Alcatel Onetouch Idol X: top třída za „desítku“ [recenze]

Alcatel poprvé vstoupil do vod nejlépe vybavených smartphonů. Na první pokus mu to vůbec nevyšlo špatně, Onetouch Idol X se povedl.

Tři velikosti klávesnice

Zprávy SMS se standardně seskupují do konverzací, které následně tvoří seznam. Pro psaní zpráv je předpřipravena vlastní klávesnice Alcatelu SwiftKey, která nabízí psaní tahem podobnou známému Swypu, tentokrát se ale jmenuje Flow. Přestože jsme zatím neměli s tahovým psaním příliš dobré zkušenosti a psaní to moc nezrychlovalo, v případě Flow jsme byli mile překvapeni. Samozřejmě se občas objeví slovo, které telefon nezná, většinu slovíček ale umí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zprávy se již standardně řadí do konverzací
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Uživatel si může vybrat ze tří nastavení výšky klávesnice jak na výšku, tak na šířku

Rozložení české klávesnice nabízí několik variant jako QWERTZ, QWERTY či AZERTY. Také velikost klávesnice, jak při orientaci na výšku, tak na šířku nabízí tři typy. Na výběr je malá, normální a velká klávesnice. Malé klávesy jsou vhodné pro uživatele, kteří mají rádi přehled o psaném textu, ty velké naopak pro lidi s většími prsty. Ať už zvolíte jakoukoli velikost klávesnice, jednotlivé klávesy mají vždy dost prostoru, překlepy jsou tedy spíše výjimečné a psaní na Idolu X je velice pohodlné a svižné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud máte kratší prsty, rozdělení klávesnice pro vás může být vhodné • E-mailový klient opatřuje zprávy datem a časem

E-mailový klient podporuje několik paralelních účtů, při jejich nastavování má majitel telefonu možnost vybrat z několik přednastavených poskytovatelů. Vybírat můžete z těch známých, jako je Yahoo, Hotmail, Gmail či firemní Exchange, ostatní (například české) v základní nabídce chybí, a proto je třeba při jejich nastavování zadat i podrobnější informace o POP3/IMAP nebo SMTP serveru. Aplikace e-mailu umí příchozí poštu synchronizovat automaticky, a to v intervalu od 5 minut do jedné hodiny.

Aplikace, které možná nevyužijete

Alcatel uvedl svou vlajkovou loď plnou předinstalovaných aplikací, většina z nich je poskytována třetí stranou. Pokud si vzhledem k omezené vnitřní paměti budete hlídat každý megabajt, potěší vás, že většinu lze odinstalovat. Hrstka aplikací vlastní výroby zahrnuje One Touch Live, One Touch Backup a One Touch Center. První zmíněná není nic jiného než alternativa Google Play, jedná se tedy o obchod s aplikacemi. Nabízené prográmky čítají něco málo přes 10 kusů a ani nejsou nikterak unikátní. Dokud Alcatel nerozšíří portfolio aplikací, nemá velký význam vlastní obchod používat. One Touch Backup slouží pro zálohu libovolných dat na cloudové úložiště a jejich opětovné stažení do zařízení v případě resetu nebo koupě nového zařízení. Poslední zmíněná aplikace slouží k bezdrátovému přístupu k telefonu z počítače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro aplikace a vlastní data není příliš mnoho prostoru • One Touch Backup vás nechá zálohovat všemožná data • One Touch Live je obchod s několika aplikacemi • Pro funkčnost One Touch Center je nutné stáhnout si aplikaci

Hudební přehrávač je řešen v Idolu X velice jednoduše, možná až stroze. Kouká na nás fádní černé prostředí, sem tam se objeví obrázek alba, pokud bude zrovna k dispozici. Standardně umožňuje přehrávač zobrazovat seznamy interpretů, alb a jednotlivých skladeb. Ze zvukových efektů se nabízí plně upravitelný ekvalizér, po připojení sluchátek se odemkne možnost 3D efektu a zvýraznění basů. Zvuk z hlasitého reproduktoru dosahuje průměrné kvality, nejvyšší stupeň hlasitosti může znít v závislosti na typu přehrávané hudby i nepříjemně. Bez výhrad je poslech do sluchátek.

Podporované formáty:

  • audio: MP3, MP2, AMR, MIDI, Vorbis, APE, AAC, AAC+, FLAC
  • video: H.264, H.263, MPEG-4, Xvid, VP8, VC-1

Aplikace rádia s funkci RDS po prvním spuštění sama vyhledá a uloží všechny dostupné stanice. Užitečnou funkcí integrovanou přímo do rádia, je možnost nahrávání MP3 z vysílání. Přehrávač video souborů dostal taky velice jednoduchý vzhled. Z testovaných souborů zvládl přehrát skoro všechny, u těch s kodekem H.264 však chyběla zvuková stopa. Titulky se během přehrávání bohužel nezobrazily, k tomuto účelu je třeba stáhnout jiný přehrávač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač nepřekypuje grafikou, je ale přehledný • Rádio s RDS funguje až po připojení sluchátek jako antény

Témata článku: Alcatel, , , , , Alcatel One Touch Idol, Alcatel One Touch Idol X, Alcatel One Touch Idol X+, Apple iPhone 4GB, Huawei Ascend P6, ZTE Grand S, ZTE Grand S Flex, Původní místo, Solidní výkon, Zvuková stopa, MiraVision, Třída, SMTP, AZERTY, IMAP, Omezený přístup, Nejvyšší hlasitost, Vnitřní prostředí, Top třída, Velký význam,