Alcatel OT355: dětem pro radost (test)

Mobilních telefonů střední třídy je na trhu až nepřiměřeně mnoho. Jenže když je váš rozpočet omezený a přesto chcete koupit moderní mobil s barevným displejem, Javou či MMS zprávami, možnosti výběru se rázem zmenší na minimum. Popřemýšlejte o levném Alcatelu OT 355.
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 mobile phone in English catalogue 
 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • rozumná cena
  • barevný displej
  • použití slovníku T9
  • podpora multimediálních zpráv

Hlavní nedostatky

  • horší displej
  • způsob ukládání SMS do paměti
  • hodil by se infraport


V oblasti levných mobilních telefonů musíme být připraveni v podstatě na cokoli. Není třeba překvapením, když si výrobce v této třídě nedělá příliš starostí s mechanickou odolností svých dítek. Jak je na tom jeden z nejnižších modelů francouzského Alcatelu, model OT 355?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Živé fotografie Alcatelu OT 355

Kdepak jsme to již viděli?

Novinka Alcatelu na pohled připomene starší lowendovou Nokii 2100. Velmi podobně je řešena klávesnice, je vyrobena v podstatě ze stejného materiálu. Také modrozelená kombinace základní barevné varianty je hodně podobná starší Nokii.

Vezmeme-li to ale pěkně popořádku, jedná se o mobilní telefon klasické koncepce běžných rozměrů. Vetší část přední strany telefonu zabírá pryžová klávesnice s průhlednými tlačítky. Ta nemá oddělenu numerickou a funkční část, obě jsou tvořeny jedním pryžovým odlitkem. Klávesy navzájem velmi těsně sousedí a jejich odlišení je řešeno prohloubením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání s platební kartou • telefon v ruce

Psaní na pryžové klávesnici je vždy nezvyklé pro ty uživatele, kteří nejsou na tento materiál ze svých předchozích přístrojů navyklí. Na první pokus překvapí velmi nejisté a nepřesné vedení klávesy, na druhou stranu má však jistý a poměrně přesný dotisk provázený charakteristickým „propadnutím“ pryžového okolí. Klávesy Alcatelu OT 355 jsou dostatečně velké a díky jejich prohnutí jsou hmatově poměrně slušně rozpoznatelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon ze všech stran

Bez větších překvapení

Trochu potíž je při ovládání čtyřsměrové kurzorové klávesy, jejíž horizontální směry lze stisknout poměrně špatně a nezřídka při jejich zmáčknutí dojde k nechtěné aktivaci některého z funkčních tlačítek. Na klávesnici si je zkrátka potřeba nejdříve zvyknout a více bude vyhovovat spíše dětským prstům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je vyrobena z pryžového odlitku

Nad blokem klávesnice najdete barevný pasivní displej nabízející rozlišení 128 × 128 obrazových bodů. Dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barevných odstínů. Jeho zobrazení není právě nejkvalitnější, viditelného žlutého nádechu se nezbavíte, kontrast a jas nelze nastavit na optimální hodnotu a pomalosti při překreslování displeje jsme již odvykli. I s přihlédnutím k ceně přístroje bylo určitě možné použít kvalitnější displej. Jemnost zobrazení je standardní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej za světla  displej ve tmě podsvětlení klávesnice

Na bocích telefonu nenajdete žádná tlačítka, pouze na horní hraně je ouško pro uchycení poutka a na spodní hraně konektor pro připojení dodávané cestovní nabíječky. Ta dokáže vyměnitelný lithium-iontový akumulátor o kapacitě 720 mAh ukrytý pod plastovou skořepinou zadní stěny dobít na plnou kapacitu za necelé dvě hodiny. Výrobce ve svých materiálech hovoří o výdrži dosahující hodnoty 630 hodin v pohotovostním režimu nebo necelých sedm hodin hlasového hovoru. Naše zkušenost z testování se pohybovaly přibližně na třech čtvrtinách těchto hodnot, což je více než slušný výsledek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie pod plastovým krytem místo pro kartu SIM skořepina krytu

Prostředí telefonu je zkrátka standard

Prostředí mobilních telefonů Alcatel se příliš nemění. Do základní nabídky se dostanete pomocí stisku tlačítka OK ze základní obrazovky telefonu. Je reprezentována devíti ikonami zobrazenými v matici po trojicích. Ty umožňují vstup do základních nabídek telefonu. Následující úrovně jsou již zobrazeny textově, vždy po pěti řádcích na jedné obrazovce. Telefon však dokáže zobrazit šest řádků – nejvýše položený řádek obrazovky zastává funkci záhlaví pro snadnější orientaci ve stromové struktuře.

 
Ukázky barevných prostředí • hlavní nabídka

Ovládání telefonu je v podstatě standardní, mírně jej znepříjemňují pouze nevhodně provedená horizontální tlačítka kurzorové klávesy. Poněkud překvapivě nelze horizontální klávesy použít k pohybu v menu vždy, kdy bychom to považovali za logické; stejně tak nefungují správně ani ve vyzkoušených javových hrách. Vertikální směry kurzorového tlačítka fungují správně, pouze v základní obrazovce slouží k rychlému vstupu do telefonního seznamu (směr dolů) nebo k vyvolání editoru textových zpráv (směr vzhůru).


Ve druhé kapitole si povíme, jak se s Alcatelem OT 355 pracuje při telelefonávání a psaní zpráv, podíváme si i na ostatní funkce

Témata článku: Alcatel, , Propadnutí, Test, Druhé číslo, Radost, Pro +, Krátký okamžik