžové a lehké chromové, vnitřek je u obou telefonů bílý. Naše chromová testovací varianta mi osobně přišla líbivější než ta druhá „vykřičená“ růžová, která se bude asi více líbit teenagerkám. Má ovšem jednu pro mne dost podstatnou neřest – jsou na ní neustále vidět otisky prstů, takže, pokud nechcete z venku „ušmudlaný“ telefon, budete horní víčko neustále čistit a čistit a čistit… Pozitivní na horní části jsou naopak světélkující diody, které prostřednictvím různých symbolů a obrazců informují o zmeškaných hovorech nebo SMS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Po otevření telefonu na vás vykoukne plnohodnotná QWERTZ klávesnice a nedotykový displej orientovaný naležato o velikosti úhlopříčky 2,4 palce. Pochválit mohu vlastní obraz displeje, který je při jakémkoli osvětlení dostatečně ostrý a zřetelný, i klávesnici, jež je sice vzhledem k rozměrům přístroje trochu drobnější, ale píše se na ní i tak dobře. Těsně nad klávesnicí jsou umístěna tlačítka pro příjem a ukončení hovoru, čtyřsměrový kurzor a funkční klávesy, jejichž funkce se mění dle popisu v levém a pravém spodním rohu displeje. Celá klávesnice má bílé podsvícení, což v kombinaci s bílými klávesami způsobuje na denním světle horší čitelnost znaků, ovšem naštěstí lze podsvícení klávesnice v menu deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Povrch klávesnice je sice skoro rovný, ale přesto se tlačítka nahmatávají docela jistě

Otevřením (ne)přijmout

Při vlastním telefonování jsem byla velmi spokojená s kvalitou přenosu zvuku, který byl ve valné většině případů jasný a bez šumů. Trochu mi ale vadilo, že se při příchozím hovoru se na vnějším displeji nezobrazuje jméno volajícího. Standardně je v nastavení ale příjem hovoru otevřením telefonu vypnutý, takže po otevření hovoru máte možnost hovor vypnout či zamítnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon si můžete nastavit tak, že hovor přijmete až po rozklopení zeleným tlačítkem

Zvuk můžete přepnout na hlasitý odposlech nebo naopak rychle ztlumit stiskem bočních tlačítek pro ovládání hlasitosti. Pokud omylem zapomenete například před jednáním aktivovat tichý profil, tak můžete vyzvánějící telefon rychle ztlumit stiskem bočních tlačítek, které normálně slouží pro regulaci hlasitosti.

Jednoduché prostředí

Alcatel One Touch 810 běží na svém vlastním systému a během testování jsem nezpozorovala žádné komplikace. Na horní části obrazovky je klasicky zobrazeno datum a čas, na spodní části displeje je pak umístěno pět malých ikonek, které slouží k rychlému přístupu k fotkám, kontaktům, zprávám nebo jiným položkám z menu, záleží jen na tom, které si nastavíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chromově stříbrná varianta je elegatnější, druhá růžová varianta se bude líbit hlavně mladším děvčatům

Stiskem levé funkční klávesy nebo stiskem potvrzovacího středu se dostanete do menu, tvořeného celkem 33 ikonami s textovými popisky. Pořadí ikonek si můžete libovolně přizpůsobit. Pod ikonkou Adresář naleznete své kontakty. Pokud k nim budete chtít přidávat i další údaje, než jen jméno a telefonní číslo, radši si naimportujte kontakty ze SIM karty do telefonu. K tomu slouží přímo položka v nabídce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Elegantní koženkové pouzdro zčásti ochrání mobil před šmouhami

Z telefonu lze samozřejmě odesílat klasické SMS nebo MMS zprávy. Ke zprávám a e-mailu se mimo menu můžete dostat i z pohotovostní obrazovky, ovšem na používání e-mailu si musíte nejprve e-mailový účet nastavit. Záleží, jakou schránku používáte, u některých stačí znát jen přístupové jméno a heslo, jiné mohou požadovat další údaje, jako třeba adresu poštovního komunikačního serveru.

