Alcatel OT 153: mezi jednookými králem (recenze)

Slouží vám mobilní telefon jen k volání a textovým zprávám? Obejdete se bez barevných displejů, integrovaných fotoaparátů a dalších fines moderní doby? Pak by se vám mohl zalíbit Alcatel OT 153. Také kvůli ceně – patří totiž k nejlevnějším na trhu.
Kapitoly článku

Telefonní seznam

Alcatel má vlastní paměť na kontakty, do které můžete uložit rovnou stovku položek. Není to mnoho, cílová skupina by ale mohla být spokojena. Navíc můžete připočíst kapacitu SIM karty, jelikož se obsahy obou seznamů zobrazují zároveň. Nový kontakt se primárně ukládá do paměti telefonu, můžete jej ale zkopírovat na kartu nebo naopak. Telefonní seznam není vícepoložkový, k jednomu jménu lze uložit jen jedno telefonní číslo. Kontakt ale můžete zařadit do skupiny, které pak lze přiřadit vybrané vyzvánění. Skupiny mají obrázek předdefinovaný, nelze jej měnit. Také nelze přiřazovat zvonění jednomu jménu, vždy jej musíte zařadit do skupiny.

   
Nabídka telefonního seznamu • náhled na kontakt • výběr skupiny

V telefonním seznamu lze vyhledávat, vyhledávací rozhraní ale zcela zakryje telefonní seznam. To znamená, že do vyhledávání napíšete vybrané znaky a pak se objeví vyfiltrovaný seznam. Jemný výběr musíte pak provést směrovými tlačítky a hovor sestavíte zeleným tlačítkem.

Telefonování a vyzváněcí profily

Kvalita sluchátka mne docela mile překvapila, u telefonu za takovou cenu jsem čekal mnohem horší podání. Hlas má dostatečný basový základ a je přirozený. Alcatel má již tradičně hlasité handsfree, které je ale ukryto poměrně hluboko v nabídce. Ta se během hovoru vyvolává pomocí tlačítka s telefonním seznamem a najdete v ní mimo jiné také přístup do telefonního seznamu, možnosti konferenčních hovorů a dokonce můžete během hovoru psát zprávu.

  
Informace o dostupné paměti telefonního seznamu • výběr vyzváněcího profilu • nastavení rychlé volby funkce

Na příchozí hovor můžete být upozornění jednou z patnácti vestavěných polyfonních melodií, které bohužel nejsou moc nápadité. Mnohem víc ale zamrzí pouhý jeden tón pro oznámení textové zprávy. Alcatel podporuje vyzváněcí profily, myslím ale, že si běžný uživatel vystačí jen s rychlým vypínáním vyzvánění delším podržením hvězdičky. V profilu můžete měnit hlasitost a melodii vyzvánění, tón kláves, informační fóny, tón SMS a také pípnutí při znovunalezení signálu.

Historie volání má paměť na dvacet záznamů. Podle ikony poznáte, zda-li šlo o hovor přijatý, nepřijatý nebo volaný. Čísla z tohoto seznamu můžete jednoduše ukládat do telefonního seznamu. V nabídce výpisu volání můžete také aktivovat minutové pípání při hovorech.

Píšeme zprávy

Alcatel OT 153 nemá paměť pro archivaci přijatých zpráv, dostupné je pouze místo na SIM kartě. Mobil má velmi bohatou zásobu předdefinovaných zpráv. Každá z pěti kategorií obsahuje obvyklé dotazy, které samozřejmě můžete před odesláním upravit dle potřeb. V editoru zpráv máte k dispozici pouhé dva řádky, což znepřehledňuje psaní delších zpráv. Jeden řádek přitom zbytečně zabírá nápis „Vložit text“.

 
Psaní textové zprávy • kapacita poměti pro zprávy

Přepínání mezi velkým a malým písmem probíhá jednoduše: tlačítko se znakem, který chcete napsat, podržte déle. Po změně velikosti vyberte opětovným stiskem daný znak. Rozmístění speciálních znaků není zcela ideální, například vykřičník je až na konci řady speciálních znaků. Alcatel OT 153 nemá slovník pro prediktivní vkládání textu a neumožňuje psát delší zprávy. Odpočet znaků ale nechybí. 

Psaní zpráv je z počátku vcelku svižné, s přibývajícím znaky ale dochází ke znatelnému zpomalení a rychlí pisálci musí ubrat. Nejvíce zdržují prodlevy při psaní dvou znaků pod jedním tlačítkem. Dvě sekundy přijdou rychlejším datlům jako věčnost.

Doplňky a hry

Alcatel myslel i na zábavu a připravil tři vcelku zábavné hry. V první hře Punch jde hlavně o postřeh a hbité prsty: musíte klepnout vylézající potvůrky z děr rozestavěných podle tlačítek telefonu. Druhou hrou je klasický tetris, třetí pak hledání min, která dá trochu zabrat vašim mozkovým závitům. Telefon má dokonce jednoduchý diář s kalendářem, do kterého můžete ukládat textová připomenutí s alarmem. Dobrou pomůckou jsou také časová pásma a hlavně dva nezávislé budíky.

 
Hra hledání min • kalendář • funkce pro převod světového času

A ještě se nakonec podívejme, jak je na tom Alcatel OT 153 s výdrží. Telefon je vybaven baterií Li-Ion o kapacitě 700 mAh. Monochromatický displej dává teoretickou šanci na lepší výdrž, při praktickém použití jsem se ale dostal sotva na čtyři dny pohotovosti. Této hodnoty přitom dosahují i telefony s barevnými displeji. Plné nabití telefonu trvá necelé dvě hodiny.

Pomocník za pár korun

Alcatel One Touch 153 stojí půl druhého tisíce a jako takový nemůže být vybaven barevným displejem, fotoaparátem a hromadou dalších funkcí. Některé drobnosti ale telefon mohl i přes svou nízkou cenu nabízet, třeba alespoň malou paměť na textové zprávy, slovník pro jejich rychlejší psaní či možnost změny signálu příchozí SMS. Dobře může posloužit všem uživatelům, kteří nevyužijí všechny moderní schopnosti současných telefonů a dávají přednost co nejnižší ceně. Nicméně i v nejnižší cenové kategorii je velmi silná konkurence, stačí nahlédnout do našeho katalogu mobilních telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Podrobné parametry telefonu najdete v katalgu mobilů

Telefon k testu zapůjčil:

GSM STORE
T. G. Masaryka 3, Svitavy
tel.: 603 864 509
www.gsmstore.cz (internetový obchod)


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Alcatel, Alcatel One Touch 153, Punch, Vysoké čelo, Král, Jednooký král, Mez, Zelené podsvícení, Nepříjemné vrzání, První úroveň, Mozkový závit, Trojúhelníkový tvar, Běžný plast