Alcatel OT 153: mezi jednookými králem (recenze)

Slouží vám mobilní telefon jen k volání a textovým zprávám? Obejdete se bez barevných displejů, integrovaných fotoaparátů a dalších fines moderní doby? Pak by se vám mohl zalíbit Alcatel OT 153. Také kvůli ceně – patří totiž k nejlevnějším na trhu.
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • velmi nízká cena
  • pohodlná klávesnice
  • dobré zpracování
  • zábavné hry
  • diář s poznámkami
  • mnoho předdefinovaných zpráv

Hlavní nedostatky

  • nenápadité melodie
  • jen jedna melodie pro SMS
  • nemá paměť pro SMS
  • špatně využitá plocha displeje
  • nemá slovník pro rychlé psaní zpráv

Alcatel OT 153 si na nic nehraje. Neoslní barevným displejem s desetitisíci barvami a ohromným rozlišením, nenabídne integrovaný fotoaparát a spoustu možností personalizace. Jde o ukázkový příklad současného zástupce nejnižší kategorie mobilních telefonů. Pro tyto vlastnosti ho ale rozhodně neodsoudíme. I v dnešní době se najde mnoho uživatelů, kterým „zábavné“ funkce mobilu nic neříkají, a kteří chtějí levný mobil pro volání a práci s textovými zprávami. Při čtení následujících řádků mějte na paměti cenu: Alcatel OneTouch 153 – bez kačky za šestnáct set korun.

Nejedná se o žádnou novinku. Telefon byl představen už před rokem a nějakou dobu se u nás už také prodává.

Fešák s vysokým čelem

Alcatel OT 153 se mi líbí, jak to jen říci, od pasu dolů. Displej je umístěn poměrně nízko a nad ním je až zbytečně mnoho nevyužitého místa, telefon má zkrátka vysoké čelo. Také bych si Alcatel dovedl představit o nějaký ten centimetr nižší, 107 milimetrů není hodnota k pochválení. Zbylé rozměry jsou v pořádku, telefon se jistě drží v ruce, mimo jiné také díky nízké hmotnosti 89 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Alcatel One Touch 153 - že je telefon z levného kraje poznáte na první pohled

Základní barvou je matně stříbrná, kterou doplňují modré lemy po bocích a náprsenka okolo displeje. Barevné sladění je příjemné. Stavebním materiálem je běžný plast, který nezanechává nevzhledné otisky prstů. Zpracování je na dobré úrovni, jednotlivé části šasi jsou dobře slícovány a telefon je poměrně pevný i při promačkání. Obstojně prošla zkouškou i plastová skořepina baterie, která bývá častým zdrojem nepříjemného vrzání. V horní části zadní strany nechybí očko pro přichycení šňůrky na krk.

Zajímavá klávesnice

V přední části zaujme zajímavě tvarovaná numerická klávesnice. Tlačítka mají trojúhelníkový tvar a jejich orientace je různá: střední sloupec je otočený a jakoby zapadá mezi krajní sloupce. Jednotlivá tlačítka jsou vyrobena z pevného stříbrného plastu. Popisky tlačítek jsou tmavé a poměrně malé, uživatelé s horším zrakem mohou mít při hledání znaků problémy. Stisk je poměrně nízký, zřetelný a k překlepům rozhodně nedochází. Alcatel OT 153 má zelené podsvícení, v případě klávesnice je velmi rovnoměrné a dostatečně jasné. Osobně mi vadí vyšší hlučnost při stisku tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice se docela povedla • podsvícení je zelené

Nad klávesnicí se nachází šestice ovládacích tlačítek. Dvě mají na sobě šipky ve vertikálním směru a dvě nesou obrázky zeleného a červeného telefonu. Na pravé straně je tlačítko „C“ pro mazání znaků, vpravo pak tlačítko pro rychlý vstup do telefonního seznamu.

Černobílý displej, může být?

Černobílý displej je v dnešní době již raritou. Všichni, kterým jsem Alcatel ukázal, nad černobílým displejem ohrnuli nos. Ale vzpomeňte, není to tak dávno, kdy jsme mohli číst názory o zbytečnosti barevných displejů při jejich nástupu. Jak jsem se ale již zmínil v úvodu, Alcatel je low-end za půl druhého tisíce, a tak nelze brát absenci barevného displeje za nedostatek, ale prostě vlastnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik detailů

Displej je poměrně malý a má rozlišení jen 112 × 64 obrazových bodů. Z toho vyplývá poměrně velká nepřehlednost v některých sekcích menu, v telefonním seznamu a při psaní zpráv. Pohotovostní displej má tři řádky, které informují o názvu operátora, čase a datu. Nechybí jeden stavový řádek s informačními ikonami.

Podsvícení displeje je stejně jako v případě klávesnice zelené, ovšem nelze jej označit za rovnoměrné. I z fotografií poznáte umístění osvětlovacích diod ve spodní části displeje. Zkrátka klasika černobílých displejů. Za jasného slunečného dne je však stále černobílý displej králem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na spodní hraně najdeme systémový konektor • na zadní straně nahoře je poutko pro uchycení šňůrky

Prostředí a ovládání

Do nabídky vstoupíte stiskem jedné ze směrových šipek. V menu se tlačítka se sluchátky promění v tzv. soft-tlačítka, která mění svoji funkčnost v závislosti na konkrétním místě v nabídce. Tyto funkce vidíte ve spodních rozích displeje. V obecné platnosti mohu napsat, že zelené tlačítko slouží k potvrzení či vnoření do další úrovně menu, červené pak k vynoření na vyšší úroveň Funkce se ale mění, hlavně v editoru textových zpráv. První úroveň nabídky je grafická, animovaná a vertikálně posuvná. Další úrovně jsou již v textové podobě.


Pohotovostní displej • ukázka hlavní nabídky

Telefon se ovládá vcelku pohodlně a rychle, zvláště pokud se naučíte číselné zkratky. Můžete si nastavit také rychlé volby na jednotlivá numerická tlačítka. Rychlým podržením můžete vytočit vybraný kontakt, spustit editor zpráv či otevřít diář.

Zamknutí klávesnice se provádí delším podržením tlačítka s křížkem, odemčení pak stejným způsobem. Uživatele starších Alcatelů asi zklamu, obvyklé odemčení pomocí 159 již podporováno není. Postěžuji si: pokud budete používat spořič displeje, nedozvíte se při zamčené klávesnici stav telefonu. Stiskem červeného tlačítka se sice displej rozzáří, po zmizení nápisu ale uvidíte spořič. Musíte nejprve klávesnici odemknout a tlačítkem spořič zrušit. Je to zdlouhavé.


V druhé kapitole
vás seznámím s funkční nabídkou telefonu a také například s jeho výdrží

Témata článku: Alcatel, Alcatel One Touch 153, Punch, Mez, Trojúhelníkový tvar, Vysoké čelo, První úroveň, Zelené podsvícení, Běžný plast, Mozkový závit, Král, Jednooký král, Nepříjemné vrzání