Facebook a dobré psaní

Z organizačních funkcí telefon obsahuje kalendář, úkoly i poznámky, všechno samozřejmě v dosti zjednodušeném provedení, přizpůsobeném menší ploše displeje, což osobně nevidím jako vadu. Pro ty, co požadují sofistikovaný organizér, to však asi nebude to pravé a měli by se poohlédnout po nějakém smartphonu.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon vypadá v mužské ruce opravdu drobně, pro ženu je tak akorát

Ve výbavě telefonu najdete i javové aplikace pro přístup na Facebook a Twitter. Při prvním použití je nutné se přihlásit, ale aplikace si pak přístupové údaje již pamatují. Samotné aplikace jsou přehledné a dobře se používají. Psaní statusů je na klávesnici rychlé i pohodlné, použít můžete po podržení příslušného písmenka i jeho podobu s diakritikou. Alcatel si navíc připravil sadu smajlíků, kterým věnoval samostatné tlačítko.

Multimédia, fotografování

Uvnitř telefonu je uložen drobný akumulátor s kapacitou 850 mAh, který patří ve srovnání se současnými supervýkonnými smartphony spíše k těm méně kapacitním. One Touch 810 ale víc ani nepotřebuje, když netrávíte svůj den hodinovými telefonáty s kamarádkami a radši s nimi zajdete na kávu, tak telefon vydrží bez nabíjení klidně několik dní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SIM karta i paměťová microSD karta se vkládá pod baterii

Telefon umožňuje přehrávání MP3, videí a písničky můžete poslouchat i z FM rádia – to ovšem pouze s připojenými sluchátky. V balení jeden pár černých sluchátek najdete, ale nesedí moc dobře v uších a ani barevně neladí s telefonem. Zvuk při přehrávání hudby je ale dobrý. To přiložené bílé pouzdro už vypadá mnohem elegantněji, i když samozřejmě nejde o pravou kůži, tak poslouží dobře jako praktický doplněk k telefonu.

Mobil obsahuje i slot na microSD kartu, což je dobře, protože do malé vnitřní paměti telefonu byste mnoho písniček neuložili. Samotný slot je umístěný docela nešťastně, musíte nejdříve sundat kryt a vyndat baterii. Pokud ale kartu nepotřebujete i do jiného zařízení (třeba fotoaparátu) a zůstává trvale na svém místě, není to až takový problém.

Nesplyne s davem

Horší už je to s kvalitou fotografování. Telefon je vybavený fotoaparátem s rozlišením 2 Mpx, chybí mu blesk a jiné pokročilejší funkce. Kvalita fotek je proto spíše horší, navíc při fotografování musíte telefon po zmáčknutí „spouště“ ještě tak vteřinu, dvě nechat zaměřený na fotografovaný objekt, což způsobuje problémy hlavně při focení osob. Využití fotek vidím tak na momentky v případě, že zrovna nemáte k focení po ruce nic lepšího. Telefon umí nahrávat i video, které se následně uloží ve formátu 3GP.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Osobně se mi Alcatel One Touch 810 velmi líbí, jak designem, tak obsaženými funkcemi. Protože nepatřím k uživatelům s vysokými požadavky na telefon, tento mi při používání maximálně vyhovoval a splňoval v podstatě vše, co od telefonu potřebuji. Celkově můžu Alcatel One Touch 810 doporučit jako sympatický a hlavně netuctový telefon pro nenáročné uživatelky za přívětivou cenu.

Diskuze (4) Další článek: Propojovací poplatky znovu klesnou. Už od ledna

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 810, Vyzvánějící telefon, Fotografovaný objekt, Tast, Číslo volajícího, Jméno volajícího, E-mailový účet, Telefon, Tichý profil, Nedotykový displej, One Touch, Vnější displej, Rozevření, Bílé podsvícení, Organizér, Víčko, Čtvercový tvar