Alcatel Onetouch Idol X: top třída za „desítku“ [recenze]

Alcatel poprvé vstoupil do vod nejlépe vybavených smartphonů. Na první pokus mu to vůbec nevyšlo špatně, Onetouch Idol X se povedl.

Alcatel se dlouho dobu prezentoval jako výrobce mobilních telefonů, který se snaží uspokojit potřeby méně náročných zákazníků. V souvislosti s tím uváděl na trh telefony nižší třídy, jeho specialitou byly dualSIM přístroje. Čínský výrobce s evropskými kořeny ale postupem času získal ambice nabízet lepší a výkonnější telefony. Letos poprvé nám ukázal, že solidní výkon s výbavou na úrovni nejlépe vybavených smartphonů současnosti nemusí nutně znamenat vysokou cenovku. Nový Alcatel Onetouch Idol X láká příznivou cenou, za kterou získáte vizuálně atraktivní telefon se solidními parametry výbavy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alcatel One Touch Idol X na tiskových snímcích výrobceVíce na: http://www.mobilmania.cz/bleskovky/novy-top-model-alcatel-one-touch-idol-x-se-zacne-prodavat-v-rijnu/sc-4-a-1324586/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink

Po prvních minutách testování:

  • telefon je příjemně lehký a tenký
  • žlutá barva mu sluší a záda jsou příjemná na dotyk
  • krytka mě nechce pustit do slotu
  • displej budu asi muset čistit hodně často
  • obraz je ale velmi pěkný
  • na test se těším, konečně pořádně vybavený dualSIM

Alcatel One Touch Idol X
rozměry a hmotnost: 140 × 68 × 6,9 mm, 130 g
displej: 5,0", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, RAM: 2 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Mediatek MT6589T (4× Cortex-A7, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
32 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Štíhlý, lehký, fit

Tělo Idolu X s rozměry 140 × 67 × 6,9 mm nás přesvědčí, že konstrukčně jsou Alcately už dávno prvotřídním kusem hardwaru. Nízká tloušťka zařízení navíc pomáhá nejen vizuálně, ale i při praktickém používání. Stejně tak je tomu v případě hmotnosti, která se zastavila na příjemných 130 g. Záda telefonu jsou vyhotovena z kvalitního matného plastu. Při námaze nikde nic nevrže ani neskřípe, největší zásluhu na tom má monolitická konstrukce. Tělo telefonu drží velmi pevně pohromadě díky titanovému, černě lakovanému rámu. V rozích je zaoblený, takže úchop telefonu je komfortní a v kapse netlačí. Idol X se na českém trhu prodává v břidlicové černé, křiklavé červené a námi testované žluté barvě. Barevné variace se promítají ve všech případech pouze na záda, boky a rámeček displeje zůstávají černé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon působí úzkým a protáhlejším dojmem než většina pětipalcových přístrojů

Rozložení prvků po obvodu těla je standardní, krytky chránící sloty na SIM pracují na principu páky vymáčknutím za označený konec. K manipulaci je potřeba trochu cviku, protože krytky mají tendenci se ihned vracet do zavřené polohy. Pořád je to ale lepší řešení než vymačkávací šuplíček u jiných telefonů, do nějž se bez potřebného hrotu nebo špendlíku ani nedostanete. Do microUSB konektoru, který slouží i k nabíjení, nebyl implementován standard MHL, telefon tedy nedisponuje HDMI výstupem. Příliš se nepovedlo umístění zapínacího tlačítka na vrchní stranu přístroje. Pokud jste praváci, tak se k němu bez přechytávání dostanete jen obtížně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Žlutá barva telefonu sluší

Zadní kryt je, jak již bylo naznačeno, nesnímatelný. Matný povrch odolává mastnotě i otiskům prstů, což je velice vítanou vlastností. Pod krytem se ukrývá tenká baterie, která sice telefonu povoluje štíhlý pas, ale poskytne kapacitu jen 2 000 mAh. S ohledem na to, že musí živit čtyřjádro a FullHD displej, to je papírově málo a potvrzuje to i praktický test. Při běžném používání telefonu, které zahrnovalo celý den zapnuté 3G s datovou synchronizací, 15 minut uskutečněných hovorů, 10 poslaných e-mailových či SMS zpráv a půlhodinu brouzdání na internetu se zapnutou Wi-Fi, nám telefon bez nabíječky vydržel pouhý jeden den. Zapomenout nesmíme ani na zvýšenou spotřebu energie při využití funkce dualSIM. V případě, že telefon drží na příjmu dvojici karet, očekávejte výdrž nižší zhruba o 30 %.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z profilu je Idol X tenký necelých 7 mm

