Alcatel One Touch 997D: celkově vyvážený dualSIM [recenze]

Čtyřkový Android, vyvážený výběr funkcí a podpora dvou SIM k tomu. Alcatel 997D přichází zatopit konkurentům ve střední třídě.

Alcatel zatím nemíří mezi top modely konkurenčních značek a zaměřuje se na nižší cenová patra trhu. V jeho nabídce se objevil model 997D, který cílí na běžné uživatele a snaží se zaujmout dnes poměrně žádanou podporou dvou SIM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alcatel One Touch 997D na oficiálních fotografiích

Klíčové vlastnosti:

  • podpora dvou SIM
  • 1 GB RAM
  • minimální úpravy systému
  • notifikační dioda

Hlavní nedostatky:

  • tlačítka řešená softwarově
  • průměrný fotoaparát

Alcatel One Touch 997D
rozměry a hmotnost: 130 × 68 × 11,0 mm, 143 g
displej: 4,3", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 217 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth null, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 1 800 mAh
procesor: Mediatek MT6577 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 8MPx, video, autofocus, blesk
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Ztratí se v davu

Na první pohled asi většina zařadí Alcatel z designového hlediska do běžného šedého průměru, opět je to placka s více či méně zaoblenými hranami, zakulacenými rohy a zakřivenou horní a dolní stranou. Při bližším pohledu si můžete všimnout, že řada linií se nedrží striktně jednoho přímého směru. Zadní kryt tak přechází až na spodní stranu, boční lem pak vepředu zasahuje až na displej. Vizuálně to není žádná perla, sluší se ale zmínit snahu o rozbití mnohdy až stereotypních přímek a pravých úhlů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Měli jsme možnost otestovat telefon v bílé i černé barvě. Více se nám líbila černá

Když už se návrháři trochu odvázali při tvarování jednotlivých dílů, mohli více zapracovat i na volbě materiálů. Černý, lesklý, plastový lem kolem celého telefonu se zrcadlově lesklými tlačítky už se nebezpečně blíží klišé. Situaci trochu zachraňuje matný zadní kryt s výřezem pro seskupení hlasitého reproduktoru, čočky fotoaparátu a přisvětlovací diody, jehož spodní polovina je vroubkovaná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílá varianta je tentokrát ta méně elegantní

Rozmístění jednotlivých ovládacích prvků nijak nevybočuje ze zaběhlých zvyklostí, na pravé straně najdete kolébku regulace hlasitosti, microUSB konektor si hoví uprostřed spodní strany a konektor sluchátek spolu s hlavním vypínačem sídlí na straně horní. Poslední zmíněné tlačítko mohlo být také na boku, kde by bylo lépe po ruce. U 4,3“ úhlopříčky ale nepředstavuje jeho stávající pozice až takový problém. Tlačítka mají zřetelný chod, jasné hmatové odlišení i zpětnou vazbu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon má tloušťku 11 mm

Po sejmutí zadního krytu získáte přístup k akumulátoru a po jeho vyjmutí můžete do připravených slotů vložit dvojici SIM karet běžné velikosti. Karty se zasouvají nad sebe (sekundární nad primární). Slot microSD karty je umístěn zboku, paměťovku tedy vyměníte bez nutnosti vyjmout baterii. Po zkompletování a promačkání Alcatel zarytě mlčí, po hardwarové stránce nelze mít v tomto směru připomínek. Snad jen hmotnost mohla být nižší, 143 gramů (a občas i méně) mívají konkurenti s většími úhlopříčkami, než má 997D.

Displej a tlačítka

Už ve vypnutém stavu se na čelní straně zřetelně rýsuje 4,3“ displej umístěný přesně uprostřed. Nad ním najdete centrálně umístěný reproduktor a v pravém horním rohu se pak krčí kamerka pro videohovory, vedle níž se šikovně schovávají senzory přiblížení a jasu. Marně byste kolem displeje hledali hardwarová nebo senzorová tlačítka, v černém pruhu pod zobrazovacím panelem najdete jen podlouhlou informační diodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stříbrné detaily jsou vyrobeny stejně jako zbytek těla z plastu

Jak tedy budete telefon ovládat? Podobně jako novějších telefonů Nexus nebo mnoha tabletů jsou tlačítka řešena ryze softwarově. Na zobrazovací ploše 480 × 800 pixelů tedy budete ochuzeni o úzký pruh vespod displeje, ve kterém systém vykreslí tlačítka Zpět, Domů a Poslední spuštěné aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvojslot pro ukládání SIM je prostorově šetrný, ke spodní kartě je ale ztížený přístup

Často používané tlačítko Menu se zobrazí buď na ploše v rámci layoutu dané aplikace (nejčastěji vpravo nahoře), nebo se zařadí na konec již zmíněné tlačítkové řady. V aplikacích, kde nejsou zrovna tlačítka zapotřebí (například při prohlížení galerie), sice černý pruh zůstane, tlačítka se ale změní na šedé tečky a neruší tak dění na displeji. Při kontaktu prstu s plochou displeje se znovu objeví na svých místech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé pozice softwarového tlačítka Menu, skrytí tlačítek v Galerii

Přestože výrobce zvolil jako zobrazovací jednotku „obyčejný“ TFT panel, svou práci zastane zcela v normě. Ano, při přímém srovnání s různými AMOLEDy nemá tak živé barvy a může působit trochu mdle, v rámci přímé konkurence však nijak nezaostává. Pozorovací úhly displeje jsou velmi slušné. Celkově se jedná o zdařilou volbu komponent, pochvalu zaslouží i mírné zapuštění displeje do těla telefonu, krycí sklo je tak chráněno mírně vyvýšeným lemem kolem displeje.

Hardwarové zpracování telefonu se povedlo, jedinou oblastí, kde by mohl Alcatel trošku ztrácet, je design. Ne každého osloví netradiční provedení zadního krytu, krása přístroje je ale hodně subjektivní záležitost.

Témata článku: Alcatel, , , , , Alcatel One Touch 997D, Velký prodej, Zamknutá obrazovka, Nejrůznější aplikace, Konkurenční značka, Přiměřený výkon, Zbývající prostor, Barcode Scanner, Zakulacený roh, Osmimegapixelový snímač, Občasný přepalům, Subjektivní záležitost, Úzký pruh, Ostré nasazení, One Touch, Hardwarové zpracování, Dostupné místo, Solitaire, Černý pruh, Převod měny,