Alcatel One Touch Idol: král dualsimů [recenze]

Alcatel se chce zbavit nálepky výrobce levných čínských telefonů a vytahuje z kapsy eso, dvousimkový smartphone One Touch Idol.
Kapitoly článku

Bonusové aplikace

Alcatel se nepouštěl do velkých orgií s předěláváním grafické nadstavby a podobně i většina aplikací známých z Androidu, je víceméně jen lehce poupravena. Jako Google kalendář v Nexusu vyhlíží i ten alcatelovský, telefon obsahuje i příjemně jednoduchou aplikaci pro psaní poznámek. Několik bonusových aplikací ale Alcatel přece jen přidal. Patří sem například Nákupní seznam, One Touch Manager Agent pro synchronizaci dat s počítačem, One Touch Radio pro příjem internetového rádia, One Touch Cloud Backup pro zálohu obsahu telefonu do cloudu, licence na mobilní antivirus od AVG, aplikace sociálních sítí Facebook a LinkedIn nebo ikony několika her od Gameloftu, které jsou však pouze v demoverzi. K většině vlastních One Touch aplikací Alcatelu sice existuje nějaká alternativa, ale pro ne tolik pokročilé uživatele je jistě příjemné mít vše předinstalováno na jednom místě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bonusové aplikace od Alcatelu mají společný název One Touch

Hudební přehrávač poskytne tradiční členění podle jména interpreta, názvu skladby a alba. Podporovaná je široká řada hudebních formátů, např. AAC, AAC+, AAC Enhanced, WB AMR, MP3, Midi, eAAC nebo WMV. Telefon zvládl přehrát i FLAC soubor. Kvalita reprodukce do sluchátek je slušná, pro běžný konzum muziky telefon bohatě postačuje. Maximální hlasitost audiočipu by ale mohla být vyšší. Své limity má videopřehrávač, jehož maximem je video 720p. Full HD videa přehrává jen neochotně, obvykle bez zvuku a trhaně. Také pro sledování vašich oblíbených seriálů s titulky budete muset sáhnout po alternativním prohlížeči z Google Play.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač, Alcatel nezanevřel ani na klasické FM rádio

Alcatel je jedním z výrobců, kteří uživatelům dávají možnost volit mezi dvěma prohlížeči internetu. V prostředí nechybí tradiční Chrome od Googlu, druhý browser Alcatelu dodala Mozilla, jde prakticky o převlečený mobilní Firefox. Samozřejmostí je brouzdání v panelech, přehled o otevřených kartách máte v okně s náhlady. Často navštěvované stránky můžete uložit do záložek. Vykreslování stránek je bezproblémové a svižné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížeč pro One Touch Idol dodala Mozilla

Hlavní fotoaparát Alcatelu One Touch Idol pořizuje snímky v maximálním rozlišení 8 Mpx a dokáže nahrávat video v kvalitě 720p. Zaostřuje automaticky a dostupných je několik nastavení – od klasických scén, přes režim sériového snímání až po manuální nastavení hodnoty ISO (pouze z možností 100 a 200) a expozice. Snímky nijak nevybočují z průměru telefonů střední třídy. Při rozkliknutí fotek na nativní velikost je patrné slévání detailů. Za dobrých světelných podmínek se nemusíte obávat šumu, celkem spolehlivě pracuje i vyvážení bílé barvy. Snímač se nevyhne občasným přepalům nebo naopak zbytečně zatmaveným scénám. Na to, že se Alcatel nemůže pochlubit žádnou věhlasnou značkou optiky jsou ale celkové výsledky více než slušné.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 

Aktuálně nejlepší Alcatel

Za celou dobu testování jsme nenarazili na nic, čím by nás Idol vyloženě zklamal. S chybějícím slotem na microSD jsme se smířili hned po přečtení specifikací, proces nešikovné manipulace při vkládání SIM karet absolvuje většina uživatelů jen jednou po vybalení telefonu z krabice. Potom už následují samá pozitiva. Telefon je elegantní a lehký, hardware je dobře sladěný se systémem a Alcatel přidává navrch výborně propracovaný systém dvou SIM karet pracujících v režimu DualSIM standby.

Klepněte pro větší obrázek

Ani foťák není žádný průšvih a konektivita přes Wi-Fi nebo HSDPA postačí většině uživatelů. Alcatel One Touch Idol by dokázal zaujmout i v provedení s jednou SIM, jako dualSIM se ale stává mnohem atraktivnějším a dá se o něm hovořit jako o jednom z nejlepších dualsimů, které oficiálně na našem trhu seženeme. Bez debat je to zatím nejlepší smartphone, jaký dosud Alcatel vyrobil. Jeho pořizovací cena činí v době vydání recenze 8 tisíc korun.

Témata článku: Alcatel, , , , , Alcatel One Touch Idol, Černá placka, Paměťová náročnost, Král, Chrome od Googlu, Dlouhé čekání, AAC + Enhanced, Chybějící slot, Skvělá hodnota, Propracovaný systém, Sériové snímání, Hudební formát, Notifikační roleta, Široká řada, Nativní velikost, Celý název, Šimek, Dotykový panel, One Touch, Štíhlý profil,