Kvalitní zobrazení

Jako jedno z velkých lákadel a důvodů proč koupit Alcatel Onetouch Idol X, je jeho 5“ IPS kapacitní displej. Takto velké úhlopříčce je opodstatněné dát rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, tedy Full HD. Jemnost zobrazení dosáhla na příjemných 441 bodů na plochu jednoho palce, jednotlivé pixely byste i s lupou hledali marně. Panel dokáže vykreslit až 16 milionů barev, podání je přirozené, obraz působí živě a příjemně. Podle výrobce je to zásluhou použitého obrazového enginu MiraVision. Černou umí Idol X podat velice dobře díky použité technologii Black Crystal. Široké čtecí úhly jsou další devízou IPS panelu, výrobcem deklarovaných 170° můžeme s radostí jen odkývat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod displejem leží trojice ovládacích senzorů, při rozsvícení displeje jsou podsvětlené

Čitelnost na přímém slunečním světle je dobrá, maximální podsvícení (jas) lze totiž vyšponovat docela vysoko. Celý displej kryje sklíčko Dragontrail, které má odolávat nejen škrábancům, ale i mastnotě. Nečistoty se bohužel na sklíčko chytají rády, často a pevně. K čištění je tak zapotřebí trochu více námahy a tlaku. Displej se rozpíná téměř od kraje ke kraji, o poznání méně efektivně je využit prostor nad a pod panelem. Dole se nachází tři podsvícená senzorová tlačítka – šipka zpět, Domů a kontextová klávesa. Nad displejem najdeme rovněž sadu senzorů a prvků. Nechybí ani notifikační dioda, která však postrádá možnost barevného nastavení, svítí pouze bíle. Pro účely základního upozornění na událost to ale plně postačuje.

Doba přeje cloudu

Ve svých útrobách ukrývá Idol X procesor od renomovaného tchajwanského výrobce komponent MediaTek. Jde o čipset MT6589 se čtyřmi jádry Cortex-A7, která tepou rychlostí 1,5 GHz. Na čipsetu vyrobeném 28nm technologií najdeme i grafický čip PowerVR SGX544. Nesmíme zapomenout ani na operační pamět, jejíž velikost činí celé 2 GB, po startu zůstane využitelných 1,2 GB (vyčerpat kapacitu RAM je při běžném používání téměř nemožné). Díky tomuto mixu komponent si zahrajete bez problémů náročné hry jako například Dead Trigger 2, Shadowgun nebo Real Racing 3.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tělo obepíná černě lakovaný titanový rámeček

Hrubého výkonu je bez debat dostatek, rezervy se ale dají najít v odladěnosti samotného vnitřního prostředí. Onetouch Idol X pracuje s Androidem 4.2.2 Jelly Bean, nad který Alcatel napasoval vlastbí prostředí Onetouch Live. Systém zřejmě stále prochází vývojem, znát je to běhu prostředí, které se občas rádo zasekne i při jednoduchých a nenáročných úkonech, například spuštění systémové nativní aplikace. Jindy mu přitom stejný úkon nečiní sebemenší problémy a aplikace se spustí ihned. K pročištění RAM slouží nativní ukončovač aplikací spouštěný stiskem a podržením kontextového tlačítka kdekoli v prostředí telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V krabičce s příslušenstvím nenajdete nic mimořádného, přibalená sluchátka ale nehrají úplně špatně

Zvýšenou pozornost je třeba věnovat internímu úložišti. Model, který je určen pro český trh, postrádá možnost rozšíření paměti microSD kartou, a tak zůstane uživateli z papírových 16 GB necelých 13 GB. To na top model výrobce není nic moc. Pokud si chcete uložit větší objem dat, například videa, fotografie a písničky, musíte využít cloudových služeb. Kromě praktického zatěžování systému provozními úkony jsme jej otestovali i prostřednictvím benchmarků. Poměrně zarážející byly výsledky testu grafiky, který vykázal nízké výsledky, přitom dosažená čísla neodpovídala plynulosti testovaných her. To je dalším důkazem, že benchmarky jsou při hodnocení smartphonů opravdu jen orientační. U benchmarků, které hodnotí výkon telefonu jako celku, grafika výsledky zjevně ponižuje a nebýt jich, mohl se Idol X dostat na vyšší příčky. I tak se řadí zařízení do kategorie nadprůměrně výkonných smartphonů.

AnTuTu15 422
Quadrant5 614
CF-bench native26 665
CF-bench java9 103
CF-bench overall16 127
3D Icestorm3 704
3D Icestorm Extreme1 874

Témata článku: Alcatel, , , , , Alcatel One Touch Idol, Alcatel One Touch Idol X, Alcatel One Touch Idol X+, Apple iPhone 4GB, Huawei Ascend P6, ZTE Grand S, ZTE Grand S Flex, Zvuková stopa, Xvid, IMAP, Zvukový efekt, Restartovat telefon, Kontextová klávesa, AZERTY, Nejvyšší stupeň, Vnitřní prostředí, DESI, Příchozí SMS, Aktivní režim, Velký význam,