Alcatel OT 535: francouzský šarm za dva tisíce! (test)

Alcatel OT 535 je označován za jeden z nejlepších Alcatelů současnosti. To vše díky povedenému designu, odolné konstrukci, barevnému displeji, kvalitní klávesnici, jednoduchému ovládání a příjemné ceně.

Obrázky, zvuky aneb MMS

Jako správný multimediální telefon umí Alcatel OT 535 pracovat s MMS. Kvalitní displej k odesílání a přijímání zpráv s obrázky přímo vybízí, přidat můžete samozřejmě zvuk. Nejzajímavější, co se týče MMS zpráv, je možnost vytvořit a odeslat tak zvanou hlasovou MMS zprávu. Procedura vytvoření takové zprávy je velmi jednoduchá. V menu zprávy stačí zvolit položku Hlasová MMS a začít hovořit, případně zpívat. Nahraný zvuk pak jednoduše odeslat kýženému adresátovi. Zejména mladá generace tuto možnost jistě docení a patřičně využije – nechci říci zneužije…

Volání, volání - je lék

Telefonování je s Alcatelem OT 535 záležitostí veskrze příjemnou. Potěšil mě zejména kvalitní, dostatečně hlasitý reproduktor s basovým základem. Reproduktor má celkem čistý přednes, rozhodně se nemusíte bát nepříjemného „chrčení“. Během hovoru lze upravovat hlasitost pohybem joyisticku nahoru a dolů. Při nejvyšší hlasitosti by měli bez problémů rozumět i lidé s horším sluchem. Samozřejmostí je hlasité handsfree, které dostává svému jménu – je opravdu hlasité. Špatná zpráva zní: telefon není triální. Z Ameriky si s ním tedy nezavoláte.

Telefonní seznam

Telefonní seznam odráží snahu výrobce o maximální jednoduchost. Jednotlivé kontakty lze třídit do mnoha adresářů, respektive vámi vytvořených seznamů, mezi kterými se lze jednoduše přepínat. Každému seznamu můžete přiřadit specifické vyzvánění. Kolegové z práce se ohlásí jinou melodií než milenky. Do sdílené paměti o velikosti 750 kB je možné uložit až 800 kontaktů (1200 poznámek a 60 úkolů), seznam je vícepoložkový.

   

K jednomu kontaktu lze uložit pět telefonních čísel (domů, do práce, mobil, hlavní kontakt, další číslo), faxové číslo, číslo pageru, dva e-maily, firmu, funkci, adresu, město, kraj, PSČ, Stát, poznámky, čtyři osobní informace. Mezi údaji se lze jednoduše přepínat, na systém řazení jednotlivých dat jsem si rychle zvyknul. Vyhledávání jmen se bohužel děje pouze podle prvního písmena, což při obsáhlém seznamu kontaktů docela naštve. 

Aparatura jako na diskotéce

O reprodukci zvuku se starají dva reproduktory, z nichž větší se chlubí průměrem 19 mm a slušným basovým efektem. Nikoho jistě nepřekvapí, že taková „aparatura“ bez problémů přehrává 24hlasé polyfonní melodie s podporou až 60 nástrojů. Melodií je v mobilu nahráno více než dost – papírově je z čeho vybírat. Slovíčko papírově přidávám záměrně, v zápětí vysvětlím proč.

Seznam melodií a zvuků jsem si v průběhu testu procházel nesčetněkrát, většinu melodií jsem na konci testovací procedury znal zpaměti. Kvalitou ani originalitou standardních melodií jsem však nijak nadšen nebyl. S originalitou na tom byly o něco lépe zvuky, u kterých v určitých případech zase pokulhávala kvalita. Melodie se mi zdály velmi podobné, pokud už se mi nějaká zamlouvala, byla pro změnu nelogicky useknuta. Nicméně běžný uživatel bude asi spokojen.

Zvuky jsou velmi originální (ve formátu AMR). Telefon zakřičí hlasem opičky, zacvrká hlasem cvrčka, zazpívá hlasem ptáčka. Některé zvuky však nejsou příliš kvalitní, jsou podivně tlumené, popřípadě je slyšet šum. Určité zvuky mě docela pobavily, například zvuk jménem čarodějnice (witch) zní jako „totálně sjetá ženská“, mňoukání kočičky jsem také chvíli nedokázal definovat.

Pokud byste nebyli, podobně jako já, s jednotlivými melodiemi či zvuky spokojeni, můžete si nové stáhnout z internetu či je dopravit do telefonu pomocí infraportu, popřípadě datového kabelu (není součástí balení). Kdyby se vám ani jedna z možností nezamlouvala, můžete si vlastní melodií namluvit, nebo třeba nazpívat. Dovedu si celkem dobře představit překvapené tváře lidí, když se autobusem rozezní falešné Beskýdé, beskýdé…

Telefon můžete samozřejmě přiložit k reproduktoru a nahrát si běsnící Chemical Brothers. Z pořízené nahrávky poznáte, že se jedná právě o tyto chlapíky, kvalita zvuku bude ale mizerná.

Témata článku: Alcatel, , , Mladá generace, Test, První úroveň, Trapas, Carbon Grey, F +, Francouz, Dobrá rada, Tis, Krátká procházka, Witch, Tisíc, Čarodějnice